Виборча драма: чи відбудеться волевиявлення 21 липня? - «Экономика» » «Новости Дня»
Vance
Опубликовано: 12:25, 03 июня 2019
Украина / Экономика / Финансы

Виборча драма: чи відбудеться волевиявлення 21 липня? - «Экономика»

Дочасні вибори до Верховної Ради повинні відбутися 21 липня. І ці вибори будуть досить напруженими та драматичними. Згадаймо про те, що народні депутати повністю провалили...
Виборча драма: чи відбудеться волевиявлення 21 липня? - «Экономика»
Виборча драма: чи відбудеться волевиявлення 21 липня? - «Экономика»

Дочасні вибори до Верховної Ради повинні відбутися 21 липня. І ці вибори будуть досить напруженими та драматичними. Згадаймо про те, що народні депутати повністю провалили зміни до виборчого законодавства, навіть не внісши відповідний законопроект до порядку денного. Окрім того, парламентарі так і не спромоглися хоча б почати розглядати у другому читанні проект Виборчого кодексу (звісно, з прицілом на майбутнє)... Тож вибори пройдуть за старим законом Януковича! І нині, як і раніше, округи можна буде засівати гречкою та грошима.


Втім, це не єдина небезпека. Нині склалась досить тривожна ситуація, коли вибори можуть опинитися фактично на межі зриву.


Тільки-тільки новообраний президент Володимир Зеленський заявив про те, що має намір розпустити парламент восьмого скликання, Центральна виборча комісія забила на сполох. Річ у тім, що виборча кампанія при дочасних виборах триває усього шістдесят днів. І цей термін закороткий для того, щоб організувати вибори. Нині закон про публічні закупівлі передбачає дуже стислі строки для виготовлення виборчих бюлетенів - 17 днів, а з огляду на велику суму закупівлі мінімальна тривалість тендерних процедур становить 48 днів. Тож можна з легкістю не вписатися в 21 липня!


ЦВК закликала якомога швидше внести зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» чи ухвалити у встановленому законом порядку інший нормативний акт, який розв'яже проблеми з організацією тендерів для забезпечення вже розпочатого виборчого процесу. Але це питання 22 травня на позачерговому засіданні ВР навіть не включили до порядку денного. Після цього депутати також не намагалися його вирішити.


Та й це не остання проблема. Так, 4 червня Конституційний Суд почне розглядати указ президента України про призначення дострокових парламентських виборів. Нагадаємо, що конституційне подання зробили 62 нардепи.


Насправді розгляд може тривати досить довго. Скільки вже років КСУ розбирає люстрацію? Втім, як буде цього разу, невідомо, бо ж справа резонансна. Можливо, рішення буде винесене вже після оголошення результатів волевиявлення... Можливо, подання просто буде припадати пилом довгий час... Однак можливо і те, що справу таки розглянуть, і досить оперативно - все ж вибори 21 липня.


Поміж тим, за словами голови Центрвиборчкому Тетяни Сліпачук, в Україні немає законодавчих підстав для того, щоб зупинити виборчий процес, який вже розпочався. Але ж ми знаємо, що в нашій країни можливо усе...


Вікторія МАРСОВА


...

Дочасні вибори до Верховної Ради повинні відбутися 21 липня. І ці вибори будуть досить напруженими та драматичними. Згадаймо про те, що народні депутати повністю провалили зміни до виборчого законодавства, навіть не внісши відповідний законопроект до порядку денного. Окрім того, парламентарі так і не спромоглися хоча б почати розглядати у другому читанні проект Виборчого кодексу (звісно, з прицілом на майбутнє). Тож вибори пройдуть за старим законом Януковича! І нині, як і раніше, округи можна буде засівати гречкою та грошима. Втім, це не єдина небезпека. Нині склалась досить тривожна ситуація, коли вибори можуть опинитися фактично на межі зриву. Тільки-тільки новообраний президент Володимир Зеленський заявив про те, що має намір розпустити парламент восьмого скликання, Центральна виборча комісія забила на сполох. Річ у тім, що виборча кампанія при дочасних виборах триває усього шістдесят днів. І цей термін закороткий для того, щоб організувати вибори. Нині закон про публічні закупівлі передбачає дуже стислі строки для виготовлення виборчих бюлетенів - 17 днів, а з огляду на велику суму закупівлі мінімальна тривалість тендерних процедур становить 48 днів. Тож можна з легкістю не вписатися в 21 липня! ЦВК закликала якомога швидше внести зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» чи ухвалити у встановленому законом порядку інший нормативний акт, який розв'яже проблеми з організацією тендерів для забезпечення вже розпочатого виборчого процесу. Але це питання 22 травня на позачерговому засіданні ВР навіть не включили до порядку денного. Після цього депутати також не намагалися його вирішити. Та й це не остання проблема. Так, 4 червня Конституційний Суд почне розглядати указ президента України про призначення дострокових парламентських виборів. Нагадаємо, що конституційне подання зробили 62 нардепи. Насправді розгляд може тривати досить довго. Скільки вже років КСУ розбирає люстрацію? Втім, як буде цього разу, невідомо, бо ж справа резонансна. Можливо, рішення буде винесене вже після оголошення результатів волевиявлення. Можливо, подання просто буде припадати пилом довгий час. Однак можливо і те, що справу таки розглянуть, і досить оперативно - все ж вибори 21 липня. Поміж тим, за словами голови Центрвиборчкому Тетяни Сліпачук, в Україні немає законодавчих підстав для того, щоб зупинити виборчий процес, який вже розпочався. Але ж ми знаємо, що в нашій країни можливо усе. Вікторія МАРСОВА .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика