Андрій Павловський: Влада займається відкритим підкупом за державні гроші - «Общество» » «Новости Дня»
Richards
Опубликовано: 21:15, 18 февраля 2019
Общество / Украина

Андрій Павловський: Влада займається відкритим підкупом за державні гроші - «Общество»

Осучаснення пенсій не є ноу-хау. Індексація на 100% від зростання споживчих цін була прописана в законодавстві. Заморозивши на декілька років індексацію виплат, влада фактично вкрала в середньому по тисячі гривень...
Андрій Павловський: Влада займається відкритим підкупом за державні гроші - «Общество»

Осучаснення пенсій не є ноу-хау. Індексація на 100% від зростання споживчих цін була прописана в законодавстві. Заморозивши на декілька років індексацію виплат, влада фактично вкрала в середньому по тисячі гривень на місяць у кожної людини похилого віку. Адже якби осучаснення проводилося згідно із законодавством, середня пенсія становила би близько 4 тисяч гривень, а мінімальна - 2,5 тисяч гривень.


Про це у коментарі "ВВ" повідомив експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.


Зараз індексація проводиться не на 100% від зростання споживчих цін, а на 50%, і не на 100% від збільшення середньої зарплати, а знов таки на 50%. Тобто підвищення буде вдвічі меншим, ніж до так званої пенсійної реформи.


Крім того, реформою Гройсмана-Реви зменшено на третину вагу страхового року шляхом зниження страхового коефіцієнту з 1,35 до 1,0. А на цей коефіцієнт множилася розрахункова пенсія. Відповідно ті, хто вийшли на заслужений відпочинок з 1 січня 2018 року, мають пенсію десь на 30% меншу, ніж ті, кому пощастило стати пенсіонером до цієї реформи.


А ще з 1 січня 2019 року на пенсію має право вийти тільки та людина, яка має не менше 26 років страхового стажу, хоча раніше мінімальна вимога для виходу на пенсію була 15 років. А впродовж декількох років мінімальний стаж має зрости до 30 років.


До речі, в березні планується не тільки осучаснення пенсій, а й монетизація субсидій. Живі гроші видаватимуть одночасно з пенсіями, щоб пенсіонери побачили приголомшливі суми, хоча насправді для 7 млн стареньких, які отримують «мінімалку» або близьку до неї за розміром пенсію, підвищення складе 50-70 гривень. Тобто переважна більшість людей не побачать реального підвищення.


До того ж Пенсійний фонд не має права займатися жодними іншими виплатами, окрім пенсій. Але саме через ПФУ здійснюватиметься виплата субсидій, що є по суті грубим порушенням бюджетного законодавства.


Влада напередодні виборів, пообіцявши опікуватися людьми з найменшими пенсійними виплатами, фактично намагається підкупити стареньких. Зараз у деяких областях ухвалюють рішення щодо виділення за місяць до виборів з облбюджетів по тисячі гривень тим людям шанованого віку, пенсія яких не перевищує 2,5 тис. грн. Чи не є це нахабним відкритим підкупом за державні гроші?


Зрозуміло, що все це, враховуючи дефіцит Пенсійного фонду, призведе до додаткового навантаження на держбюджет. Але влада піде на те, щоб виплатити стареньким ці гроші, аби тільки залишитися кермувати державою.



Вечірні Вісті


...

Осучаснення пенсій не є ноу-хау. Індексація на 100% від зростання споживчих цін була прописана в законодавстві. Заморозивши на декілька років індексацію виплат, влада фактично вкрала в середньому по тисячі гривень на місяць у кожної людини похилого віку. Адже якби осучаснення проводилося згідно із законодавством, середня пенсія становила би близько 4 тисяч гривень, а мінімальна - 2,5 тисяч гривень. Про це у коментарі "ВВ" повідомив експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський. Зараз індексація проводиться не на 100% від зростання споживчих цін, а на 50%, і не на 100% від збільшення середньої зарплати, а знов таки на 50%. Тобто підвищення буде вдвічі меншим, ніж до так званої пенсійної реформи. Крім того, реформою Гройсмана-Реви зменшено на третину вагу страхового року шляхом зниження страхового коефіцієнту з 1,35 до 1,0. А на цей коефіцієнт множилася розрахункова пенсія. Відповідно ті, хто вийшли на заслужений відпочинок з 1 січня 2018 року, мають пенсію десь на 30% меншу, ніж ті, кому пощастило стати пенсіонером до цієї реформи. А ще з 1 січня 2019 року на пенсію має право вийти тільки та людина, яка має не менше 26 років страхового стажу, хоча раніше мінімальна вимога для виходу на пенсію була 15 років. А впродовж декількох років мінімальний стаж має зрости до 30 років. До речі, в березні планується не тільки осучаснення пенсій, а й монетизація субсидій. Живі гроші видаватимуть одночасно з пенсіями, щоб пенсіонери побачили приголомшливі суми, хоча насправді для 7 млн стареньких, які отримують «мінімалку» або близьку до неї за розміром пенсію, підвищення складе 50-70 гривень. Тобто переважна більшість людей не побачать реального підвищення. До того ж Пенсійний фонд не має права займатися жодними іншими виплатами, окрім пенсій. Але саме через ПФУ здійснюватиметься виплата субсидій, що є по суті грубим порушенням бюджетного законодавства. Влада напередодні виборів, пообіцявши опікуватися людьми з найменшими пенсійними виплатами, фактично намагається підкупити стареньких. Зараз у деяких областях ухвалюють рішення щодо виділення за місяць до виборів з облбюджетів по тисячі гривень тим людям шанованого віку, пенсія яких не перевищує 2,5 тис. грн. Чи не є це нахабним відкритим підкупом за державні гроші? Зрозуміло, що все це, враховуючи дефіцит Пенсійного фонду, призведе до додаткового навантаження на держбюджет. Але влада піде на те, щоб виплатити стареньким ці гроші, аби тільки залишитися кермувати державою. Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика