Брекзит: гра за правилами ЄС? - «Культура» » «Новости Дня»
Nyman
Опубликовано: 12:46, 25 марта 2019
Украина / Культура

Брекзит: гра за правилами ЄС? - «Культура»

Перенесення запланованої дати виходу Великої Британії зі складу ЄС стало трендом останніх тижнів. І для цього зійшлися всі зірки. З одного боку Британію не влаштовували умови «розлучення», які Тереза Мей напрацювала...
Брекзит: гра за правилами ЄС? - «Культура»

Перенесення запланованої дати виходу Великої Британії зі складу ЄС стало трендом останніх тижнів. І для цього зійшлися всі зірки. З одного боку Британію не влаштовували умови «розлучення», які Тереза Мей напрацювала з євроінституціями. З іншого - ще донедавна ЄС стояв як скеля на тому, що Брекзит можливий тільки на узгоджених раніше умовах. І, судячи з усього, розрив таки відбудеться на умовах ЄС, якщо Мей не відправлять у відставку.


Те, що Велика Британія не вийде зі складу ЄС 29 березня, стало зрозуміло, коли британський парламент проголосував проти жорсткого Брекзита, тобто виходу взагалі без угоди. Зрозуміло, що в Євросоюзі схвалили такий крок, але при цьому не забули нагадати, що хоч круть-верть, хоч верть-круть, але угоду Лондон має затвердити. Після цього в британському парламенті було провалено трохи перелицьований текст щодо Брекзита. Але несподіванкою та відчутним ударом у спину Мей став неочікуваний хід спікера Джона Беркоу. Він, посилаючись на конвенцію 1604 року, яка не дозволяє виносити одне й те саме питання, якщо немає суттєвих змін у формулюваннях, заявив, що втретє угода щодо Брекзита парламентом не розглядатиметься. Після такого демаршу Терезу Мей зрадила витримка й вона звинуватила депутатів у саботажі, що було вкрай несхвально оцінено пресою і суспільством, яке виступало за вихід Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу.


Насправді у розпачі й ті, хто виступав на референдумі проти «розлучення». Адже хоч їхні петиції щодо відміни Брекзита щоразу набирають максимальну кількість голосів, уряд наполягає на тому, що не буде ані повторного референдуму, ані життя в Євросоюзі.


Наразі Мей хоче відстрочити розрив із країнами Співдружності до 30 червня. І очільники європейських інституцій та деяких найвпливовіших країн ЄС кажуть, що це цілком можливо. Але голосування британського парламенту за узгоджений текст «розлучення» все одно передує. Врешті-решт Брюссель піде на поступки Лондону щодо відтермінування розриву навіть попри те, що наприкінці травня відбудуться вибори до Європарламенту й британські депутати займуть певну кількість місць, на яку претендують інші країни. Адже ЄС не хоче втрачати Велику Британію, тому угода має бути ухвалена. І саме угода Терези Мей, яка напрацьована в максимально вигідному для Євросоюзу контексті. Тому прем'єр, найімовірніше, намагатиметься продавити голосування в парламенті за угоду втретє, попри заяви спікера, що фактично оголить конфлікт між законодавчою та виконавчою владою країни. Цілком ймовірно, що Мей таки вдасться протягнути угоду на умовах ЄС, тому що й Британія не зовсім готова до жорсткого Брекзита.


Іншим варіантом розвитку подій може стати дострокова відставка прем'єрки у травні. В цьому разі її наступник може розпочати нові перемовини й досягти більш прийнятних для Туманного Альбіону умов. Але за будь-якого сценарію зрозуміло, що вихід Великої Британії зі складу країн Співдружності затягується...


Катерина МІЦКЕВИЧ


Вечірні Вісті


...

Перенесення запланованої дати виходу Великої Британії зі складу ЄС стало трендом останніх тижнів. І для цього зійшлися всі зірки. З одного боку Британію не влаштовували умови «розлучення», які Тереза Мей напрацювала з євроінституціями. З іншого - ще донедавна ЄС стояв як скеля на тому, що Брекзит можливий тільки на узгоджених раніше умовах. І, судячи з усього, розрив таки відбудеться на умовах ЄС, якщо Мей не відправлять у відставку. Те, що Велика Британія не вийде зі складу ЄС 29 березня, стало зрозуміло, коли британський парламент проголосував проти жорсткого Брекзита, тобто виходу взагалі без угоди. Зрозуміло, що в Євросоюзі схвалили такий крок, але при цьому не забули нагадати, що хоч круть-верть, хоч верть-круть, але угоду Лондон має затвердити. Після цього в британському парламенті було провалено трохи перелицьований текст щодо Брекзита. Але несподіванкою та відчутним ударом у спину Мей став неочікуваний хід спікера Джона Беркоу. Він, посилаючись на конвенцію 1604 року, яка не дозволяє виносити одне й те саме питання, якщо немає суттєвих змін у формулюваннях, заявив, що втретє угода щодо Брекзита парламентом не розглядатиметься. Після такого демаршу Терезу Мей зрадила витримка й вона звинуватила депутатів у саботажі, що було вкрай несхвально оцінено пресою і суспільством, яке виступало за вихід Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу. Насправді у розпачі й ті, хто виступав на референдумі проти «розлучення». Адже хоч їхні петиції щодо відміни Брекзита щоразу набирають максимальну кількість голосів, уряд наполягає на тому, що не буде ані повторного референдуму, ані життя в Євросоюзі. Наразі Мей хоче відстрочити розрив із країнами Співдружності до 30 червня. І очільники європейських інституцій та деяких найвпливовіших країн ЄС кажуть, що це цілком можливо. Але голосування британського парламенту за узгоджений текст «розлучення» все одно передує. Врешті-решт Брюссель піде на поступки Лондону щодо відтермінування розриву навіть попри те, що наприкінці травня відбудуться вибори до Європарламенту й британські депутати займуть певну кількість місць, на яку претендують інші країни. Адже ЄС не хоче втрачати Велику Британію, тому угода має бути ухвалена. І саме угода Терези Мей, яка напрацьована в максимально вигідному для Євросоюзу контексті. Тому прем'єр, найімовірніше, намагатиметься продавити голосування в парламенті за угоду втретє, попри заяви спікера, що фактично оголить конфлікт між законодавчою та виконавчою владою країни. Цілком ймовірно, що Мей таки вдасться протягнути угоду на умовах ЄС, тому що й Британія не зовсім готова до жорсткого Брекзита. Іншим варіантом розвитку подій може стати дострокова відставка прем'єрки у травні. В цьому разі її наступник може розпочати нові перемовини й досягти більш прийнятних для Туманного Альбіону умов. Але за будь-якого сценарію зрозуміло, що вихід Великої Британії зі складу країн Співдружності затягується. Катерина МІЦКЕВИЧ Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика