Із зарплатою за Держстатом й вітром у кишені - «Политика» » «Новости Дня»
Carroll
Опубликовано: 08:08, 13 июня 2019
Политика / Украина

Із зарплатою за Держстатом й вітром у кишені - «Политика»

В уявному світі українського уряду та Держстату живуть тільки поні, які харчуються веселкою... Там середні зарплати перевищують 10200 грн, при цьому за комунальні послуги в опалювальний період домогосподарства сплачують...
Із зарплатою за Держстатом й вітром у кишені - «Политика»
Із зарплатою за Держстатом й вітром у кишені - «Политика»

В уявному світі українського уряду та Держстату живуть тільки поні, які харчуються веселкою... Там середні зарплати перевищують 10200 грн, при цьому за комунальні послуги в опалювальний період домогосподарства сплачують лише трохи більше 1200 гривень. У цьому чарівному світі, безумовно, є й бідність і навіть безробіття. Але з цими явищами ефективно борються, через що життя населення тільки покращується. Але українців у цей світ чомусь не допускають. Тому замість зростання зарплат багато хто бачить лише те, що за ті ж самі гроші можна купити все менше й менше товарів та послуг.


Реальна нереальність


Після заяви Гройсмана про те, що уряд до 2021 року запланував підвищення зарплати, його підлеглі розстаралися як могли. Так, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) у консенсус-прогнозі на 2019-21 роки спрогнозувало щорічне зростання зарплат в Україні до заявленого прем'єром рівня. Так, у 2020 році вона підросте до 11852 грн, тобто зарплата, скоригована на індекс споживчих цін, збільшиться на 5,9%; у 2021-му - до 13205 грн (на 4,1%); а в 2022-му - до 15000 гривень на місяць (на 2,7%).


Ще Піфагор казав, що світом правлять числа. Не знаємо, що із всім світом, а ось на масову свідомість вони враження справляють. І Держстат це прекрасно розуміє.


Нещодавно в Службі заявили, що розмір середньої номінальної заробітної плати в Україні побив рекорд - у березні 2019 року вона становить 10269 грн (близько 385 доларів за поточним курсом, що майже наблизило її до показників 2013 року. - Прим. ред.). У Держстаті наголошують, що цей показник перевищив рівень мінімальної зарплати майже в 2,5 раза. Але, на жаль, багато хто з українців цього підвищення не відчув.


За словами експерта Центру аналізу економічної політики Юрія ГАВРИЛЕЧКА, оприлюднені Держстатом дані мало зіставні з реальністю. І це багато в чому пов'язане з системою обрахування.


«Так, Держстат обраховує середню зарплатню виключно виходячи з даних підприємств, на яких працюють щонайменше десять співробітників. Відповідно, більше половини всього бізнесу в Україні випадає із поля зору. Ще варто додати те, що головна статистична установа країни бере до розрахунків не всі ці підприємства, а робить вибірку, що ставить під ще більший сумнів реальну картину. Крім того, Служба статистики фіксує нараховані зарплати без утримання податків, що, звісно, робить статдані більш привабливими, але менш реалістичними. Якщо ж згадати, що минулого року цей орган порахував доходи домогосподарств на рівні трохи більше 7850 грн (на одне домогосподарство припадає 2,011 людини. - Прим. ред.), стає зовсім незрозуміло, яким чином ці дані корелюються», - пояснив експерт у коментарі «ВВ».


Економічний експерт Віктор СКАРШЕВСЬКИЙ також каже, що середня зарплата є не зовсім об'єктивним показником оцінки рівня життя.


«Держстат вираховує середньостатистичну зарплату, а не медіанну. Тому й виходить «середня температура по палаті». Але такий підхід завищує показники, і, на жаль, недостатньо даних для власного перерахунку реальних показників», - констатував він у коментарі «ВВ».


За словами експерта, підвищення номінальної зарплати в останні декілька років відбувається не завдяки створенню високооплачуваних робочих місць, підвищенню продуктивності праці, залученню інвестицій чи модернізації підприємств. Виною тому - зростання дефіциту робочої сили через масову трудову міграцію.


«За кордоном працюють 9,5 млн українців, тому роботодавці змушені підвищувати зарплатню в Україні. Цю причину, до речі, визнає й Нацбанк. Але підвищення зарплатні через трудову міграцію є короткостроковою тенденцією. За моїми оцінками, цього року зростання зарплати призупиниться», - додав Віктор Скаршевський.


Порахуємо, посумуємо


Обидва експерти кажуть про те, що реальний рівень доходів обчислити вкрай важко через брак даних, які видає на-гора Держстат. Тому доводиться зіставляти дані, які є.


«Той самий Держстат минулого року зафіксував зростання роздрібного товарообігу у цінах приблизно на 6%. Згадаємо, що минулого року офіційна інфляція складала більше 8%. Це принаймні каже про те, що українці купили менше товарів, ніж у 2017-му. А чи стали вони отримувати вищі доходи, враховуючи те, що їхні заощадження не збільшилися? Гроші з України в інші країни практично не надсилаються. Українці фактично всі свої доходи витрачають на їжу, комунальні послуги та транспорт. Виникає логічне запитання: на що списувати «дірку» в грошах окрім того, що Держстат казна-що рахує. Адже якщо людина отримала зарплатні на 20% більше, а витратила на 6% більше, куди поділися ще 14%? Люди стали більше зберігати? Ні. За даними НБУ, останні чотири роки населення здає більше доларів, ніж купує. Зберігають гроші в гривні? Навряд чи в нашій країні є такі наївні люди у такій величезній кількості», - констатує Юрій Гаврилечко.


Віктор Скаршевський стверджує, що було б доречним вираховувати так званий інтегральний наявний дохід, до якого входять усі соціальні виплати. Адже зарплати в структурі доходів населення займають всього 45-47%. 32-33% - це соцвиплати і 17-18% - доходи від самозайнятості.


«Тому якщо подивитися на інтегральний рівень життя, з 2013 року він скоротився з урахуванням інфляції на 12% у 2018-му. Враховуючи дані Держстату про зростання реальної зарплати на 6% при падінні наявних доходів на 12%, виходить, що зарплата зростає, а рівень життя падає, бо людина за ті ж самі гроші може купити значно меншу кількість товарів та послуг», - заявив експерт.


Віктор Скаршевський також звернув увагу на те, що на соцвиплатах із 2013 року влада непогано зекономила.


«Адже ціни виросли більше ніж у 2,5 раза, а індексація середніх пенсій відбулася всього на 70%. А індексація прожиткового мінімуму й мінімальних пенсій - всього на 50%. Тобто з урахуванням інфляції різко скоротилися доходи найбідніших українців», - додав він.


За словами експерта, у нас порівняно з іншими країнами рівень зарплат не найвищий.


«В Україні після вирахування всіх податків середня зарплата складає 310 доларів. У Чехії - 1030 доларів, у Польщі - 870 доларів, у РФ - 500, у Білорусі - 450. Тому хоч як би співали собі оди в нашому уряді щодо зростання доходів громадян, насправді ми суттєво відстаємо від країн-сусідів, куди інтенсивно виїжджають українці на заробітки», - підкреслив Віктор Скаршевський.


Експерти вимушені констатувати, що й надалі реальний рівень життя українців тільки падатиме.


Тим більше, що вже спостерігається тенденція до сповільнення світової економіки, відповідно, за 9-12 місяців буде глибока корекція на світових ринках і, можливо, глобальна фінансова криза, яку прогнозують. З огляду на сировинно-аграрний характер української економіки, це означатиме різке зниження надходження валюти до країни, девальвацію, інфляцію й скорочення всіх показників.


«У нас погіршується структура економіки: на тлі зростання сировинної частини скорочується промислова, яка дає продукцію з високою доданою вартістю. За останні п'ять років експорт машинобудування скоротився втричі й скорочення триває. Знижується навіть експорт металу. Тим часом обсяги експорту аграрної продукції лише зростають. За такої структури економіки Україна просто запрограмована на регулярні кризи, що ми й спостерігаємо впродовж всієї новітньої історії. Відповідно, ми також запрограмовані на регулярне зниження реальних доходів»,- підсумував Віктор Скаршевський.


Катерина МІЦКЕВИЧ


"Вечірні Вісті"



...

В уявному світі українського уряду та Держстату живуть тільки поні, які харчуються веселкою. Там середні зарплати перевищують 10200 грн, при цьому за комунальні послуги в опалювальний період домогосподарства сплачують лише трохи більше 1200 гривень. У цьому чарівному світі, безумовно, є й бідність і навіть безробіття. Але з цими явищами ефективно борються, через що життя населення тільки покращується. Але українців у цей світ чомусь не допускають. Тому замість зростання зарплат багато хто бачить лише те, що за ті ж самі гроші можна купити все менше й менше товарів та послуг. Реальна нереальність Після заяви Гройсмана про те, що уряд до 2021 року запланував підвищення зарплати, його підлеглі розстаралися як могли. Так, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) у консенсус-прогнозі на 2019-21 роки спрогнозувало щорічне зростання зарплат в Україні до заявленого прем'єром рівня. Так, у 2020 році вона підросте до 11852 грн, тобто зарплата, скоригована на індекс споживчих цін, збільшиться на 5,9%; у 2021-му - до 13205 грн (на 4,1%); а в 2022-му - до 15000 гривень на місяць (на 2,7%). Ще Піфагор казав, що світом правлять числа. Не знаємо, що із всім світом, а ось на масову свідомість вони враження справляють. І Держстат це прекрасно розуміє. Нещодавно в Службі заявили, що розмір середньої номінальної заробітної плати в Україні побив рекорд - у березні 2019 року вона становить 10269 грн (близько 385 доларів за поточним курсом, що майже наблизило її до показників 2013 року. - Прим. ред.). У Держстаті наголошують, що цей показник перевищив рівень мінімальної зарплати майже в 2,5 раза. Але, на жаль, багато хто з українців цього підвищення не відчув. За словами експерта Центру аналізу економічної політики Юрія ГАВРИЛЕЧКА, оприлюднені Держстатом дані мало зіставні з реальністю. І це багато в чому пов'язане з системою обрахування. «Так, Держстат обраховує середню зарплатню виключно виходячи з даних підприємств, на яких працюють щонайменше десять співробітників. Відповідно, більше половини всього бізнесу в Україні випадає із поля зору. Ще варто додати те, що головна статистична установа країни бере до розрахунків не всі ці підприємства, а робить вибірку, що ставить під ще більший сумнів реальну картину. Крім того, Служба статистики фіксує нараховані зарплати без утримання податків, що, звісно, робить статдані більш привабливими, але менш реалістичними. Якщо ж згадати, що минулого року цей орган порахував доходи домогосподарств на рівні трохи більше 7850 грн (на одне домогосподарство припадає 2,011 людини. - Прим. ред.), стає зовсім незрозуміло, яким чином ці дані корелюються», - пояснив експерт у коментарі «ВВ». Економічний експерт Віктор СКАРШЕВСЬКИЙ також каже, що середня зарплата є не зовсім об'єктивним показником оцінки рівня життя. «Держстат вираховує середньостатистичну зарплату, а не медіанну. Тому й виходить «середня температура по палаті». Але такий підхід завищує показники, і, на жаль, недостатньо даних для власного перерахунку реальних показників», - констатував він у коментарі «ВВ». За словами експерта, підвищення номінальної зарплати в останні декілька років відбувається не завдяки створенню високооплачуваних робочих місць, підвищенню продуктивності праці, залученню інвестицій чи модернізації підприємств. Виною тому - зростання дефіциту робочої сили через масову трудову міграцію. «За кордоном працюють 9,5 млн українців, тому роботодавці змушені підвищувати зарплатню в Україні. Цю причину, до речі, визнає й Нацбанк. Але підвищення зарплатні через трудову міграцію є короткостроковою тенденцією. За моїми оцінками, цього року зростання зарплати призупиниться», - додав Віктор Скаршевський. Порахуємо, посумуємо Обидва експерти кажуть про те, що реальний рівень доходів обчислити вкрай важко через брак даних, які видає на-гора Держстат. Тому доводиться зіставляти дані, які є. «Той самий Держстат минулого року зафіксував зростання роздрібного товарообігу у цінах приблизно на 6%. Згадаємо, що минулого року офіційна інфляція складала більше 8%. Це принаймні каже про те, що українці купили менше товарів, ніж у 2017-му. А чи стали вони отримувати вищі доходи, враховуючи те, що їхні заощадження не збільшилися? Гроші з України в інші країни практично не надсилаються. Українці фактично всі свої доходи витрачають на їжу, комунальні послуги та транспорт. Виникає логічне запитання: на що списувати «дірку» в грошах окрім того, що Держстат казна-що рахує. Адже якщо людина отримала зарплатні на 20% більше, а витратила на 6% більше, куди поділися ще 14%? Люди стали більше зберігати? Ні. За даними НБУ, останні чотири роки населення здає більше доларів, ніж купує. Зберігають гроші в гривні? Навряд чи в нашій країні є такі наївні люди у такій величезній кількості», - констатує Юрій Гаврилечко. Віктор Скаршевський стверджує, що було б доречним вираховувати так званий інтегральний наявний дохід, до якого входять усі соціальні виплати. Адже зарплати в структурі доходів населення займають всього 45-47%. 32-33% - це соцвиплати і 17-18% - доходи від самозайнятості. «Тому якщо подивитися на інтегральний рівень життя, з 2013 року він скоротився з урахуванням інфляції на 12% у 2018-му. Враховуючи дані Держстату про зростання реальної зарплати на 6% при падінні наявних доходів на 12%, виходить, що зарплата зростає, а рівень життя падає, бо людина за ті ж самі гроші може купити значно меншу кількість товарів та послуг», - заявив експерт. Віктор Скаршевський також звернув увагу на те, що на соцвиплатах із 2013 року влада непогано зекономила. «Адже ціни виросли більше ніж у 2,5 раза, а індексація середніх пенсій відбулася всього на 70%. А індексація прожиткового мінімуму й мінімальних пенсій - всього на 50%. Тобто з урахуванням інфляції різко скоротилися доходи найбідніших українців», - додав він. За словами експерта, у нас порівняно з іншими країнами рівень зарплат не найвищий. «В Україні після вирахування всіх податків середня зарплата складає 310 доларів. У Чехії - 1030 доларів, у Польщі - 870 доларів, у РФ - 500, у Білорусі - 450. Тому хоч як би співали собі оди в нашому уряді щодо зростання доходів громадян, насправді ми суттєво відстаємо від країн-сусідів, куди інтенсивно виїжджають українці на заробітки», - підкреслив Віктор Скаршевський. Експерти вимушені констатувати, що й надалі реальний рівень життя українців тільки падатиме. Тим більше, що вже спостерігається тенденція до сповільнення світової економіки, відповідно, за 9-12 місяців буде глибока корекція на світових ринках і, можливо, глобальна фінансова криза, яку прогнозують. З огляду на сировинно-аграрний характер української економіки, це означатиме різке зниження надходження валюти до країни, девальвацію, інфляцію й скорочення всіх показників. «У нас погіршується структура економіки: на тлі зростання сировинної частини скорочується промислова, яка дає продукцію з високою доданою вартістю. За останні п'ять років експорт машинобудування скоротився втричі й скорочення триває. Знижується навіть експорт металу. Тим часом обсяги експорту аграрної продукції лише зростають. За такої структури економіки Україна просто запрограмована на регулярні кризи, що ми й спостерігаємо впродовж всієї новітньої історії. Відповідно, ми також запрограмовані на регулярне зниження реальних доходів»,- підсумував Віктор Скаршевський. Катерина МІЦКЕВИЧ "Вечірні Вісті" .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика