Микола Спіридонов: Найголовніше питання — в якому вигляді законопроект про столицю буде проголосований у другому читанні? - «Спорт» » «Новости Дня»
Геннадий
Опубликовано: 16:45, 21 октября 2019
Украина / Спорт

Микола Спіридонов: Найголовніше питання — в якому вигляді законопроект про столицю буде проголосований у другому читанні? - «Спорт»

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спіридонов в коментарі «ВВ» зазначив, що оскільки у парламенті у нас існує монобільшість, то з великою вірогідністю закон про столицю авторства Олександра Ткаченка та групи депутатів від «Слуги народу» буде проголосований. «У цьому законі є позитивні моменти. Наприклад, відновлення районних рад. Їхню ліквідацію вважаю за дикість, бо у районів незаконно забрали право на самоуправління. Але є й чимало негативу. Зокрема, глава КМДА, на мою думку, матиме
Микола Спіридонов: Найголовніше питання — в якому вигляді законопроект про столицю буде проголосований у другому читанні? - «Спорт»
Микола Спіридонов: Найголовніше питання — в якому вигляді законопроект про столицю буде проголосований у другому читанні? - «Спорт»

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спіридонов в коментарі «ВВ» зазначив, що оскільки у парламенті у нас існує монобільшість, то з великою вірогідністю закон про столицю авторства Олександра Ткаченка та групи депутатів від «Слуги народу» буде проголосований.


«У цьому законі є позитивні моменти. Наприклад, відновлення районних рад. Їхню ліквідацію вважаю за дикість, бо у районів незаконно забрали право на самоуправління. Але є й чимало негативу. Зокрема, глава КМДА, на мою думку, матиме гіперповноваження (йому дістанеться до 80%, меру - решта 20%).


Мені в принципі не подобається ідея розподілу влади. Дійсно виходить, що управитель, якого призначають згори, матиме набагато більше впливу, аніж законно обраний киянами міський голова. Виникає запитання: для чого тоді в принципі вибори? Тож двовладдя треба прибирати, а управляти містом повинен мер. От тільки для влади нині посада глави КМДА - це такий собі запобіжник від випадковостей на виборах.


Ще виходить колізія з кількістю депутатів. Парламентарі пропонують зменшити кількість мандатів у Київраді зі 120 до 80. Але це не корелюється з нормами українського законодавства, яке визначає, що якщо населення міста складає більше двох мільйонів, то повинно бути 120 депутатів у міській раді.


А ще ця зміна табличок. Маю на увазі появу магістрату та ратуш. Та це все аби відвернути увагу. От перейменували Адміністрацію президента на Офіс президента. Генпрокуратура стане Офісом генпрокурора. А що міняється? Майже нічого. Нам має бути цікавий функціонал, а не назви.


Та все ж найголовніше питання - в якому вигляді законопроект буде проголосований у другому читанні?


Нещодавно багато говорили про можливість дочасних виборів у столиці. Спочатку їх хотіли проводити в грудні, потім говорили про квітень, а зараз, здається, вирішили не поспішати і дочекатися осені наступного року.


З одного боку, справді не хочеться двічі проводити вибори - дочасні і потім чергові. До того ж новий склад Центральної виборчої комісії тільки-но сформували. А ще все ж треба проголосувати закон про столицю і зробити так, щоб він корелювався з іншими законодавчими актами. Тобто вони фізично не встигають.


Втім, є один беззаперечний аргумент для проведення дочасного волевиявлення: рейтинг «Слуги народу» падатиме. Тож чим більше минає часу, тим більша вірогідність того, що Віталій Кличко залишиться на посаді», - завершив політолог.



«Вечірні Вісті»



...

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спіридонов в коментарі «ВВ» зазначив, що оскільки у парламенті у нас існує монобільшість, то з великою вірогідністю закон про столицю авторства Олександра Ткаченка та групи депутатів від «Слуги народу» буде проголосований. «У цьому законі є позитивні моменти. Наприклад, відновлення районних рад. Їхню ліквідацію вважаю за дикість, бо у районів незаконно забрали право на самоуправління. Але є й чимало негативу. Зокрема, глава КМДА, на мою думку, матиме гіперповноваження (йому дістанеться до 80%, меру - решта 20%). Мені в принципі не подобається ідея розподілу влади. Дійсно виходить, що управитель, якого призначають згори, матиме набагато більше впливу, аніж законно обраний киянами міський голова. Виникає запитання: для чого тоді в принципі вибори? Тож двовладдя треба прибирати, а управляти містом повинен мер. От тільки для влади нині посада глави КМДА - це такий собі запобіжник від випадковостей на виборах. Ще виходить колізія з кількістю депутатів. Парламентарі пропонують зменшити кількість мандатів у Київраді зі 120 до 80. Але це не корелюється з нормами українського законодавства, яке визначає, що якщо населення міста складає більше двох мільйонів, то повинно бути 120 депутатів у міській раді. А ще ця зміна табличок. Маю на увазі появу магістрату та ратуш. Та це все аби відвернути увагу. От перейменували Адміністрацію президента на Офіс президента. Генпрокуратура стане Офісом генпрокурора. А що міняється? Майже нічого. Нам має бути цікавий функціонал, а не назви. Та все ж найголовніше питання - в якому вигляді законопроект буде проголосований у другому читанні? Нещодавно багато говорили про можливість дочасних виборів у столиці. Спочатку їх хотіли проводити в грудні, потім говорили про квітень, а зараз, здається, вирішили не поспішати і дочекатися осені наступного року. З одного боку, справді не хочеться двічі проводити вибори - дочасні і потім чергові. До того ж новий склад Центральної виборчої комісії тільки-но сформували. А ще все ж треба проголосувати закон про столицю і зробити так, щоб він корелювався з іншими законодавчими актами. Тобто вони фізично не встигають. Втім, є один беззаперечний аргумент для проведення дочасного волевиявлення: рейтинг «Слуги народу» падатиме. Тож чим більше минає часу, тим більша вірогідність того, що Віталій Кличко залишиться на посаді», - завершив політолог. «Вечірні Вісті» .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика