Держпідприємства - з молотка - «Автоновости» » «Новости Дня»
Audley
Опубликовано: 12:45, 03 сентября 2019
Украина / Авто

Держпідприємства - з молотка - «Автоновости»

Одна з ключових ставок команди президента Зеленського - велика приватизація, яку, за словами гаранта, запустять вже у 2019 році. Реалізації цього амбітного бажання посприяв й Касаційний адміністративний суд у складі...
Держпідприємства - з молотка - «Автоновости»
Держпідприємства - з молотка - «Автоновости»

Одна з ключових ставок команди президента Зеленського - велика приватизація, яку, за словами гаранта, запустять вже у 2019 році. Реалізації цього амбітного бажання посприяв й Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду, розблокувавши процес роздержавлення об'єктів, які знаходяться у власності України.


У країні налічується 3350 державних підприємств, більш ніж половина з яких невеликі й знаходяться в стадії ліквідації. 100 найбільших держпідприємств складають понад 90% всіх активів у державній власності, а три гіганти серед них - «Нафтогаз», «Укрзалізниця» і «Енергоатом» - володіють двома третинами цих активів.


Ідея великої приватизації не є ноу-хау нової влади. Аналогічні меседжи лунали й раніше. Більше того, кожного року у дохідну частину держбюджету закладалися багатомільярдні суми від продажу держмайна, але на практиці казна поповнювалася крихтами від приватизації. Так, у 2017 році із запланованих 17,1 млрд грн вдалося отримати тільки 3,4 млрд грн. У 2018-му мали продати держмайна на 21 млрд грн., але в результаті держбюджет отримав тільки 1% від запланованої суми. Цього року при плані 17,1 млрд грн до бюджету за перше півріччя надійшло лише 1,6%, тобто 0,3 млрд грн.


Плани команди президента доволі амбітні. Коли новообраний прем'єр-міністр Олексій Гончарук ще був заступником керівника Офісу президента, він в інтерв'ю Bloomberg заявив, що в першу чергу потрібно приватизувати державні банки. Їх в Україні чотири: «Ощадбанк», «Приватбанк», «Укргазбанк» та «Укрексімбанк». Також на торги може буде виставлена частина акцій таких монополістів, як «Укрзалізниця» та «Укрпошта».


Радник Зеленського з питань макроекономічної політики Олег Устенко вважає за потрібне розділити на частини великі державні компанії-монополісти, зокрема НАК «Нафтогаз», і продати, залишивши в руках держави «стратегічні і не дуже цікаві для бізнесу речі». На його думку, розчленуванню та повній передачі в приватні руки підлягає й «Укрспирт».


У представника президента в Кабміні Андрія Геруса свій список: Одеський припортовий завод (ОПЗ), «Електровагмаш», шахта «Краснолиманська», «Центренерго» тощо.


У перелік об'єктів великої приватизації входять й «Азовмаш», «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», «Украгролізінг» тощо.


Так склалося, що в Україні за словом «приватизація» тягнеться негативний шлейф. Адже роздержавлення підприємств зазвичай відбувалося для «своїх» і не приносило українцям зиску. Тому не дивно, що зараз також виникають побоювання, що наші найкращі об'єкти, включно із стратегічними, підуть з молотка за безцінь. А гроші від продажу не потраплять до держбюджету і в результаті вилізуть нам боком у вигляді подорожчання певних товарів та послуг. Але за умови розумної та чесної приватизації економіка отримає неабиякі плюси, в тому числі від ефективного розпорядження отриманими державою грошима. За яким сценарієм розвиватимуться події, покажуть вже найближчі півроку.


Аріна МАРТОВА


Вечірні Вісті


...

Одна з ключових ставок команди президента Зеленського - велика приватизація, яку, за словами гаранта, запустять вже у 2019 році. Реалізації цього амбітного бажання посприяв й Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду, розблокувавши процес роздержавлення об'єктів, які знаходяться у власності України. У країні налічується 3350 державних підприємств, більш ніж половина з яких невеликі й знаходяться в стадії ліквідації. 100 найбільших держпідприємств складають понад 90% всіх активів у державній власності, а три гіганти серед них - «Нафтогаз», «Укрзалізниця» і «Енергоатом» - володіють двома третинами цих активів. Ідея великої приватизації не є ноу-хау нової влади. Аналогічні меседжи лунали й раніше. Більше того, кожного року у дохідну частину держбюджету закладалися багатомільярдні суми від продажу держмайна, але на практиці казна поповнювалася крихтами від приватизації. Так, у 2017 році із запланованих 17,1 млрд грн вдалося отримати тільки 3,4 млрд грн. У 2018-му мали продати держмайна на 21 млрд грн., але в результаті держбюджет отримав тільки 1% від запланованої суми. Цього року при плані 17,1 млрд грн до бюджету за перше півріччя надійшло лише 1,6%, тобто 0,3 млрд грн. Плани команди президента доволі амбітні. Коли новообраний прем'єр-міністр Олексій Гончарук ще був заступником керівника Офісу президента, він в інтерв'ю Bloomberg заявив, що в першу чергу потрібно приватизувати державні банки. Їх в Україні чотири: «Ощадбанк», «Приватбанк», «Укргазбанк» та «Укрексімбанк». Також на торги може буде виставлена частина акцій таких монополістів, як «Укрзалізниця» та «Укрпошта». Радник Зеленського з питань макроекономічної політики Олег Устенко вважає за потрібне розділити на частини великі державні компанії-монополісти, зокрема НАК «Нафтогаз», і продати, залишивши в руках держави «стратегічні і не дуже цікаві для бізнесу речі». На його думку, розчленуванню та повній передачі в приватні руки підлягає й «Укрспирт». У представника президента в Кабміні Андрія Геруса свій список: Одеський припортовий завод (ОПЗ), «Електровагмаш», шахта «Краснолиманська», «Центренерго» тощо. У перелік об'єктів великої приватизації входять й «Азовмаш», «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», «Украгролізінг» тощо. Так склалося, що в Україні за словом «приватизація» тягнеться негативний шлейф. Адже роздержавлення підприємств зазвичай відбувалося для «своїх» і не приносило українцям зиску. Тому не дивно, що зараз також виникають побоювання, що наші найкращі об'єкти, включно із стратегічними, підуть з молотка за безцінь. А гроші від продажу не потраплять до держбюджету і в результаті вилізуть нам боком у вигляді подорожчання певних товарів та послуг. Але за умови розумної та чесної приватизації економіка отримає неабиякі плюси, в тому числі від ефективного розпорядження отриманими державою грошима. За яким сценарієм розвиватимуться події, покажуть вже найближчі півроку. Аріна МАРТОВА Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика