З рейтингом як з писаною торбою - «Политика» » «Новости Дня»
Anderson
Опубликовано: 12:05, 03 апреля 2019
Политика / Украина

З рейтингом як з писаною торбою - «Политика»

Діюча влада любить похизуватися тим, що Україна просувається в міжнародних рейтингах. Адже це означає, що її «реформаторські» зусилля помічені за кордоном впливовими інституціями й організаціями. Нещодавно в Мінекономіки...
З рейтингом як з писаною торбою - «Политика»
З рейтингом як з писаною торбою - «Политика»

Діюча влада любить похизуватися тим, що Україна просувається в міжнародних рейтингах. Адже це означає, що її «реформаторські» зусилля помічені за кордоном впливовими інституціями й організаціями. Нещодавно в Мінекономіки радо повідомили, що Україна за темпами зростання стала другою в світі в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business з 2009 року.


Звичайно, владі було б доречніше розпочинати відлік з 2014-го, коли наша країна обійняла 112-те місце за легкістю ведення бізнесу, піднявшись за рік на 28 позицій. У рейтингу Doing Business-2019 Україна посіла вже 71-шу позицію. Тобто зростання - на 41 щабель. І це непоганий результат. Але не такий красномовний. Саме тому був взятий рейтинг 2009 року, згідно з яким ми обіймали «почесне» 145-те місце. Для порівняння: РФ у 2009-му займала 120-те місце, Білорусь - 85-те, а Молдова - 104-те.


До речі, і Путін, і Лукашенко приділяють занадто багато уваги саме Doing Business, час від часу даючи обіцянки вийти на лідерські позиції у цьому рейтингу. Але, чесно кажучи, про легкість ведення бізнесу в цих країнах і не йдеться. Та й після того, як із 2012-го змінилася методологія рейтингу, Doing Business неодноразово критикували. В тому числі головний економіст Світового банку, а з 2018 року нобелівський лауреат з економіки Пол Ромер, який заявив, що такі зміни дають простір для маніпуляцій. Але проведена перевірка так і не довела, що через політичні симпатії до деяких країн їхні позиції в рейтингу покращувалися. Але хай там як, українська влада любить говорити про Doing Business і використовувати його як вміє.


Економічний експерт Віктор Скаршевський звернув увагу на те, що порівняно з рейтингом 2014 року Україна збільшила відставання від країн-сусідів - Росії, Білорусі і Молдови. І дійсно, у 2014-му відставання нашої країни від країни-агресора було на 8,5 пунктів, а в 2019-му - на 9,1, із Білоруссю в 2014-му - на 6,6, а в 2019-му - на 7,5, із Молдовою у 2014-му - на 3,6, а в 2019-му - на 5,3.


«Якщо дивитися по рейтингу і порівнювати місця, то Росія з 2014 року піднялася в рейтингу з 92-го на 31-ше місце в 2019 році (на 61 позицію), а Україна - з 112-го до 71-го (на 41 позицію). Бізнес-клімат у нас нині значно гірший, ніж у країн-сусідів: Україна відстає від Білорусі й Молдови на 34 позиції, а від Росії - на 40», - зазначив він на своїй сторінці у «Фейсбуці».


На його думку, для уряду місце в рейтингу Doing Business - це самоціль, а не реальне поліпшення бізнес-клімату в Україні.


«Одним із реальних показників поліпшення бізнес-клімату є приплив прямих іноземних інвестицій у реальний сектор економіки, а він із року в рік зменшується і в 2018-му склав мізерних 1,5 млрд доларів (на рівні кінця 1990-х)», - підсумував він.


Катерина МІЦКЕВИЧ


Вечірні Вісті


...

Діюча влада любить похизуватися тим, що Україна просувається в міжнародних рейтингах. Адже це означає, що її «реформаторські» зусилля помічені за кордоном впливовими інституціями й організаціями. Нещодавно в Мінекономіки радо повідомили, що Україна за темпами зростання стала другою в світі в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business з 2009 року. Звичайно, владі було б доречніше розпочинати відлік з 2014-го, коли наша країна обійняла 112-те місце за легкістю ведення бізнесу, піднявшись за рік на 28 позицій. У рейтингу Doing Business-2019 Україна посіла вже 71-шу позицію. Тобто зростання - на 41 щабель. І це непоганий результат. Але не такий красномовний. Саме тому був взятий рейтинг 2009 року, згідно з яким ми обіймали «почесне» 145-те місце. Для порівняння: РФ у 2009-му займала 120-те місце, Білорусь - 85-те, а Молдова - 104-те. До речі, і Путін, і Лукашенко приділяють занадто багато уваги саме Doing Business, час від часу даючи обіцянки вийти на лідерські позиції у цьому рейтингу. Але, чесно кажучи, про легкість ведення бізнесу в цих країнах і не йдеться. Та й після того, як із 2012-го змінилася методологія рейтингу, Doing Business неодноразово критикували. В тому числі головний економіст Світового банку, а з 2018 року нобелівський лауреат з економіки Пол Ромер, який заявив, що такі зміни дають простір для маніпуляцій. Але проведена перевірка так і не довела, що через політичні симпатії до деяких країн їхні позиції в рейтингу покращувалися. Але хай там як, українська влада любить говорити про Doing Business і використовувати його як вміє. Економічний експерт Віктор Скаршевський звернув увагу на те, що порівняно з рейтингом 2014 року Україна збільшила відставання від країн-сусідів - Росії, Білорусі і Молдови. І дійсно, у 2014-му відставання нашої країни від країни-агресора було на 8,5 пунктів, а в 2019-му - на 9,1, із Білоруссю в 2014-му - на 6,6, а в 2019-му - на 7,5, із Молдовою у 2014-му - на 3,6, а в 2019-му - на 5,3. «Якщо дивитися по рейтингу і порівнювати місця, то Росія з 2014 року піднялася в рейтингу з 92-го на 31-ше місце в 2019 році (на 61 позицію), а Україна - з 112-го до 71-го (на 41 позицію). Бізнес-клімат у нас нині значно гірший, ніж у країн-сусідів: Україна відстає від Білорусі й Молдови на 34 позиції, а від Росії - на 40», - зазначив він на своїй сторінці у «Фейсбуці». На його думку, для уряду місце в рейтингу Doing Business - це самоціль, а не реальне поліпшення бізнес-клімату в Україні. «Одним із реальних показників поліпшення бізнес-клімату є приплив прямих іноземних інвестицій у реальний сектор економіки, а він із року в рік зменшується і в 2018-му склав мізерних 1,5 млрд доларів (на рівні кінця 1990-х)», - підсумував він. Катерина МІЦКЕВИЧ Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика