Зміни до Конституції не скасують недоторканність - «Спорт» » «Новости Дня»
Young
Опубликовано: 12:33, 03 сентября 2019
Украина / Спорт

Зміни до Конституції не скасують недоторканність - «Спорт»

Сьогодні депутати голосують остаточно за зміни до Конституції України про скасування депутатської недоторканності. Однак, щоб позбутися недоторканності депутатів цього замало. Сьогоднішнє голосування не скасує недоторканністі!...
Зміни до Конституції не скасують недоторканність - «Спорт»
Зміни до Конституції не скасують недоторканність - «Спорт»

Сьогодні депутати голосують остаточно за зміни до Конституції України про скасування депутатської недоторканності. Однак, щоб позбутися недоторканності депутатів цього замало. Сьогоднішнє голосування не скасує недоторканністі! І ось чому.

"Народному депутату гарантується депутатська недоторканність на весь строк здійснення депутатських повноважень. Народний депутат не може бути без згоди Верховної Ради України притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований."

Це не текст Конституції України. Це текст закону про статус народного депутата України. Скасувавши недоторканність у Конституції України, недоторканність залишиться у законі про статус народного депутата. Також недоторканність прописана у Кримінальному процесуальному кодексі.

Чи ці закони стануть такими, що суперечать Конституції України, якщо з останньої вилучити недоторканність? Ні! Ми ж не фіксуємо у Конституції України нове правило "депутатська недоторканність забороняється". Механічне вилучення із Конституції лише означатиме, що недотороканність діятиме далі на рівні закону.

Я підтримую скасування депутатської недоторканності і переконаний, що це буде зроблено. Та щоб скасувати недоторканність змін до Конституції недостатньо. Потрібно також вилучити недоторканність із Закону України "Про статус народного депутата України" та Кримінального процесуального кодексу. Допоки цього не буде зроблено, недоторканність буде діяти. Звичайно, партія Слуга Народу маючи більшість у Верховній Раді зможе це зробити. Тим не менше, щоб дійсно остаточно скасувати недоторканність депутатів, ці кроки необхідно пройти!


Тарас Шевченко,


Директор Центру демократії та верховенства права, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ.


blogs.pravda.com.ua


...

Сьогодні депутати голосують остаточно за зміни до Конституції України про скасування депутатської недоторканності. Однак, щоб позбутися недоторканності депутатів цього замало. Сьогоднішнє голосування не скасує недоторканністі! І ось чому. "Народному депутату гарантується депутатська недоторканність на весь строк здійснення депутатських повноважень. Народний депутат не може бути без згоди Верховної Ради України притягнутий до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований." Це не текст Конституції України. Це текст закону про статус народного депутата України. Скасувавши недоторканність у Конституції України, недоторканність залишиться у законі про статус народного депутата. Також недоторканність прописана у Кримінальному процесуальному кодексі. Чи ці закони стануть такими, що суперечать Конституції України, якщо з останньої вилучити недоторканність? Ні! Ми ж не фіксуємо у Конституції України нове правило "депутатська недоторканність забороняється". Механічне вилучення із Конституції лише означатиме, що недотороканність діятиме далі на рівні закону. Я підтримую скасування депутатської недоторканності і переконаний, що це буде зроблено. Та щоб скасувати недоторканність змін до Конституції недостатньо. Потрібно також вилучити недоторканність із Закону України "Про статус народного депутата України" та Кримінального процесуального кодексу. Допоки цього не буде зроблено, недоторканність буде діяти. Звичайно, партія Слуга Народу маючи більшість у Верховній Раді зможе це зробити. Тим не менше, щоб дійсно остаточно скасувати недоторканність депутатів, ці кроки необхідно пройти! Тарас Шевченко, Директор Центру демократії та верховенства права, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ. blogs.pravda.com.ua .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика