Імпічмент – світова практика - «Общество» » «Новости Дня»
Дина
Опубликовано: 12:44, 07 мая 2019
Общество / Украина

Імпічмент – світова практика - «Общество»

Насправді в історії є всього кілька випадків, коли глави держав були піддані процедурі імпічменту. Можемо згадати президента Литви Роландаса Паксаса, усунутого з посади у 2004 році; главу Парагваю Рауля Кубаса Грау,...
Імпічмент – світова практика - «Общество»
Імпічмент – світова практика - «Общество»

Насправді в історії є всього кілька випадків, коли глави держав були піддані процедурі імпічменту. Можемо згадати президента Литви Роландаса Паксаса, усунутого з посади у 2004 році; главу Парагваю Рауля Кубаса Грау, відправленого у відставку у 1999 році; президента Ірану Абольхасана Банісадра (1981); президента Бразилії Фернандо Коллора ді Мелло (1992); главу Венесуели Карлоса Андреаса Переса (1993). Памятаємо як в 2016 році парламент Південної Кореї оголосив імпічмент президенту Пак Кин Хе. Було ще кілька гучних процесів, зокрема в США, в яких, однак, у кінцевому результаті імпічмент таки не був застосований. Бо ж процедура як у самій Америці, так і в цілому у світі досить непроста. Але все реально.


Відповідно до американської Конституції, імпічмент застосовується «за державну зраду, хабарництво або за інші тяжкі злочини і правопорушення». Пропозицію про імпічмент може внести будь-який конгресмен або комітет палати представників. Цю ініціативу повинен розглянути юридичний комітет палати представників. Потім висновки повинна підтримати сама палата представників - якщо проста більшість голосів підтримує хоча б одне зі звинувачень, президент офіційно піддається імпічменту.


Судові засідання відбуваються в сенаті. Позбавити президента влади конгрес може тільки двома третинами голосів в обох палатах, проте таких прецедентів в історії США не було.


Згідно зі статтею 106 Конституції Словаччини питання про усунення президента з посади у порядку імпічменту вирішується на всенародному плебісциті, який оголошує своєю резолюцією парламент не менш як трьома п'ятими його членів. Якщо за результатами референдуму рішення про усунення президента з посади не буде підтримане більшістю громадян, то президент розпускає парламент упродовж 30 днів із дня оголошення результатів голосування.


У статті 13 Основного Закону Угорщини зазначено, що президент може бути усунений з посади у разі порушення ним Конституції або вчинення кримінального злочину. Процедура імпічменту ініціюється однією п'ятою членів парламенту. Потім рішення про обвинувачення президента ухвалюється двома третинами парламентарів. А от виносити рішення про імпічмент має Конституційний суд.


В Італії відповідно до статті 90 Конституції президент може бути підданий імпічменту за державну зраду та за порушення Основного Закону. Процедуру ініціює абсолютна більшість членів парламенту. Потім обвинувачення має розглядатись у Конституційному суді.


«Вечірні Вісті»



...

Насправді в історії є всього кілька випадків, коли глави держав були піддані процедурі імпічменту. Можемо згадати президента Литви Роландаса Паксаса, усунутого з посади у 2004 році; главу Парагваю Рауля Кубаса Грау, відправленого у відставку у 1999 році; президента Ірану Абольхасана Банісадра (1981); президента Бразилії Фернандо Коллора ді Мелло (1992); главу Венесуели Карлоса Андреаса Переса (1993). Памятаємо як в 2016 році парламент Південної Кореї оголосив імпічмент президенту Пак Кин Хе. Було ще кілька гучних процесів, зокрема в США, в яких, однак, у кінцевому результаті імпічмент таки не був застосований. Бо ж процедура як у самій Америці, так і в цілому у світі досить непроста. Але все реально. Відповідно до американської Конституції, імпічмент застосовується «за державну зраду, хабарництво або за інші тяжкі злочини і правопорушення». Пропозицію про імпічмент може внести будь-який конгресмен або комітет палати представників. Цю ініціативу повинен розглянути юридичний комітет палати представників. Потім висновки повинна підтримати сама палата представників - якщо проста більшість голосів підтримує хоча б одне зі звинувачень, президент офіційно піддається імпічменту. Судові засідання відбуваються в сенаті. Позбавити президента влади конгрес може тільки двома третинами голосів в обох палатах, проте таких прецедентів в історії США не було. Згідно зі статтею 106 Конституції Словаччини питання про усунення президента з посади у порядку імпічменту вирішується на всенародному плебісциті, який оголошує своєю резолюцією парламент не менш як трьома п'ятими його членів. Якщо за результатами референдуму рішення про усунення президента з посади не буде підтримане більшістю громадян, то президент розпускає парламент упродовж 30 днів із дня оголошення результатів голосування. У статті 13 Основного Закону Угорщини зазначено, що президент може бути усунений з посади у разі порушення ним Конституції або вчинення кримінального злочину. Процедура імпічменту ініціюється однією п'ятою членів парламенту. Потім рішення про обвинувачення президента ухвалюється двома третинами парламентарів. А от виносити рішення про імпічмент має Конституційний суд. В Італії відповідно до статті 90 Конституції президент може бути підданий імпічменту за державну зраду та за порушення Основного Закону. Процедуру ініціює абсолютна більшість членів парламенту. Потім обвинувачення має розглядатись у Конституційному суді. «Вечірні Вісті» .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика