Брудна битва за Банкову - «Мир» » «Новости Дня»
Lewis
Опубликовано: 09:08, 02 апреля 2019
Мир / Украина

Брудна битва за Банкову - «Мир»

В Україні відбувся перший тур чергових президентських виборів. Хоча остаточні результати ще невідомі, втім, попередні цифри стали досить несподіваними. Ця виборча кампанія була надто напруженою та брудною. І це дуже сильно вплинуло на перебіг подій та, звісно, на настрої виборців. Багато місяців тому в політикумі почали сватати в президенти Святослава Вакарчука. Інсайдери говорили, мовляв, він цілком серйозно розглядає можливість брати участь у перегонах. Потім почали говорити й про коміка Володимира Зеленського. Здавалося, що це вже
Брудна битва за Банкову - «Мир»
Брудна битва за Банкову - «Мир»

В Україні відбувся перший тур чергових президентських виборів. Хоча остаточні результати ще невідомі, втім, попередні цифри стали досить несподіваними. Ця виборча кампанія була надто напруженою та брудною. І це дуже сильно вплинуло на перебіг подій та, звісно, на настрої виборців.


Багато місяців тому в політикумі почали сватати в президенти Святослава Вакарчука. Інсайдери говорили, мовляв, він цілком серйозно розглядає можливість брати участь у перегонах. Потім почали говорити й про коміка Володимира Зеленського. Здавалося, що це вже точно жарт, і ще кілька місяців тому важко було повірити в те, що Зеленський зважиться на такий крок. Вакарчук вирішив не заморочуватися, а от відомий шоумен став новоспеченим політиком та заявив про свої наміри за кілька хвилин до нового 2019 року. Він мало спілкувався з пресою, багато уваги приділяв соціальним мережам і креативним білбордам. І... вийшов на перше місце у перегонах. За словами експертів, він отримав багато протестних голосів. І в цьому немає нічого дивного.


Між іншим, Володимир Зеленський заявив, що готовий прийти на дебати з діючим президентом Петром Порошенком. А от чи прийде гарант?


Окрім того, до 21 квітня, тобто до дати проведення другого туру, Зеленський має намір назвати імена п'ятірки членів своєї команди. Тож подивимось та проаналізуємо.


До речі, президент Порошенко, здається, сприйняв перше місце Зеленського досить ревно. І це не дивно. Тут він надривається із Томосом, із змінами в Конституцію щодо ЄС та НАТО, а цей новачок просто так збирає вершки... Та не просто так.


«Доля звела мене - і я не соромлюся сказати про це - з маріонеткою Коломойського. Коломойському ми не дамо жодного шансу», - наголосив Порошенко.


Лідер перегонів Зеленський різко відповів гаранту, запитавши, чи він є маріонеткою Свинарчука чи Свинарчук є маріонеткою Порошенка?..


Також глава держави на брифінгу завів свою традиційну пісню про план Кремля, який він зламав. Ну ми ж пам'ятаємо, що якщо не Порошенко, то Путін...


А ще президент нагадав, що переможець другого туру представлятиме Україну на міжнародній арені, зокрема на переговорах із РФ.


«І представляти Росію буде не Максим Галкін і не Євгеній Петросян. А представляти Росію буде Путін...», - сказав він.


Складалося враження, що у самого Порошенка є хоч якісь успіхи у переговорному процесі...


Між іншим, цікавий факт: за попередніми даними ЦВК, Зеленський виграв вибори у більшій частині спецдільниць у зоні проведення Операції об'єднаних сил! Хоча за кількістю голосів гарант трохи випереджає шоумена, втім різниця невелика.


А ще глава держави дещо збагнув: «Я критично і тверезо розумію той сигнал, який суспільство подає сьогодні діючій владі. Це є суворий урок для мене і для всієї нашої команди. Це є абсолютно серйозний привід для ретельної роботи над помилками, допущеними протягом останніх років. Але не помиляється той, хто нічого не робить...».


Чи не лукавить президент? Він правий в одному - це дійсно хороший урок. Тільки не для нього, а для українців. У 2014 році за Порошенка в першому турі проголосували 54,7% виборців. Це був величезний кредит довіри, який він не повернув - не виправдав сподівань, бо ж нині набирає, за попередніми підрахунками, трохи більше 16% голосів.


Чому так сталося? Через помилки?.. Це дуже м'яко сказано. Через наші втрачені надії! І насправді вже пізно думати над роботою над помилками. У Порошенка для цього було п'ять років. Та й немає жодної гарантії, що в наступне п'ятиріччя щось зміниться.


Однак цікаво, як гарант зможе реабілітуватися в очах суспільства за три тижні? Посадить трьох своїх друзів? Чи, може, в пришвидшеному темпі виконає пару-трійку своїх вже запліснявілих обіцянок?


За попередніми підрахунками, на третьому місці опинилася лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Політик проводила дуже системну, змістовну та конструктивну кампанію. Тимошенко презентувала глобальну програму виходу країни з кризи під назвою «Новий курс». Жоден з інших кандидатів не може похвалитися такою масштабною роботою. Однак саме лідер «Батьківщини» стала у цих перегонах чи не основною жертвою чорних технологій. Бруд на адресу політика, ще за старою манафортівською традицією, лився з усіх усюд. Окрім того, проти неї була використана технологія «клон». У масштабах президентської кампанії це відбувається вперше.


Анатолій Гриценко, який отримав близько 7%, вже готується до парламентських виборів.


«Ми рухаємося вперед. Цього року, власне, три тури виборів влади - перший президентський, другий президентський і далі парламентські вибори. Зараз, після завершення роботи штабів, членів наших виборчих комісій, ми чітко визначимося щодо формату участі у парламентських виборах...», - сказав він.


Що ж, побачимо, чи пощастить «першому непрохідному» наприкінці жовтня нинішнього року. Перш за все, багато що залежатиме від того, чи вдасться створити альянс «Громадянської позиції» та «Самопомочі». На президентських виборах оголосити про підтримку легко, розуміючи, що шансів на перемогу нуль. А от на парламентських - усе набагато складніше, адже там доведеться якимось чином домовлятися, йти на компроміси й намагатися не перетягувати ковдру кожен на себе. А для двох лідерів це не так-то й просто.


Загалом ця кампанія була однією з найдраматичніших за усі роки незалежності. Саме так. Незважаючи на Помаранчеву революцію в 2004 році... Незважаючи на історичну помилку 2010-го... Незважаючи на страх у 2014 році... Кожного разу виборці помилялись. Як буде цього разу? Побачимо.


Втім, ми уже багато усього побачили. Наприклад, яким чином діяла влада. В ЗМІ багато писали про так звані «сітки», які по всій країні організовував штаб провладного кандидата. А ще про програму «Турбота», з якої виділялися гроші тим, хто був готовий проголосувати за того самого провладного кандидата. Навіть не віриться, що до таких методів влада наважилася вдатися після Революції Гідності.


Та звісно, сподіваємось, що крапки над і розставлять правоохоронці. Усі винні мають бути покарані. Та все ж найголовніше у цій кампанії, що ми побачили справжні обличчя українських політиків. Це дуже допоможе нам у майбутньому.


Що на нас чекає в наступні три тижні? Це буде дуже нелегкий час весняного загострення. Темп посилиться, напруга значно зросте. Це буде битва до останньої краплі крові. Тож і бруду литиметься в рази більше. Дуже скоро ми зможемо дізнатися, чи збереже лідерство Володимир Зеленський. Втім, для влади програш стане справжнім вироком. А усі передумови для цього є. Нині Петро Порошенко набирає майже вдвічі менше голосів, аніж Володимир Зеленський. І хай там як, наздогнати його буде дуже важко...


Насправді ж після другого туру на нас чекає більш важлива битва. Так 31 жовтня 2019 року відбудуться чергові вибори до Верховної Ради. За результатами цього волевиявлення буде сформована парламентська коаліція, а згодом і новий уряд, який, хотілося б вірити, нарешті зможе зайнятися справжніми реформами, а не їхньою імітацією.


Яна ДЖУНГАРОВА


"Вечірні Вісті"


...

В Україні відбувся перший тур чергових президентських виборів. Хоча остаточні результати ще невідомі, втім, попередні цифри стали досить несподіваними. Ця виборча кампанія була надто напруженою та брудною. І це дуже сильно вплинуло на перебіг подій та, звісно, на настрої виборців. Багато місяців тому в політикумі почали сватати в президенти Святослава Вакарчука. Інсайдери говорили, мовляв, він цілком серйозно розглядає можливість брати участь у перегонах. Потім почали говорити й про коміка Володимира Зеленського. Здавалося, що це вже точно жарт, і ще кілька місяців тому важко було повірити в те, що Зеленський зважиться на такий крок. Вакарчук вирішив не заморочуватися, а от відомий шоумен став новоспеченим політиком та заявив про свої наміри за кілька хвилин до нового 2019 року. Він мало спілкувався з пресою, багато уваги приділяв соціальним мережам і креативним білбордам. І. вийшов на перше місце у перегонах. За словами експертів, він отримав багато протестних голосів. І в цьому немає нічого дивного. Між іншим, Володимир Зеленський заявив, що готовий прийти на дебати з діючим президентом Петром Порошенком. А от чи прийде гарант? Окрім того, до 21 квітня, тобто до дати проведення другого туру, Зеленський має намір назвати імена п'ятірки членів своєї команди. Тож подивимось та проаналізуємо. До речі, президент Порошенко, здається, сприйняв перше місце Зеленського досить ревно. І це не дивно. Тут він надривається із Томосом, із змінами в Конституцію щодо ЄС та НАТО, а цей новачок просто так збирає вершки. Та не просто так. «Доля звела мене - і я не соромлюся сказати про це - з маріонеткою Коломойського. Коломойському ми не дамо жодного шансу», - наголосив Порошенко. Лідер перегонів Зеленський різко відповів гаранту, запитавши, чи він є маріонеткою Свинарчука чи Свинарчук є маріонеткою Порошенка? Також глава держави на брифінгу завів свою традиційну пісню про план Кремля, який він зламав. Ну ми ж пам'ятаємо, що якщо не Порошенко, то Путін. А ще президент нагадав, що переможець другого туру представлятиме Україну на міжнародній арені, зокрема на переговорах із РФ. «І представляти Росію буде не Максим Галкін і не Євгеній Петросян. А представляти Росію буде Путін.», - сказав він. Складалося враження, що у самого Порошенка є хоч якісь успіхи у переговорному процесі. Між іншим, цікавий факт: за попередніми даними ЦВК, Зеленський виграв вибори у більшій частині спецдільниць у зоні проведення Операції об'єднаних сил! Хоча за кількістю голосів гарант трохи випереджає шоумена, втім різниця невелика. А ще глава держави дещо збагнув: «Я критично і тверезо розумію той сигнал, який суспільство подає сьогодні діючій владі. Це є суворий урок для мене і для всієї нашої команди. Це є абсолютно серйозний привід для ретельної роботи над помилками, допущеними протягом останніх років. Але не помиляється той, хто нічого не робить.». Чи не лукавить президент? Він правий в одному - це дійсно хороший урок. Тільки не для нього, а для українців. У 2014 році за Порошенка в першому турі проголосували 54,7% виборців. Це був величезний кредит довіри, який він не повернув - не виправдав сподівань, бо ж нині набирає, за попередніми підрахунками, трохи більше 16% голосів. Чому так сталося? Через помилки? Це дуже м'яко сказано. Через наші втрачені надії! І насправді вже пізно думати над роботою над помилками. У Порошенка для цього було п'ять років. Та й немає жодної гарантії, що в наступне п'ятиріччя щось зміниться. Однак цікаво, як гарант зможе реабілітуватися в очах суспільства за три тижні? Посадить трьох своїх друзів? Чи, може, в пришвидшеному темпі виконає пару-трійку своїх вже запліснявілих обіцянок? За попередніми підрахунками, на третьому місці опинилася лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Політик проводила дуже системну, змістовну та конструктивну кампанію. Тимошенко презентувала глобальну програму виходу країни з кризи під назвою «Новий курс». Жоден з інших кандидатів не може похвалитися такою масштабною роботою. Однак саме лідер «Батьківщини» стала у цих перегонах чи не основною жертвою чорних технологій. Бруд на адресу політика, ще за старою манафортівською традицією, лився з усіх усюд. Окрім того, проти неї була використана технологія «клон». У масштабах президентської кампанії це відбувається вперше. Анатолій Гриценко, який отримав близько 7%, вже готується до парламентських виборів. «Ми рухаємося вперед. Цього року, власне, три тури виборів влади - перший президентський, другий президентський і далі парламентські вибори. Зараз, після завершення роботи штабів, членів наших виборчих комісій, ми чітко визначимося щодо формату участі у парламентських виборах.», - сказав він. Що ж, побачимо, чи пощастить «першому непрохідному» наприкінці жовтня нинішнього року. Перш за все, багато що залежатиме від того, чи вдасться створити альянс «Громадянської позиції» та «Самопомочі». На президентських виборах оголосити про підтримку легко, розуміючи, що шансів на перемогу нуль. А от на парламентських - усе набагато складніше, адже там доведеться якимось чином домовлятися, йти на компроміси й намагатися не перетягувати ковдру кожен на себе. А для двох лідерів це не так-то й просто. Загалом ця кампанія була однією з найдраматичніших за усі роки незалежності. Саме так. Незважаючи на Помаранчеву революцію в 2004 році. Незважаючи на історичну помилку 2010-го. Незважаючи на страх у 2014 році. Кожного разу виборці помилялись. Як буде цього разу? Побачимо. Втім, ми уже багато усього побачили. Наприклад, яким чином діяла влада. В ЗМІ багато писали про так звані «сітки», які по всій країні організовував штаб провладного кандидата. А ще про програму «Турбота», з якої виділялися гроші тим, хто був готовий проголосувати за того самого провладного кандидата. Навіть не віриться, що до таких методів влада наважилася вдатися після Революції Гідності. Та звісно, сподіваємось, що крапки над і розставлять правоохоронці. Усі винні мають бути покарані. Та все ж найголовніше у цій кампанії, що ми побачили справжні обличчя українських політиків. Це дуже допоможе нам у майбутньому. Що на нас чекає в наступні три тижні? Це буде дуже нелегкий час весняного загострення. Темп посилиться, напруга значно зросте. Це буде битва до останньої краплі крові. Тож і бруду литиметься в рази більше. Дуже скоро ми зможемо дізнатися, чи збереже лідерство Володимир Зеленський. Втім, для влади програш стане справжнім вироком. А усі передумови для цього є. Нині Петро Порошенко набирає майже вдвічі менше голосів, аніж Володимир Зеленський. І хай там як, наздогнати його буде дуже важко. Насправді ж після другого туру на нас чекає більш важлива битва. Так 31 жовтня 2019 року відбудуться чергові вибори до Верховної Ради. За результатами цього волевиявлення буде сформована парламентська коаліція, а згодом і новий уряд, який, хотілося б вірити, нарешті зможе зайнятися справжніми реформами, а не їхньою імітацією. Яна ДЖУНГАРОВА "Вечірні Вісті" .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика