Олег Саакян: «Зустріч у нормандському форматі може відбутися не раніше наступного місяця» - «Автоновости» » «Новости Дня»
Антон
Опубликовано: 16:07, 15 октября 2019
Украина / Авто

Олег Саакян: «Зустріч у нормандському форматі може відбутися не раніше наступного місяця» - «Автоновости»

Політолог, голова «Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян в коментарі «ВВ» нагадав, що Україна погодила «формулу Штайнмайєра через те, що Росія без такого кроку відмовлялася від проведення зустрічі «нормандської четвірки». Тобто Україна зробила жест доброї волі, а російська сторона натомість саботує зустріч, виставляючи все нові й нові умови. «Та тепер ми можемо апелювати до наших західних партнерів із тим, щоб вони допомогли схилити агресора до діалогу. Головне питання на порядку денному: як досягнути миру? Та насправді
Олег Саакян: «Зустріч у нормандському форматі може відбутися не раніше наступного місяця» - «Автоновости»
Олег Саакян: «Зустріч у нормандському форматі може відбутися не раніше наступного місяця» - «Автоновости»

Політолог, голова «Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян в коментарі «ВВ» нагадав, що Україна погодила «формулу Штайнмайєра через те, що Росія без такого кроку відмовлялася від проведення зустрічі «нормандської четвірки». Тобто Україна зробила жест доброї волі, а російська сторона натомість саботує зустріч, виставляючи все нові й нові умови.


«Та тепер ми можемо апелювати до наших західних партнерів із тим, щоб вони допомогли схилити агресора до діалогу.


Головне питання на порядку денному: як досягнути миру? Та насправді це дуже довгострокова перспектива. Сьогодні практично нереально, бо ж сторони знаходяться в патовій ситуації. Україна недостатньо сильна, щоб в односторонньому порядку нав'язати свої умови та повертати Донбас і Крим воєнним чи дипломатичним шляхом. Та й РФ не має сил, щоб перемогти Україну і нав'язати свою волю. Повномасштабна війна може стати катастрофою для самої російської державності. Тому знаходимося в такому позиційному протистоянні в рамках мінського та нормандського форматів. Й тривати воно може довго.


«Формула Штайнмайєра» - це такий собі місток між питаннями проведення виборів і впровадженням особливого статусу Донбасу. Причому вона не відповідає на жодне важливе питання, яке нині хвилює українців. Мається на увазі те, в яких обставинах відбуватиметься волевиявлення, як буде забезпечена безпека, хто має контролювати кордон та багато іншого. Але щоб пройти цей місток, треба буде розробити ще з десяток інших «формул», а також механізми їх взаємодії. Бо ж якщо ми погодимося на мир за будь-яку ціну і будемо йти на будь-які поступки, то це може призвести до внутрішнього вибуху. І тоді ні схід, ні Крим, ні інша частина України не матимуть майбутнього.


Які «червоні лінії» не можна переходити? Кожен по-різному відповість на це питання. Тож треба було би напрацювати спільне бачення. Але можу виокремити декілька моментів: не повинно бути ніякої суб'єктності для ОРДЛО; не може бути ніякого вето на зовнішньополітичний курс України від окремих регіонів Донбасу (менший не може більшому диктувати); не може бути амністії для вбивць; не може стояти питання обміну Криму на Донбас; український кордон мають контролювати українські прикордонники.


Коли відбудеться зустріч у нормандському форматі? Я насправді налаштований достатньо скептично щодо можливості її проведення. Та за сприятливих обставин вона може відбутися не раніше наступного місяця. І вже тільки після цього закипить робота над законом про особливий статус Донбасу. Якщо не буде зустрічі, то і на законопроект чекати не варто», - завершив експерт.


«Вечірні Вісті»


...

Політолог, голова «Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян в коментарі «ВВ» нагадав, що Україна погодила «формулу Штайнмайєра через те, що Росія без такого кроку відмовлялася від проведення зустрічі «нормандської четвірки». Тобто Україна зробила жест доброї волі, а російська сторона натомість саботує зустріч, виставляючи все нові й нові умови. «Та тепер ми можемо апелювати до наших західних партнерів із тим, щоб вони допомогли схилити агресора до діалогу. Головне питання на порядку денному: як досягнути миру? Та насправді це дуже довгострокова перспектива. Сьогодні практично нереально, бо ж сторони знаходяться в патовій ситуації. Україна недостатньо сильна, щоб в односторонньому порядку нав'язати свої умови та повертати Донбас і Крим воєнним чи дипломатичним шляхом. Та й РФ не має сил, щоб перемогти Україну і нав'язати свою волю. Повномасштабна війна може стати катастрофою для самої російської державності. Тому знаходимося в такому позиційному протистоянні в рамках мінського та нормандського форматів. Й тривати воно може довго. «Формула Штайнмайєра» - це такий собі місток між питаннями проведення виборів і впровадженням особливого статусу Донбасу. Причому вона не відповідає на жодне важливе питання, яке нині хвилює українців. Мається на увазі те, в яких обставинах відбуватиметься волевиявлення, як буде забезпечена безпека, хто має контролювати кордон та багато іншого. Але щоб пройти цей місток, треба буде розробити ще з десяток інших «формул», а також механізми їх взаємодії. Бо ж якщо ми погодимося на мир за будь-яку ціну і будемо йти на будь-які поступки, то це може призвести до внутрішнього вибуху. І тоді ні схід, ні Крим, ні інша частина України не матимуть майбутнього. Які «червоні лінії» не можна переходити? Кожен по-різному відповість на це питання. Тож треба було би напрацювати спільне бачення. Але можу виокремити декілька моментів: не повинно бути ніякої суб'єктності для ОРДЛО; не може бути ніякого вето на зовнішньополітичний курс України від окремих регіонів Донбасу (менший не може більшому диктувати); не може бути амністії для вбивць; не може стояти питання обміну Криму на Донбас; український кордон мають контролювати українські прикордонники. Коли відбудеться зустріч у нормандському форматі? Я насправді налаштований достатньо скептично щодо можливості її проведення. Та за сприятливих обставин вона може відбутися не раніше наступного місяця. І вже тільки після цього закипить робота над законом про особливий статус Донбасу. Якщо не буде зустрічі, то і на законопроект чекати не варто», - завершив експерт. «Вечірні Вісті» .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика