Керівництву «Слуги народу» треба домовлятись з іншою силою, - експерт - «Экономика» » «Новости Дня»
Валентина
Опубликовано: 20:42, 23 июля 2019
Украина / Экономика / Финансы

Керівництву «Слуги народу» треба домовлятись з іншою силою, - експерт - «Экономика»

Більшість у парламенті, яку матиме «Слуга народу», відразу порушила питання - а чи не стане це підставою для формування авторитарного режиму? У цій дискусії можна довго спорити. Але зважати на важливий фактор - народ. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив заступник директора Українського інституту дослідження екстремизму Богдан Петренко. Навіть на фоні існуючого запиту на «сильну руку», погляди на те, якою має бути сильна рука в усіх різні. Це нагадує єдність у запитах на мир - і відсутністю реальної більшості до жодного з
Керівництву «Слуги народу» треба домовлятись з іншою силою, - експерт - «Экономика»
Керівництву «Слуги народу» треба домовлятись з іншою силою, - експерт - «Экономика»

Більшість у парламенті, яку матиме «Слуга народу», відразу порушила питання - а чи не стане це підставою для формування авторитарного режиму? У цій дискусії можна довго спорити. Але зважати на важливий фактор - народ.


Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив заступник директора Українського інституту дослідження екстремизму Богдан Петренко.


Навіть на фоні існуючого запиту на «сильну руку», погляди на те, якою має бути сильна рука в усіх різні. Це нагадує єдність у запитах на мир - і відсутністю реальної більшості до жодного з реальних механізмів його досягнення.
І запит на сильну руку в українців розбавлений запитом на анархію - на свободу в чистому її розумінні. Будь-які спроби встановити авторитарний режим наштовхнуться на спротив. Нехай цей спротив буде спонсорований незадоволеними олігархами, але він завжди буде.
Тому, коли ми говоримо про більшість з однієї партії, - кількісно це не складно зробити. Тим більше, можна штучно посилити відповідальність через зняття депутатської недоторканості та збільшити можливості для відкликання депутата.
Але є проблема як це зробити якісно. До парламенту під прапорами «Слуга народу» зайшли різні люди, які мають різні політичні вподобання. Їх навіть ідеологічно нічого не об'єднує. Так, є весільних фотографів та ведучі корпоративів, які будуть голосувати відповідно до вказівок з Офісу Президента. Але крім них так є й інші депутати. Депутати, які є ставлениками конкретних груп впливу. І у цих груп впливу є свої інтереси, які можуть суперечити інтересам і Офісу Президента, і одне одному.
А тому, - перед тим як відмовлятись від коаліції партії, що має більшість - треба з'ясувати чи існує коаліція всередині самої партії. Чи є якісь домовленості між тими, хто просував своїх людей під брендом «Слуга народу»? Сумніваюсь, бо на два кроки вперед не думають, - для багатьох важливіше провести своїх людей, а далі вже як буде.
Внутрішня криза в фракції наступить уже не після перших півроку, а на етапі формування урядової коаліції. Фракція поділиться на напівофіційні групи. І кожна група, за такого розкладу матиме «золоту акцію», бо її неголосування призводить до неприйняття рішення.
Тому для того, щоб такої акції позбавити майбутні групи впливу, керівництву «Слуги народу» треба домовлятись з іншою силою. І домовитись з іншими часто простіше, ніж досягнення внутрішнього компромісу. І фактор зовнішньої сили часто стимулюють більшу єдність всередині фракції. І - завжди буде можливість на кого списати всі прорахунки в політиці.
Та для того, щоб так робити, треба думати на пару кроків уперед. А у нашій політиці починають думати лише тоді, коли не можна взяти нахрапом. І тоді, коли проходить запаморочення від успіхів. Але воно приходить лише з різким падіннями рейтингів.



Вечірні Вісті


...

Більшість у парламенті, яку матиме «Слуга народу», відразу порушила питання - а чи не стане це підставою для формування авторитарного режиму? У цій дискусії можна довго спорити. Але зважати на важливий фактор - народ. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив заступник директора Українського інституту дослідження екстремизму Богдан Петренко. Навіть на фоні існуючого запиту на «сильну руку», погляди на те, якою має бути сильна рука в усіх різні. Це нагадує єдність у запитах на мир - і відсутністю реальної більшості до жодного з реальних механізмів його досягнення. І запит на сильну руку в українців розбавлений запитом на анархію - на свободу в чистому її розумінні. Будь-які спроби встановити авторитарний режим наштовхнуться на спротив. Нехай цей спротив буде спонсорований незадоволеними олігархами, але він завжди буде. Тому, коли ми говоримо про більшість з однієї партії, - кількісно це не складно зробити. Тим більше, можна штучно посилити відповідальність через зняття депутатської недоторканості та збільшити можливості для відкликання депутата. Але є проблема як це зробити якісно. До парламенту під прапорами «Слуга народу» зайшли різні люди, які мають різні політичні вподобання. Їх навіть ідеологічно нічого не об'єднує. Так, є весільних фотографів та ведучі корпоративів, які будуть голосувати відповідно до вказівок з Офісу Президента. Але крім них так є й інші депутати. Депутати, які є ставлениками конкретних груп впливу. І у цих груп впливу є свої інтереси, які можуть суперечити інтересам і Офісу Президента, і одне одному. А тому, - перед тим як відмовлятись від коаліції партії, що має більшість - треба з'ясувати чи існує коаліція всередині самої партії. Чи є якісь домовленості між тими, хто просував своїх людей під брендом «Слуга народу»? Сумніваюсь, бо на два кроки вперед не думають, - для багатьох важливіше провести своїх людей, а далі вже як буде. Внутрішня криза в фракції наступить уже не після перших півроку, а на етапі формування урядової коаліції. Фракція поділиться на напівофіційні групи. І кожна група, за такого розкладу матиме «золоту акцію», бо її неголосування призводить до неприйняття рішення. Тому для того, щоб такої акції позбавити майбутні групи впливу, керівництву «Слуги народу» треба домовлятись з іншою силою. І домовитись з іншими часто простіше, ніж досягнення внутрішнього компромісу. І фактор зовнішньої сили часто стимулюють більшу єдність всередині фракції. І - завжди буде можливість на кого списати всі прорахунки в політиці. Та для того, щоб так робити, треба думати на пару кроків уперед. А у нашій політиці починають думати лише тоді, коли не можна взяти нахрапом. І тоді, коли проходить запаморочення від успіхів. Але воно приходить лише з різким падіннями рейтингів. Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика