Андрій Сенченко: «Забезпечення військових власним житлом має спонукати молодь йти на службу в армію та продовжувати контракт» - «Культура» » «Новости Дня»
Парфений
Опубликовано: 15:14, 18 марта 2019
Украина / Культура

Андрій Сенченко: «Забезпечення військових власним житлом має спонукати молодь йти на службу в армію та продовжувати контракт» - «Культура»

Квартирне питання для військовослужбовців є застарілою проблемою. Адже державні гарантії щодо надання житла тим, хто має вислугу понад 20 років, є. А ось квартирна черга рухається як черепаха. Нещодавно Воєнний кабінет Юлії Тимошенко презентував розроблену програму забезпечення військовослужбовців ЗСУ службовим житлом на період проходження служби і власним житлом на пільгових умовах. В інтерв'ю «ВВ» координатор Воєнного кабінету Юлії Тимошенко Андрій Сенченко поділився подробицями цієї програми, яка спонукатиме військових подовжувати
Андрій Сенченко: «Забезпечення військових власним житлом має спонукати молодь йти на службу в армію та продовжувати контракт» - «Культура»

Квартирне питання для військовослужбовців є застарілою проблемою. Адже державні гарантії щодо надання житла тим, хто має вислугу понад 20 років, є. А ось квартирна черга рухається як черепаха. Нещодавно Воєнний кабінет Юлії Тимошенко презентував розроблену програму забезпечення військовослужбовців ЗСУ службовим житлом на період проходження служби і власним житлом на пільгових умовах. В інтерв'ю «ВВ» координатор Воєнного кабінету Юлії Тимошенко Андрій Сенченко поділився подробицями цієї програми, яка спонукатиме військових подовжувати контракти й посприяє перетворенню української армії на професійну.


- Андрію Віленовичу, скільки військових наразі стоять у квартирній черзі?


- Загалом - 48 тисяч людей. Це офіцери, з яких близько 12 тисяч вже закінчили службу, але так і не отримали житло у власність. Близько 36 тисяч - це ті, хто продовжує службу в армії. Ця статистика відображає масштаб проблеми, яка є хронічною. Адже в армії призовного типу солдату в казармі потрібно було дати койку, а кадровому військовослужбовцю до завершення служби надати житло у власність. Але зараз в Україні вже майже контрактна армія: призовний контингент складає близько 10% від загальної чисельності ЗСУ. Це означає, що стоїть задача зовсім іншого масштабу - в доволі короткі терміни перейти повністю до контрактної армії та забезпечити житлом 220 тисяч військових при граничній чисельності війська 250 тис. (зараз у ЗСУ проходять службу близько 20 тис. строковиків та працюють близько 35 тис. цивільних, яких програма не охоплюватиме. - Прим. ред.). Наш підхід полягає в тому, що необхідно повністю й остаточно, в тому числі задля мінімізації корупційних ризиків, розділити дві задачі - забезпечення військових на період служби службовим житлом та надання їм квартир у власність.


- Яких саме корупційних ризиків?


- Існує практика «розслужбовування». Наприклад, офіцер деякий час прожив у службовому житлі й паралельно стоїть у квартирній черзі. Далі він подає рапорт щодо зміни статусу цього житла, і його підписують - або через те, він великий начальник, або просто заніс певну суму. Квартиру можна приватизувати, й вона стає власністю офіцера. Тобто він обходить всіх, хто стоїть у черзі перед ним. А паралельно хтось позбавляється права на службову квартиру. Саме тому армія не може мати стільки службового житла, щоб забезпечити військовиків на період служби. Черга також майже не рухається - за 2016-2017 рр. квартири отримали лише 4,5% тих, хто стоїть на обліку. Тому ми розділили ці питання. І перше завдання полягає в тому, щоб протягом 5 років у кожному військовому містечку було побудовано службове житло різних категорій, виходячи зі штату та статистичних показників. У містах за цей термін можна вийти на 60% необхідного службового житлового фонду, враховуючи те, що частково воно вже є. Це абсолютно реальне завдання. Але потрібно для цього використати всі можливості, які є в ЗСУ. Зокрема зробити ревізію невиконаних чи недовиконаних угод часткової участі в будівництві. Також маємо подивитися, наскільки ефективно можна використати непотрібні для захисту країни об'єкти нерухомості. Безперечно, для цього необхідні й бюджетні кошти.


- А що ж буде з тими, на кого не вистачить службового житла? Даватимуть компенсацію? Вона є і сьогодні, але суми, м'яко кажучи, недостатні для оренди квартири.


- У нас дійсно наявна невідповідність розміру компенсації ринковій ситуації в тому місті, де служить людина. Також має місце нерегулярність виплат, відсутність індексації, до того ж часто фінчастини вимагають копію угоди про найм житла, яку не кожен власник квартири погоджується укладати. Ми пропонуємо запровадити механізм компенсації військовослужбовцю, сума якої буде формуватися виходячи з ринкових умов кожного регіону й регулярно індексуватися. Її виплата буде своєчасною. Більше того, раз та назавжди ми пропонуємо змінити статус компенсації. Вона буде відшкодуванням не за витрати на найм житла, а за ненадання гарантованої законом послуги.


- Перейдемо до питання надання власного житла військовослужбовцям.


- Наша застаріла проблема в тому, що держава зобов'язалася кожному військовослужбовцю, який має вислугу понад 20 років, надати житло. Якщо й надалі, закликаючи військовиків служити за контрактом, продовжувати обіцяти, в це мало хто повірить. Забезпечення їх власним житлом має стати частиною мотиваційного пакету, який би спонукав хлопця чи дівчину йти на службу в армію та продовжувати контракт, із чим наразі в нас є великі проблеми. Потрібно створювати не просто контрактну армію, а професійну контрактну армію, в якій і рядові, і сержанти, і офіцери служать доволі довго, постійно вдосконалюючись. Державі це також вигідно - адже на підвищення кваліфікації військового витрачається набагато менше, ніж на навчання з нуля.


- Як надання житла в умовах переходу до контрактної армії може стати частиною мотиваційного пакету?


- Ми запропонували програму пільгового забезпечення власним житлом, яка, на мій погляд, є революційною. Адже в армії нічого подібного ніколи не було. Ця програма накопичувальна: контрактнику за кожен місяць служби нараховується базова пільга, яка по завершенні 300 місяців служби, тобто 25 років, дає право на безкоштовне отримання квартири площею 40 кв. м. Військовослужбовець отримує щомісяця базову пільгу у вигляді 0,133 кв. м для контрактників, які на момент запуску програми неодружені або одружені і ще не мають дітей. Відслужив солдат місяць - у нього в розрахунковому листку зарплата, бойові плюс накопичені квадратні метри.


Програма побудована так, що в будь-який момент, навіть в перший місяць своєї служби в ЗСУ, людина може скористуватися цією пільгою. Військовик може обрати квартиру будь-якого розміру, але пільга покриває тільки встановлений обсяг. Якщо людина звільнилася, а в неї є накопичені квадратні метри і вона не оформлювала іпотеку, протягом 5 років вони не «згорять» й депонуються за нею.


- А якщо в родині військовослужбовця є діти?


- На кожну дитину додається 18 квадратних метрів. Наприклад, через рік після того як військовий прийшов на службу, в нього народилася дитина. І 18 метрів, які виділяються на дитину, діляться не на 300 місяців, а на 300 мінус той строк, який він вже прослужив. Народилася ще одна дитина - ще 18 метрів. Таким чином кількість пільгових квадратів швидше збільшується.


За нашими розрахунками програму можна запустити з 1 січня 2020 року. Якщо на момент введення її в дію у людини є, наприклад, 10 років вислуги і одна дитина, а після введення народилася ще одна, в такому випадку базова пільга розраховується як для тих, в кого вислуга менше 20 років. Розраховується так: 40 кв. м ділиться на кількість місяців, які ще потрібно прослужити до 25 років. Тобто в нього базова пільга буде не 0,133, а 0,25. Те саме з нарахуванням на дитину.


- Як нараховуватиметься пільга для тих, у кого вислуга більше 20 років?


- Ті, хто мають вислугу понад 20 років, - в окремій категорії. Адже ми розуміємо, що не зможемо швидко надати гроші на придбання квартири. Для них базові пільги діляться на 60 місяців, це стосується й пільг на кожну дитину.


- Повернімося до квартирної черги та 48 тисяч офіцерів, які не мають гарантованого державою житла.


- Ми заклали в цю програму принцип, якого держава має неухильно дотримуватись, що вона не може заднім числом змінювати правила гри. Якщо цим людям обіцяли, для них ця система повинна допрацювати до кінця. Ми готуємо пропозицію, щоб у бюджеті 2020 року серед інших програм, якими займатиметься Мінветеранів, з'явилася програма фінансування раніше взятих зобов'язань із забезпечення житлом військовиків. Тільки після того, як на ці цілі в держбюджеті будуть виділені кошти, достатні для того, щоб черга почала рухатися в рази швидше, ніж зараз, можна пропонувати офіцерам на добровільній основі брати участь у нашій програмі.


У перспективі ж має бути чіткий розподіл праці - Міноборони займається тими, хто зараз служить, Мінветеранів - тими, хто вже відслужив, і неважливо, який строк. Черга тих, хто вже відслужив, передається в Мінветеранів. У черзі Міноборони залишаються ті, хто ще продовжує службу, але стоїть на квартирному обліку.


І тоді черга рухатиметься доволі швидко. На квартобліку стоять 44% віськовиків, які мають вислугу від 5 до 10 років. У них є вибір: або стояти в черзі ще 15-20 років, або скористатися програмою. Якщо він має 12,5 року вислуги, йому вдвічі швидше нараховуватимуться пільги. Відповідно, тіло кредиту буде погашатися у два рази швидше. І це буде вигідно. Чекатимуть отримання квартири за чергою будуть ті, кому залишилося 1-2 роки.


- Хто вестиме облік цих пільг та як військовослужбовець зможе скористатися накопиченою базовою пільгою?


- У нашій програмі передбачена спеціальна фінустанова, яка має бути в структурі Міноборони. Саме вона буде вести накопичувальний облік щодо кожного військовослужбовця ЗСУ. У будь-який момент, коли військовослужбовець вирішив скористатися пільгою, він сам шукає собі квартиру. При цьому він особисто (не так, як зараз, коли військове відомство обирає житло військовику, що породжує безліч корупційних моментів) виходить на ринок, обирає або готову квартиру (в тому числі на вторинному ринку), або квартиру на стадії будівництва. Він також вирішує всі питання, пов'язані з її ціною. Найголовніше, він може вибрати житло в будь-якому населеному пункті нашої країни.


Обравши житло, військовослужбовець звертається до фінустанови Міноборони і заявляє про бажання підписати угоду щодо придбання квартири. Це тристороння угода між військовослужбовцем, фінустановою МО та державним уповноваженим банком, який викуповує в забудовника чи власника квартиру і надає її військовику. Це вже власність воїна, але яка знаходиться у банка в іпотеці. Накопичені на момент укладання угоди квадратні метри фінустанова монетизує за рахунок цільового фінансування Міноборони.


- Чому накопичення йде не в грошах, а в квадратних метрах?


- Це дуже важливий момент. Адже людина може скористатися пільгою через 5, 10, а то й 20 років. І щоб ця сума не знецінювалася внаслідок інфляції, вона обчислюється в квадратах.


Квадратні метри переводяться в гроші за допомогою опосередкованої вартості житла в середньому по Україні. Станом на 1 жовтня 2018 року цей показник складав 11 849 грн за квадратний метр. Монетизовану пільгу фінустанова передає банку в якості першого внеску за іпотечним кредитом. Далі в процесі служби військовика фінустанова автоматично кожен місяць монетизує базову пільгу за поточним показником і перераховує банку в якості погашення основної частини кредиту.


- А що з відсотками?


- На сьогодні фінансові ресурси на ринку доволі дорогі. Тому під цю програму потрібне фінансове підкріплення з боку НБУ. Він має виділяти уповноваженому державному банку рефінансування за ставкою, яка сьогодні складає 18% і для людини непідйомна. Саме тому ми закладаємо механізм, що контрактник сплачуватиме половину кредитної ставки, інші 50% буде брати на себе держбюджет як частину програми здешевлення кредитів для отримання житла військовослужбовцями.


- Чи погодиться держбанк на участь у такій програмі, адже це серйозні кошти?


- Впевнений, що буде боротьба між банками за право стати операторами цієї програми. По-перше, через ресурси НБУ. Більше того, банк надаватиме небезкоштовні послуги. Ми розуміємо, що банк - не собез, тому важливо прорахувати адекватний розмір операційних видатків на рівні 1,5%.


- А чи потягне держказна таке навантаження, якщо більшість військових одночасно схоче скористатися базовою пільгою й отримати житло?


- Ми прорахували ситуацію, і ця система абсолютно підйомна для держбюджету. Тим більше, що відразу не побіжуть 220 тисяч військовиків по іпотеку. Так, військовослужбовець може скористатися пільгою хоч у перший місяць служби. Але тоді він повинен розуміти, що сума кредиту буде значно більшою через менший перший внесок, відповідно, відсотків також доведеться платити більше. Людина для себе буде прораховувати, коли вигідніше скористатися своєю пільгою. Якщо ж вона відслужила 300 місяців, то отримує житло, взагалі не сплачуючи відсотків.


- На початку бесіди ви сказали, що запропонована Воєнним кабінетом Юлії Тимошенко програма перешкоджатиме деяким корупційним ризикам.


- Так, завдяки цій програмі ми назавжди ламаємо схему обходу черги та «розслужбовування» житла; зникають ризики, коли чиновники купують квартири, бо людина сама обирає собі житло. Залишається програма будівництва житла для військових. І тут дуже важливо запровадити прозорі процедури та громадський контроль у військовому відомстві, адже це фінансує держава.


- Але ж ми бачимо, що зараз до громадського контролю часто залучають «своїх» людей, що повністю нівелює таку систему нагляду.


- Наведу простий приклад. Є задача побудувати повністю службове житло впродовж 5 років у військовому містечку. Зрозуміло, певний час житло буде дефіцитом. І діяльність «ручних» рад при військових відомствах не сприяє справедливому розподілу ресурсу, якого на всіх не вистачає. В цьому випадку варто створити сімейну раду гарнізону. З кожної сім'ї по одному члену родини заноситься до бази даних військового містечка. А далі комп'ютер автоматично обирає у випадковому режимі 20 осіб. При цьому щопівроку 50% складу ради має оновлюватися. У такому випадку дружина командира бригади не зможе очолювати раду вічно.


- А як, на ваш погляд, боротися з корупцією в армії та «оборонці» на всеукраїнському рівні?


- По-перше - змінювати процедури. Адже все, що стосується армії та безпеки, розпочинається із засекречування інформації. 95% видатків оборонного бюджету США є відкритими. А в нас пропорція зворотна. І для такої секретності немає жодних підстав, просто цей гриф вигідний тим, хто «пиляє» гроші.


По-друге - запроваджувати механізми громадського контролю з унеможливленням «приручити» активістів. Якщо казати про оборонну промисловість, там ще більше корупційних загроз. Але коли корупційний спрут розростається з кабінету президента країни, запобіжні заходи, в тому числі у вигляді військової прийомки, яку очолює відомий фігурант корупційних скандалів, не спрацьовують.


Олена САФОНОВА


Вечірні Вісті


З презентацією Воєнного кабінету Юлії Тимошенко програми забезпечення житлом військових можна ознайомитися за цим посиланням.



...

Квартирне питання для військовослужбовців є застарілою проблемою. Адже державні гарантії щодо надання житла тим, хто має вислугу понад 20 років, є. А ось квартирна черга рухається як черепаха. Нещодавно Воєнний кабінет Юлії Тимошенко презентував розроблену програму забезпечення військовослужбовців ЗСУ службовим житлом на період проходження служби і власним житлом на пільгових умовах. В інтерв'ю «ВВ» координатор Воєнного кабінету Юлії Тимошенко Андрій Сенченко поділився подробицями цієї програми, яка спонукатиме військових подовжувати контракти й посприяє перетворенню української армії на професійну. - Андрію Віленовичу, скільки військових наразі стоять у квартирній черзі? - Загалом - 48 тисяч людей. Це офіцери, з яких близько 12 тисяч вже закінчили службу, але так і не отримали житло у власність. Близько 36 тисяч - це ті, хто продовжує службу в армії. Ця статистика відображає масштаб проблеми, яка є хронічною. Адже в армії призовного типу солдату в казармі потрібно було дати койку, а кадровому військовослужбовцю до завершення служби надати житло у власність. Але зараз в Україні вже майже контрактна армія: призовний контингент складає близько 10% від загальної чисельності ЗСУ. Це означає, що стоїть задача зовсім іншого масштабу - в доволі короткі терміни перейти повністю до контрактної армії та забезпечити житлом 220 тисяч військових при граничній чисельності війська 250 тис. (зараз у ЗСУ проходять службу близько 20 тис. строковиків та працюють близько 35 тис. цивільних, яких програма не охоплюватиме. - Прим. ред.). Наш підхід полягає в тому, що необхідно повністю й остаточно, в тому числі задля мінімізації корупційних ризиків, розділити дві задачі - забезпечення військових на період служби службовим житлом та надання їм квартир у власність. - Яких саме корупційних ризиків? - Існує практика «розслужбовування». Наприклад, офіцер деякий час прожив у службовому житлі й паралельно стоїть у квартирній черзі. Далі він подає рапорт щодо зміни статусу цього житла, і його підписують - або через те, він великий начальник, або просто заніс певну суму. Квартиру можна приватизувати, й вона стає власністю офіцера. Тобто він обходить всіх, хто стоїть у черзі перед ним. А паралельно хтось позбавляється права на службову квартиру. Саме тому армія не може мати стільки службового житла, щоб забезпечити військовиків на період служби. Черга також майже не рухається - за 2016-2017 рр. квартири отримали лише 4,5% тих, хто стоїть на обліку. Тому ми розділили ці питання. І перше завдання полягає в тому, щоб протягом 5 років у кожному військовому містечку було побудовано службове житло різних категорій, виходячи зі штату та статистичних показників. У містах за цей термін можна вийти на 60% необхідного службового житлового фонду, враховуючи те, що частково воно вже є. Це абсолютно реальне завдання. Але потрібно для цього використати всі можливості, які є в ЗСУ. Зокрема зробити ревізію невиконаних чи недовиконаних угод часткової участі в будівництві. Також маємо подивитися, наскільки ефективно можна використати непотрібні для захисту країни об'єкти нерухомості. Безперечно, для цього необхідні й бюджетні кошти. - А що ж буде з тими, на кого не вистачить службового житла? Даватимуть компенсацію? Вона є і сьогодні, але суми, м'яко кажучи, недостатні для оренди квартири. - У нас дійсно наявна невідповідність розміру компенсації ринковій ситуації в тому місті, де служить людина. Також має місце нерегулярність виплат, відсутність індексації, до того ж часто фінчастини вимагають копію угоди про найм житла, яку не кожен власник квартири погоджується укладати. Ми пропонуємо запровадити механізм компенсації військовослужбовцю, сума якої буде формуватися виходячи з ринкових умов кожного регіону й регулярно індексуватися. Її виплата буде своєчасною. Більше того, раз та назавжди ми пропонуємо змінити статус компенсації. Вона буде відшкодуванням не за витрати на найм житла, а за ненадання гарантованої законом послуги. - Перейдемо до питання надання власного житла військовослужбовцям. - Наша застаріла проблема в тому, що держава зобов'язалася кожному військовослужбовцю, який має вислугу понад 20 років, надати житло. Якщо й надалі, закликаючи військовиків служити за контрактом, продовжувати обіцяти, в це мало хто повірить. Забезпечення їх власним житлом має стати частиною мотиваційного пакету, який би спонукав хлопця чи дівчину йти на службу в армію та продовжувати контракт, із чим наразі в нас є великі проблеми. Потрібно створювати не просто контрактну армію, а професійну контрактну армію, в якій і рядові, і сержанти, і офіцери служать доволі довго, постійно вдосконалюючись. Державі це також вигідно - адже на підвищення кваліфікації військового витрачається набагато менше, ніж на навчання з нуля. - Як надання житла в умовах переходу до контрактної армії може стати частиною мотиваційного пакету? - Ми запропонували програму пільгового забезпечення власним житлом, яка, на мій погляд, є революційною. Адже в армії нічого подібного ніколи не було. Ця програма накопичувальна: контрактнику за кожен місяць служби нараховується базова пільга, яка по завершенні 300 місяців служби, тобто 25 років, дає право на безкоштовне отримання квартири площею 40 кв. м. Військовослужбовець отримує щомісяця базову пільгу у вигляді 0,133 кв. м для контрактників, які на момент запуску програми неодружені або одружені і ще не мають дітей. Відслужив солдат місяць - у нього в розрахунковому листку зарплата, бойові плюс накопичені квадратні метри. Програма побудована так, що в будь-який момент, навіть в перший місяць своєї служби в ЗСУ, людина може скористуватися цією пільгою. Військовик може обрати квартиру будь-якого розміру, але пільга покриває тільки встановлений обсяг. Якщо людина звільнилася, а в неї є накопичені квадратні метри і вона не оформлювала іпотеку, протягом 5 років вони не «згорять» й депонуються за нею. - А якщо в родині військовослужбовця є діти? - На кожну дитину додається 18 квадратних метрів. Наприклад, через рік після того як військовий прийшов на службу, в нього народилася дитина. І 18 метрів, які виділяються на дитину, діляться не на 300 місяців, а на 300 мінус той строк, який він вже прослужив. Народилася ще одна дитина - ще 18 метрів. Таким чином кількість пільгових квадратів швидше збільшується. За нашими розрахунками програму можна запустити з 1 січня 2020 року. Якщо на момент введення її в дію у людини є, наприклад, 10 років вислуги і одна дитина, а після введення народилася ще одна, в такому випадку базова пільга розраховується як для тих, в кого вислуга менше 20 років. Розраховується так: 40 кв. м ділиться на кількість місяців, які ще потрібно прослужити до 25 років. Тобто в нього базова пільга буде не 0,133, а 0,25. Те саме з нарахуванням на дитину. - Як нараховуватиметься пільга для тих, у кого вислуга більше 20 років? - Ті, хто мають вислугу понад 20 років, - в окремій категорії. Адже ми розуміємо, що не зможемо швидко надати гроші на придбання квартири. Для них базові пільги діляться на 60 місяців, це стосується й пільг на кожну дитину. - Повернімося до квартирної черги та 48 тисяч офіцерів, які не мають гарантованого державою житла. - Ми заклали в цю програму принцип, якого держава має неухильно дотримуватись, що вона не може заднім числом змінювати правила гри. Якщо цим людям обіцяли, для них ця система повинна допрацювати до кінця. Ми готуємо пропозицію, щоб у бюджеті 2020 року серед інших програм, якими займатиметься Мінветеранів, з'явилася програма фінансування раніше взятих зобов'язань із забезпечення житлом військовиків. Тільки після того, як на ці цілі в держбюджеті будуть виділені кошти, достатні для того, щоб черга почала рухатися в рази швидше, ніж зараз, можна пропонувати офіцерам на добровільній основі брати участь у нашій програмі. У перспективі ж має бути чіткий розподіл праці - Міноборони займається тими, хто зараз служить, Мінветеранів - тими, хто вже відслужив, і неважливо, який строк. Черга тих, хто вже відслужив, передається в Мінветеранів. У черзі Міноборони залишаються ті, хто ще продовжує службу, але стоїть на квартирному обліку. І тоді черга рухатиметься доволі швидко. На квартобліку стоять 44% віськовиків, які мають вислугу від 5 до 10 років. У них є вибір: або стояти в черзі ще 15-20 років, або скористатися програмою. Якщо він має 12,5 року вислуги, йому вдвічі швидше нараховуватимуться пільги. Відповідно, тіло кредиту буде погашатися у два рази швидше. І це буде вигідно. Чекатимуть отримання квартири за чергою будуть ті, кому залишилося 1-2 роки. - Хто вестиме облік цих пільг та як військовослужбовець зможе скористатися накопиченою базовою пільгою? - У нашій програмі передбачена спеціальна фінустанова, яка має бути в структурі Міноборони. Саме вона буде вести накопичувальний облік щодо кожного військовослужбовця ЗСУ. У будь-який момент, коли військовослужбовець вирішив скористатися пільгою, він сам шукає собі квартиру. При цьому він особисто (не так, як зараз, коли військове відомство обирає житло військовику, що породжує безліч корупційних моментів) виходить на ринок, обирає або готову квартиру (в тому числі на вторинному ринку), або квартиру на стадії будівництва. Він також вирішує всі питання, пов'язані з її ціною. Найголовніше, він може вибрати житло в будь-якому населеному пункті нашої країни. Обравши житло, військовослужбовець звертається до фінустанови Міноборони і заявляє про бажання підписати угоду щодо придбання квартири. Це тристороння угода між військовослужбовцем, фінустановою МО та державним уповноваженим банком, який викуповує в забудовника чи власника квартиру і надає її військовику. Це вже власність воїна, але яка знаходиться у банка в іпотеці. Накопичені на момент укладання угоди квадратні метри фінустанова монетизує за рахунок цільового фінансування Міноборони. - Чому накопичення йде не в грошах, а в квадратних метрах? - Це дуже важливий момент. Адже людина може скористатися пільгою через 5, 10, а то й 20 років. І щоб ця сума не знецінювалася внаслідок інфляції, вона обчислюється в квадратах. Квадратні

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика