Якщо новий парламент буде обраний за старою системою, то нічого не зміниться, - Юлія Тимошенко - «Автоновости» » «Новости Дня»
Allford
Опубликовано: 16:25, 21 мая 2019
Украина / Авто

Якщо новий парламент буде обраний за старою системою, то нічого не зміниться, - Юлія Тимошенко - «Автоновости»

Перед розпуском парламенту потрібно провести позачергову сесію ВР, на якій прийняти зміни до виборчого законодавства, а також призначити силовиків за квотою президента, голову Нацбанку, та міністра закордонних справ...
Якщо новий парламент буде обраний за старою системою, то нічого не зміниться, - Юлія Тимошенко - «Автоновости»
Якщо новий парламент буде обраний за старою системою, то нічого не зміниться, - Юлія Тимошенко - «Автоновости»

Перед розпуском парламенту потрібно провести позачергову сесію ВР, на якій прийняти зміни до виборчого законодавства, а також призначити силовиків за квотою президента, голову Нацбанку, та міністра закордонних справ. Про це, коментуючи результати зустрічі президента України Володимира Зеленського з керівництвом парламенту та парламентських фракцій, заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.


«Найголовніше питання, чи маємо право після розпуску ВР відпускати парламент обиратися по старому виборчому закону, який передбачає змішану виборчу систему? Тобто 50% обирається на пропорційний основі, 50% - по одномандатних округах, які вже стали сутністю політичної корупції. Якщо новий парламент буде обраний за старою системою, то нічого не зміниться. І тому ми погоджуємося з новим президентом в тому, що треба на нові вибори йти по новому виборчому закону», - наголосила Тимошенко.


Та для прийняття змін потрібно скликати позачергову сесію. Політик зачитала статтю 83 Конституції України, яка передбачає, що скликати позачергову сесію спікер може з на вимогу президента. Сам же глава держави може формувати її порядок денний. Юлія Тимошенко наголосила, що після розпуску парламенту приймати будь-які рішення буде неможна, бо ж це вже буде суперечити Основному Закону.


«Поясню: стаття 90 Конституції України говорить про те, що відправляючи ВР на дострокові вибори президент припиняє повноваження парламенту», - пояснила лідер «Батьківщини».


Також Юлія Тимошенко розповіла, яким чином можна швидко змінити виборчу систему: внести зміни до діючого закону «Про вибори народних депутатів» і прибрати звідки мажоритарну складову. І є дуже висока вірогідність, що ці зміни будуть підтримані», - заявила політик.


Також Юлія Тимошенко запропонувала новообраному президенту Володимиру Зеленському на позачерговій сесії призначити силовиків за його квотою, нового голову Національного банку та міністра закордонних спав.


Нових керівників силових відомств треба призначити ще до розпуску парламенту, пояснила лідер «Батьківщини», щоб звільнені не могли звернутися до суду і, посилаючись на статті 85 та 90 Конституції, відновитися на посаді.


«Ми запропонували президенту змінити силовиків - Генпрокурора, голову СБУ, міністра оборони, закордонних справ. Це його прямі повноваження», - сказала Юлія Тимошенко.



«Вечірні Вісті»


...

Перед розпуском парламенту потрібно провести позачергову сесію ВР, на якій прийняти зміни до виборчого законодавства, а також призначити силовиків за квотою президента, голову Нацбанку, та міністра закордонних справ. Про це, коментуючи результати зустрічі президента України Володимира Зеленського з керівництвом парламенту та парламентських фракцій, заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Найголовніше питання, чи маємо право після розпуску ВР відпускати парламент обиратися по старому виборчому закону, який передбачає змішану виборчу систему? Тобто 50% обирається на пропорційний основі, 50% - по одномандатних округах, які вже стали сутністю політичної корупції. Якщо новий парламент буде обраний за старою системою, то нічого не зміниться. І тому ми погоджуємося з новим президентом в тому, що треба на нові вибори йти по новому виборчому закону», - наголосила Тимошенко. Та для прийняття змін потрібно скликати позачергову сесію. Політик зачитала статтю 83 Конституції України, яка передбачає, що скликати позачергову сесію спікер може з на вимогу президента. Сам же глава держави може формувати її порядок денний. Юлія Тимошенко наголосила, що після розпуску парламенту приймати будь-які рішення буде неможна, бо ж це вже буде суперечити Основному Закону. «Поясню: стаття 90 Конституції України говорить про те, що відправляючи ВР на дострокові вибори президент припиняє повноваження парламенту», - пояснила лідер «Батьківщини». Також Юлія Тимошенко розповіла, яким чином можна швидко змінити виборчу систему: внести зміни до діючого закону «Про вибори народних депутатів» і прибрати звідки мажоритарну складову. І є дуже висока вірогідність, що ці зміни будуть підтримані», - заявила політик. Також Юлія Тимошенко запропонувала новообраному президенту Володимиру Зеленському на позачерговій сесії призначити силовиків за його квотою, нового голову Національного банку та міністра закордонних спав. Нових керівників силових відомств треба призначити ще до розпуску парламенту, пояснила лідер «Батьківщини», щоб звільнені не могли звернутися до суду і, посилаючись на статті 85 та 90 Конституції, відновитися на посаді. «Ми запропонували президенту змінити силовиків - Генпрокурора, голову СБУ, міністра оборони, закордонних справ. Це його прямі повноваження», - сказала Юлія Тимошенко. «Вечірні Вісті» .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика