Експерт про загострення протистояння виборців та очікування Армагеддону - «Автоновости» » «Новости Дня»
Адам
Опубликовано: 18:21, 09 апреля 2019
Украина / Авто

Експерт про загострення протистояння виборців та очікування Армагеддону - «Автоновости»

Минулого тижня пролунали дві заяви з протилежних політичних таборів, але фактично з однаковим контекстом - після виборів нас очікує хвиля насилля. Оглядачі оцінили, що і в пості Портнова, і в пості Муджабаєва прослідковувались...
Експерт про загострення протистояння виборців та очікування Армагеддону - «Автоновости»
Експерт про загострення протистояння виборців та очікування Армагеддону - «Автоновости»

Минулого тижня пролунали дві заяви з протилежних політичних таборів, але фактично з однаковим контекстом - після виборів нас очікує хвиля насилля. Оглядачі оцінили, що і в пості Портнова, і в пості Муджабаєва прослідковувались натяки на те, що політичним конкурентам, м'яко кажучи, буде непереливки після 21 квітня.


Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив заступник директора Українського інституту дослідження екстремизму Богдан Петренко.
Вибори природньо загострюють протистояння. Мета будь-якої виборчої кампанії - збільшити свій електорат. Часто це робиться шляхом дегуманізації конкурента чи його електорату. Простіше кажучи, перетворення в нелюдей. Посил простий - «ну ти ж нормальний, не голосуй за того-то». Або - шляхом формування думки, що перемога конкурента обов'язково призведе до Армагеддону в Україні. Страх - один з найдієвійших стимулів. Проблема ускладняються тим, що протилежна сторона, як правило, робить те ж саме.
І, як не дивно, в такі меседжі починають вірити люди. Не у власний досвід - те, що ти бачив за своє 20-30-40-50 річне життя. А у те, що тобі нав'язувалось останні два-три місяці. Та що там говорити, інколи у власні меседжі починають вірити штабісти та пригодовані експерти. Хочеш звучати переконливо - маєш сам вірити у те, що кажеш. І тоді доходить навіть до рукопашних в ефірах.
Тверде, інколи до крайності, переконання у своїй правоті, призводить до того, що з усього потоку інформації людина починає сприймати як правильну лише ту, яка відповідає її поглядам. Ту, що прозвучало нейтрально, намагається інтерпретувати так як це вигідно. Не дивно, що поодинокі натяки на насилля з боку конкурентів, емоційні вибухи блогерів про переслідування опонентів сприймаються як офіційна позиція майбутнього президента.
Частина людей починають вірити в те, що в країні почнеться полювання на відьом. У те, що політична позиція може стати підставою для переслідування. І щиро писати про еміграцію. Але проблема у тому, що ми віримо в насилля після виборів не тому, що воно відбудеться. А тому що суспільству нав'язали полярне мислення «свій-чужий». Не тому, що про це пишуть окремі блогери. А тому, що частина електорату підсвідомо очікує на такий розвиток подій. Бо вони переконані, що таке можливо.
Але, найцікавіше буде після 21 квітня. Доки ви будете пару тижнів не розмовляти з дружиною за те, що вона проголосувала за іншого чи подумки готуватись до еміграції, - політики будуть мімікрувати - змінювати свої політичні позиції під того, хто виграє. Не залежно від того, хто переможе. І не треба дивуватись, що частина тих, хто сьогодні грає за одну команду - завтра виявиться активним гравцем за противника.
Тому, боюсь ваші очікування чи ваші страхи про кінець світу, чи кінець України після 21 квітня не виправдаються. Після 21 квітня наступить 22. З усіма проблемами, що у нас були до президентських виборів.


Вечірні Вісті


...

Минулого тижня пролунали дві заяви з протилежних політичних таборів, але фактично з однаковим контекстом - після виборів нас очікує хвиля насилля. Оглядачі оцінили, що і в пості Портнова, і в пості Муджабаєва прослідковувались натяки на те, що політичним конкурентам, м'яко кажучи, буде непереливки після 21 квітня. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив заступник директора Українського інституту дослідження екстремизму Богдан Петренко. Вибори природньо загострюють протистояння. Мета будь-якої виборчої кампанії - збільшити свій електорат. Часто це робиться шляхом дегуманізації конкурента чи його електорату. Простіше кажучи, перетворення в нелюдей. Посил простий - «ну ти ж нормальний, не голосуй за того-то». Або - шляхом формування думки, що перемога конкурента обов'язково призведе до Армагеддону в Україні. Страх - один з найдієвійших стимулів. Проблема ускладняються тим, що протилежна сторона, як правило, робить те ж саме. І, як не дивно, в такі меседжі починають вірити люди. Не у власний досвід - те, що ти бачив за своє 20-30-40-50 річне життя. А у те, що тобі нав'язувалось останні два-три місяці. Та що там говорити, інколи у власні меседжі починають вірити штабісти та пригодовані експерти. Хочеш звучати переконливо - маєш сам вірити у те, що кажеш. І тоді доходить навіть до рукопашних в ефірах. Тверде, інколи до крайності, переконання у своїй правоті, призводить до того, що з усього потоку інформації людина починає сприймати як правильну лише ту, яка відповідає її поглядам. Ту, що прозвучало нейтрально, намагається інтерпретувати так як це вигідно. Не дивно, що поодинокі натяки на насилля з боку конкурентів, емоційні вибухи блогерів про переслідування опонентів сприймаються як офіційна позиція майбутнього президента. Частина людей починають вірити в те, що в країні почнеться полювання на відьом. У те, що політична позиція може стати підставою для переслідування. І щиро писати про еміграцію. Але проблема у тому, що ми віримо в насилля після виборів не тому, що воно відбудеться. А тому що суспільству нав'язали полярне мислення «свій-чужий». Не тому, що про це пишуть окремі блогери. А тому, що частина електорату підсвідомо очікує на такий розвиток подій. Бо вони переконані, що таке можливо. Але, найцікавіше буде після 21 квітня. Доки ви будете пару тижнів не розмовляти з дружиною за те, що вона проголосувала за іншого чи подумки готуватись до еміграції, - політики будуть мімікрувати - змінювати свої політичні позиції під того, хто виграє. Не залежно від того, хто переможе. І не треба дивуватись, що частина тих, хто сьогодні грає за одну команду - завтра виявиться активним гравцем за противника. Тому, боюсь ваші очікування чи ваші страхи про кінець світу, чи кінець України після 21 квітня не виправдаються. Після 21 квітня наступить 22. З усіма проблемами, що у нас були до президентських виборів. Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика