НБУ виведе з обігу монети 1, 2 і 5 копійок, введе купюру номіналом тисяча гривень - «Культура» » «Новости Дня»
Turner
Опубликовано: 16:41, 25 июня 2019
Украина / Культура

НБУ виведе з обігу монети 1, 2 і 5 копійок, введе купюру номіналом тисяча гривень - «Культура»

Монети 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні і будуть виведені з обігу з 01 жовтня 2019 року, повідомили в Національному банку. ...
НБУ виведе з обігу монети 1, 2 і 5 копійок, введе купюру номіналом тисяча гривень - «Культура»
НБУ виведе з обігу монети 1, 2 і 5 копійок, введе купюру номіналом тисяча гривень - «Культура»

Монети 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні і будуть виведені з обігу з 01 жовтня 2019 року, повідомили в Національному банку.


Зазначається, що з 1 жовтня ці монети не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк почне вилучати ці монети з готівкового обігу. Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів упродовж наступних трьох років:


упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу - до 30 вересня 2020 року включно - в усіх відділеннях українських банків;
упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу - до 30 вересня 2022 року включно - у Національному банку та уповноважених банках(Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

«Крім того, розпочнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 та 5 копійок, 25 копійок поки що залишаться у готівковому обігу. Ними можна буде розраховуватися. Але ті монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше. Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам», - повідомили в НБУ.


Також Національний банк з 25 жовтня 2019 вводить в обіг банкноту номіналом 1 тисяча гривень.


На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет одного із засновників і першого президента Української академії наук Володимира Вернадського. На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.


«За розміром і кольором банкнота номіналом 1?000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75?160 мм. Основний колір - блакитний», - розповіли в НБУ.


Після завершення процесу вилучення дрібних монет і введення в обіг банкноти нового номіналу номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів.


«Всього в ньому залишиться шість номіналів монет та шість номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим. Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу - від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії», - заявив голова НБУ Яків Смолій.


biz.nv.ua


...

Монети 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні і будуть виведені з обігу з 01 жовтня 2019 року, повідомили в Національному банку. Зазначається, що з 1 жовтня ці монети не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк почне вилучати ці монети з готівкового обігу. Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів упродовж наступних трьох років: упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу - до 30 вересня 2020 року включно - в усіх відділеннях українських банків; упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу - до 30 вересня 2022 року включно - у Національному банку та уповноважених банках(Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль). «Крім того, розпочнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 та 5 копійок, 25 копійок поки що залишаться у готівковому обігу. Ними можна буде розраховуватися. Але ті монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше. Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам», - повідомили в НБУ. Також Національний банк з 25 жовтня 2019 вводить в обіг банкноту номіналом 1 тисяча гривень. На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет одного із засновників і першого президента Української академії наук Володимира Вернадського. На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України. «За розміром і кольором банкнота номіналом 1?000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75?160 мм. Основний колір - блакитний», - розповіли в НБУ. Після завершення процесу вилучення дрібних монет і введення в обіг банкноти нового номіналу номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. «Всього в ньому залишиться шість номіналів монет та шість номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим. Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу - від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії», - заявив голова НБУ Яків Смолій. biz.nv.ua .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика