Експерт розказав про ангелів, демонів і парламентські перевибори - «Мир» » «Новости Дня»
Дина
Опубликовано: 20:45, 13 мая 2019
Мир / Украина

Експерт розказав про ангелів, демонів і парламентські перевибори - «Мир»

Тема перевиборів парламенту - одна з топових останнім часом. Та і поступається вона лише залежній темі: «коли інавгурація?». Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив заступник директора Українського інституту...
Експерт розказав про ангелів, демонів і парламентські перевибори - «Мир»
Експерт розказав про ангелів, демонів і парламентські перевибори - «Мир»

Тема перевиборів парламенту - одна з топових останнім часом. Та і поступається вона лише залежній темі: «коли інавгурація?».


Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив заступник директора Українського інституту дослідження екстремизму Богдан Петренко.
Власне з оперативної точки зору, затягування до осені дозволить команді нового Президента спихувати все погане на Верховну Раду. Це пригальмує падіння рейтингів Зеленському (а зниження рейтингів влади неминуче - не залежно від прізвищ). Але тактична вигода у тому, що перевибори зараз - це можливість отримати якнайбільшу фракцію у парламенті для «Слуги народу». Бо як показує досвід минулої кампанії - рейтинги президента падають дуже швидко. І в стратегічному вимірі- найбільша фракція у парламенті майже автоматично передбачає контроль над Урядом. А це покладе на Зеленського відповідальність за те, від чого його команда після виборів намагається відсторонитись - за комунальні, зарплати і пенсії. Але дасть справжню владу.
Є, звичайно, питання юридичної спроможності розпуску. За поширеною думкою останній день розпуску парламенту - 27 травня. Бо ніби минулий парламент почав свою каденцію 27 грудня. Але - по-перше, ніхто точно не визначив, коли ця каденція закінчується. За Конституцією, це скликання складе повноваження тоді, коли відбудеться перше засідання нового. Вибори у нас 27 жовтня. 15 днів на встановлення результатів. 5 днів на публікацію. 30 днів на проведення першого засідання. Тому - крайній термін може бути і 16 грудня, а тому і розпуск - 16 червня. По-друге, є проблеми з підставами розпуску - офіційно про припинення діяльності коаліції не заявлено. А треба, щоб від цієї дати прийшов щонайменше місяць. Звичайно, це все лише думки, точні роз'яснення має дати Конституційний суд. Але було б бажання, - особливо якщо взяти практику минулий років і згадати як у 2004 році суд дозволив Кучмі балотуватись на третій термін.
І якщо з легальністю (юридичним обґрунтуванням) ще можуть бути питання, то з легітимністю (довіри до того, хто розпускає і недовіри до того кого розпускають), - точно ні. Народ не повстане захищати Верховну Раду, навіть якщо її буде розпущено в незаконний спосіб.
Та поки що це лише ігри у перевибори. Особливо якщо взяти запущений штабом Зеленського флешмоб - якщо відео набере 1 млн. переглядів, то майбутній президент висловиться щодо розпуску Ради. Ігри не в ефективність, а ігри в ефектність. Зеленський ніби продовжує виборчу кампанію. Та якщо на виборах він будував свою кампанію на високій недовірі до Порошенка, то зараз він намагається здобути позитив на протистоянні інституту з найвищою недовірою - Верховній Раді. Тому не залежно від того відбудуться перевибори чи ні, він, протиставляючи себе демонізованому парламенту, виграє. В плані рейтингів. Питання у тому, чи будуть рейтинги Зеленського конвертовані у реальні зміни чи нас очікуватиме 5 років «кіна» про ангелів та демонів.



Вечірні Вісті


...

Тема перевиборів парламенту - одна з топових останнім часом. Та і поступається вона лише залежній темі: «коли інавгурація?». Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив заступник директора Українського інституту дослідження екстремизму Богдан Петренко. Власне з оперативної точки зору, затягування до осені дозволить команді нового Президента спихувати все погане на Верховну Раду. Це пригальмує падіння рейтингів Зеленському (а зниження рейтингів влади неминуче - не залежно від прізвищ). Але тактична вигода у тому, що перевибори зараз - це можливість отримати якнайбільшу фракцію у парламенті для «Слуги народу». Бо як показує досвід минулої кампанії - рейтинги президента падають дуже швидко. І в стратегічному вимірі- найбільша фракція у парламенті майже автоматично передбачає контроль над Урядом. А це покладе на Зеленського відповідальність за те, від чого його команда після виборів намагається відсторонитись - за комунальні, зарплати і пенсії. Але дасть справжню владу. Є, звичайно, питання юридичної спроможності розпуску. За поширеною думкою останній день розпуску парламенту - 27 травня. Бо ніби минулий парламент почав свою каденцію 27 грудня. Але - по-перше, ніхто точно не визначив, коли ця каденція закінчується. За Конституцією, це скликання складе повноваження тоді, коли відбудеться перше засідання нового. Вибори у нас 27 жовтня. 15 днів на встановлення результатів. 5 днів на публікацію. 30 днів на проведення першого засідання. Тому - крайній термін може бути і 16 грудня, а тому і розпуск - 16 червня. По-друге, є проблеми з підставами розпуску - офіційно про припинення діяльності коаліції не заявлено. А треба, щоб від цієї дати прийшов щонайменше місяць. Звичайно, це все лише думки, точні роз'яснення має дати Конституційний суд. Але було б бажання, - особливо якщо взяти практику минулий років і згадати як у 2004 році суд дозволив Кучмі балотуватись на третій термін. І якщо з легальністю (юридичним обґрунтуванням) ще можуть бути питання, то з легітимністю (довіри до того, хто розпускає і недовіри до того кого розпускають), - точно ні. Народ не повстане захищати Верховну Раду, навіть якщо її буде розпущено в незаконний спосіб. Та поки що це лише ігри у перевибори. Особливо якщо взяти запущений штабом Зеленського флешмоб - якщо відео набере 1 млн. переглядів, то майбутній президент висловиться щодо розпуску Ради. Ігри не в ефективність, а ігри в ефектність. Зеленський ніби продовжує виборчу кампанію. Та якщо на виборах він будував свою кампанію на високій недовірі до Порошенка, то зараз він намагається здобути позитив на протистоянні інституту з найвищою недовірою - Верховній Раді. Тому не залежно від того відбудуться перевибори чи ні, він, протиставляючи себе демонізованому парламенту, виграє. В плані рейтингів. Питання у тому, чи будуть рейтинги Зеленського конвертовані у реальні зміни чи нас очікуватиме 5 років «кіна» про ангелів та демонів. Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика