Який козир втратила Україна в тристоронніх переговорах - «Мир» » «Новости Дня»
Kennett
Опубликовано: 12:00, 12 ноября 2019
Мир / Украина

Який козир втратила Україна в тристоронніх переговорах - «Мир»

У тристоронніх переговорах щодо продовження транзитного контракту на постачання російського газу територією України до ЄС, на жаль і досі немає прориву. Розуміючи, що час працює на нього, Путін «додає жару»,...
Який козир втратила Україна в тристоронніх переговорах - «Мир»
Який козир втратила Україна в тристоронніх переговорах - «Мир»

У тристоронніх переговорах щодо продовження транзитного контракту на постачання російського газу територією України до ЄС, на жаль і досі немає прориву.


Розуміючи, що час працює на нього, Путін «додає жару», закликавши обнулити всі вимоги як із боку «Нафтогазу», так і з боку «Газпрому» в газовій суперечці. Кремлівський диктатор пропонує не тільки «простити» РФ кругленьку суму, а фактично змусити Україну нехтувати міжнародним правом й рішеннями Стокгольмського арбітражу. Зрозуміло, що такі умови не є прийнятними для нашої країни. Але це дає Росії час, щоб врешті-решт погодитися на транзит майже під «бій курантів». А паралельно Москва розраховує на додаткові козирі, які, на жаль, з'являються.


Запуск «Північного потоку - 2», який вдарить по Україні як по транзитеру, планувався на кінець 2019-го. Але наразі цей проект затягується. Та Німеччина, яка була й залишається головним лобістом газопроводу по дну Балтики, вирішила допомогти Росії.


Минулого тижня бундестаг мав проголосувати законопроект федерального уряду, що дозволило б обійти нові, більш жорсткі правила європейської директиви щодо «ПП-2». Нагадаємо, за ними морські газопроводи також підпадають під дію норм Третього енергопакету. Ключовим пунктом директиви ЄС є те, що як виняток під дію Третього енергопакету можуть не підпадати газопроводи, що були введені в експлуатацію до 23 травня 2019 року. «ПП-2» це не стосується. Тому коаліція бундестагу мала би проголосувати за зміни до закону «Про енергетику», в яких усувається цей пункт із датою. І хоч минулого тижня голосування за цю «російську» правку було провалено, бундестаг та уряд Меркель рішуче налаштовані її продавити.


Ще один козир Росія отримала завдяки поправці Геруса, яка дозволила імпортувати в Україну електроенергію з РФ.


«Одним із проблемних моментів газових переговорів є постачання газу до Молдови і партнерського для Росії Придністров'я. Із припиненням транзиту через Україну без російського газу опиниться Молдавська ГРЕС у Придністров'ї, яка належить російському «Інтер РАО». Україна до останнього намагалась використати цей шанс для тиску на «Газпром». Але тепер Росія може бути спокійна і з чистою совістю відключати транзит. Електроенергія у Молдови і Придністров'я буде», - констатував експерт із питань енергетики Юрій Корольчук.


Проте посипати голову попелом ще зарано. В України дійсно достатньо газу в підземних газосховищах, тому «холодомору» в країні не станеться навіть за умов затягування підписання транзитної угоди. А її в будь-якому випадку підпишуть. Правда, скоріш за все, в документі ми побачимо доволі низькі обсяги транзитних зобов'язань.


Антоніна МІРОШНИЧЕНКО


Вечірні Вісті



...

У тристоронніх переговорах щодо продовження транзитного контракту на постачання російського газу територією України до ЄС, на жаль і досі немає прориву. Розуміючи, що час працює на нього, Путін «додає жару», закликавши обнулити всі вимоги як із боку «Нафтогазу», так і з боку «Газпрому» в газовій суперечці. Кремлівський диктатор пропонує не тільки «простити» РФ кругленьку суму, а фактично змусити Україну нехтувати міжнародним правом й рішеннями Стокгольмського арбітражу. Зрозуміло, що такі умови не є прийнятними для нашої країни. Але це дає Росії час, щоб врешті-решт погодитися на транзит майже під «бій курантів». А паралельно Москва розраховує на додаткові козирі, які, на жаль, з'являються. Запуск «Північного потоку - 2», який вдарить по Україні як по транзитеру, планувався на кінець 2019-го. Але наразі цей проект затягується. Та Німеччина, яка була й залишається головним лобістом газопроводу по дну Балтики, вирішила допомогти Росії. Минулого тижня бундестаг мав проголосувати законопроект федерального уряду, що дозволило б обійти нові, більш жорсткі правила європейської директиви щодо «ПП-2». Нагадаємо, за ними морські газопроводи також підпадають під дію норм Третього енергопакету. Ключовим пунктом директиви ЄС є те, що як виняток під дію Третього енергопакету можуть не підпадати газопроводи, що були введені в експлуатацію до 23 травня 2019 року. «ПП-2» це не стосується. Тому коаліція бундестагу мала би проголосувати за зміни до закону «Про енергетику», в яких усувається цей пункт із датою. І хоч минулого тижня голосування за цю «російську» правку було провалено, бундестаг та уряд Меркель рішуче налаштовані її продавити. Ще один козир Росія отримала завдяки поправці Геруса, яка дозволила імпортувати в Україну електроенергію з РФ. «Одним із проблемних моментів газових переговорів є постачання газу до Молдови і партнерського для Росії Придністров'я. Із припиненням транзиту через Україну без російського газу опиниться Молдавська ГРЕС у Придністров'ї, яка належить російському «Інтер РАО». Україна до останнього намагалась використати цей шанс для тиску на «Газпром». Але тепер Росія може бути спокійна і з чистою совістю відключати транзит. Електроенергія у Молдови і Придністров'я буде», - констатував експерт із питань енергетики Юрій Корольчук. Проте посипати голову попелом ще зарано. В України дійсно достатньо газу в підземних газосховищах, тому «холодомору» в країні не станеться навіть за умов затягування підписання транзитної угоди. А її в будь-якому випадку підпишуть. Правда, скоріш за все, в документі ми побачимо доволі низькі обсяги транзитних зобов'язань. Антоніна МІРОШНИЧЕНКО Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика