Atlantic Council: 2021 рік принесе 10 можливостей включно з наближенням миру в Україні - «Культура» » «Новости Дня»
Альбина
Опубликовано: 00:00, 01 января 2021
Украина / Культура

Atlantic Council: 2021 рік принесе 10 можливостей включно з наближенням миру в Україні - «Культура»

Потрясіння не закінчиться, але у людства все ж буде шанс стабілізувати світ, відродивши правила і створивши універсальну вакцину від COVID-19.
Atlantic Council: 2021 рік принесе 10 можливостей включно з наближенням миру в Україні - «Культура»
Atlantic Council: 2021 рік принесе 10 можливостей включно з наближенням миру в Україні - «Культура»

Потрясіння не закінчиться, але у людства все ж буде шанс стабілізувати світ, відродивши правила і створивши універсальну вакцину від COVID-19.


У 2021 році з'явиться можливість наближення миру в Україні.


Є велика спокуса сказати, що після такого 2020 року гірше вже бути не може. І в 2021-му лишається лише рухатися вгору. Але наступного року все одно будуть неочікувані потрясіння і чимало ризиків.


Аналітичний центр Atlantic Council перелічив які в 2021 році у людства будуть 10 великих можливостей, вказуючи вірогідність того, що вони справді будуть втілені.


Світова організація торгівлі перероджується


СОТ зіштовхнулася з невизначеним майбутнім, оскільки глобальні правила торгівлі й системи вирішення суперечок перебувають під загрозою. За відсутності сильного інституційного лідерства і нового консенсусу, підкріпленого співпрацею США і ЄС, СОТ могла б розпастися, роздробивши глобальну торгівлю і сприяючи ще більшому протекціонізму. Торгівля б залежала від регіональних домовленостей, розміру відповідних економік і милості влади. Разом з довготривалою пандемією COVID-19 це сповільнило б економічне зростання і не виключено, що в такому разі взагалі почалася б рецесія.


Відродження глобальної торгівлі, заснованої на правилах, було б важливим досягненням. Але для цього в 2021 році потрібно зробити три важливі кроки. Для початку, обрати нового генерального директора СОТ. Також потрібно обрати суддів для механізму вирішення суперечок в організації, який перестав працювати з вини президента Дональда Трампа. А потім ці два кроки повинні відбутися в контексті великої інституційної реформи, яку повинна провести коаліція союзників (США, ЄС, Японія, Австралія, Нова Зеландія й Південна Корея). Партнери-однодумці можуть досягти консенсусу щодо спільних позицій й дати відсіч хижацьким промисловим політикам Китаю.


Вірогідність такого сценарію: висока.


Багатостороння політика буде оновлена до умов 21-го століття


Під час передвиборчої кампанії Джо Байден пообіцяв відродити американську політику багатосторонності. Легким першим кроком для нового президента США в цьому напрямку буде повернути свою країну у всі міжнародні організації й договори, з яких Трамп її вивів. Зокрема, США повинні повернутися в ВООЗ, Раду з прав людини ООН і Паризький кліматичний договір. Але також є можливість оновити американське лідерство у реформованій системі ООН.


Для початку, відсутність США в глобальній організації в часи Трампа створила вакуум, який заповнив Китай. Більш важливо те, що пожвавлення американської участі в роботі ООН, яка б мобілізувала Європу й інші лояльні до багатосторонності сили, може оновити організацію для 21-го століття. 


Майже немає таких міжнародних угод, які встановлювали правила й стандарти для космосу, автономного озброєння і нових форм біотехнологій подвійного використання й геоінженерії. Замість того, щоб чекати, коли у цих сферах станеться неминуча катастрофа, адміністрація Байдена може випередити потенційні кризи й допомогти створити умови, за яких нові технології стануть загальним благом.


Вірогідність сценарію: висока.


США і Росія можуть збудувати нові відносини на основі спільних інтересів


Володимир Путін в поганому становищі. COVID-19 виснажує Росію, а сусіди країни переживають потрясіння. У Білорусі Олександр Лукашенко в облозі протестів. У Молдови тепер лояльний до ЄС президент. А війна в Нагірному Карабасі закінчилася розгортанням так званих "російських миротворців" на постійній основі. Вдома ціна нафти на рівні 40-50 доларів підриває економіку Росії. В результаті Путін хоче більш стабільних відносин зі США і Європою.


Відбудова цих відносин може включати створення архітектури взаємного стримування. Почати можна з переговорів про продовження дії угоди про скорочення ядерних арсеналів, а також про угоди про ракети й основи ядерної стабільності, яка б включала Китай. Може також відбутися певний прогрес у досягненні миру в Україні. Відносини США з Росією можуть стабілізуватися і стати холодними й суто діловими. І це дасть Москві деякі можливості за межами залежності від Китаю.


Вірогідність сценарію: вище середнього.


Нове примирення між сунітськими арабськими країнами й Ізраїлем розшириться й поглибиться


Останнім часом Ізраїль й низка сунітських арабських країн уклали угоди про нормалізацію відносин. І це, напевне, єдиний позитивний результат, який Трамп залишить Байдену. Ер-Ріяд, схоже, відклав зближення з Ізраїлем після організованої за сприяння США і не такої вже й таємної зустрічі крон-принца Мохаммеда бін Салмана з прем'єр-міністром Беньяміном Нетаньяху. Саудівська Аравія, швидше за все, розглядає нові відносини з Ізраїлем як карту перезапуску відносин з новою адміністрацією у Вашингтоні. Оскільки вона пам'ятає про те, що Байден не схвально дивиться на порушення прав людини в королівстві й на війну в Ємені.


Наступним кроком для Вашингтона буде посприяти появі регіональної угоди про вільну торгівлю й інвестування, яка б охоплювала сунітські арабські країни й Ізраїль. Байдену можливо доведеться боротися з тиском Саудівської Аравії, яка вимагає від США більш жорстких дій проти Ірану. Зокрема, королівство вимагає, щоб США не поверталися до ядерної угоди, з якої Трамп вивів свою країну.


Вірогідність сценарію: висока.


США очолять розширене Транстихоокеанське партнерство


Адміністрації Джорджа Буша-молодшого й Барака Обами запустили Транстихоокеанське партнерство як стовп стратегії США з встановлення правил торгівлі 21-го століття у найбільш динамічному економічному регіоні світу. Логіка полягала в тому, щоб через встановлення високих стандартів для правил у сфері працевлаштування, екології й електронної торгівлі для 40% економіки світу США і їхні партнери можуть змусити Китай виконувати ці правила.


Але Трамп вивів свою країну з Транстихоокеанського партнерства. Японія продовжила роботу разом з іншими 11 країнами-учасницями й запустила скорочену версію проекту. Токіо створив таку структуру організації, щоб США могли повернутися. Тим часом, інша азіатсько-тихоокеанська угода про Регіональне всеосяжне партнерство включає й Китай. Вона понизила стандарти. Робота над нею завершилася в листопаді. Повернення США в Транстихоокеанське партнерство дозволить відвоювати у Пекіна регіональний економічний простір, який вони раніше покинули. Це посприяє відновленню довіри до Вашингтона й посилить американське лідерство в створенні економічних правил.


Вірогідність сценарію: вище низького.


З'являються нові міжнародні структури для електронного управління


Дані й алгоритми - рушій економіки 21-го століття. Але інтернет почав розпадатися на три окремі цифрові режими: режим Євросоюзу, США і Китаю. Це відбувається на тлі тенденції щодо встановлення "інтернет-суверенітету". Уникнення балканізації інтернету буде ключовим викликом для адміністрації Байдена.


Хороші новини в тому, що США займають хорошу позицію, щоб очолити зусилля зі створення глобальних стандартів для вільного потоку даних й інфраструктури 5G. Трансатлантичне партнерство включало перші зусилля зі створення глобальних стандартів для нестримної електронної торгівлі. Ці правила буде посилені Угодою між США, Мексикою і Канадою (USMCA) і Американо-японським договором про цифрову торгівлю за вересень 2019 року.


Байден може збудувати коаліцію зі США, ЄС, Японії, Австралії й інших країн, щоб переконати СОТ схвалити вільний міжнародний потік даних без мит і правил локалізації даних для електронної торгівлі.


Вірогідність сценарію: вище низького.


Штучний інтелект породить нові форми співпраці, а не лише протистояння


Китай, США, Євросоюз й інші сторони незалежно один від одного ухвалили етику й принципи розвитку штучного інтелекту. Але всі сторони дійшли консенсусу, що потрібні спільні стандарти й норми. Зокрема, процес розвитку штучного інтелекту повинен бути технічно безпечним. Повинна бути демонстрація відповідальності й прозорості в оцінці помилок. Приватність й хороше управління даними повинні бути гарантовані. А результат повинен служити суспільству й довкіллю.


Виклик полягає в тому, щоб зробити такі стандарти законом, який буде виконуватись. Великі технологічні компанії вже зробили деякі додатки на основі технології штучного інтелекту. Наприклад, так працюють системи розпізнавання обличь. Всі уряди зацікавлені в тому, щоб уникнути потенційних катастроф. Тож чи не варто їм зробити наступний крок і встановити універсальні для всіх межі революції штучного інтелекту? Такі заходи можуть вказати напрямок національним й міжнародним інститутам у розробці правил для скорочення негативного впливу новітніх технологій, при цьому максимізуючи їхню користь.


Вірогідність сценарію: низька.


"Манхетенський проект" для батарей досягне великого прориву


Найбільша перешкода для пришвидшення переходу до економіки пост-паливної ери - це засоби зберігання енергії. Кращі й дешевші батареї можуть скоротити ціни й підвищити можливості, зробивши електричні автомобілі дешевшими й більш привабливими. Сонячна й вітрова енергія працюють лише тоді, коли сонце світить, а вітер дме. Тому зберігання енергії - це ключ до масштабування відновлюваних джерел енергії.


Байдену варто об'єднати приватний сектор, Конгрес і губернаторів, національні лабораторії й академічні кола, щоб під керівництвом Білого дому й Департаменту енергетики створити нову державно-приватну національну комісію з хорошим фінансуванням, яка пришвидшись досягнення прориву в розробці нових батарей.


Вірогідність сценарію: вище середнього.


Універсальна вакцина від коронавірусу буде створена


Пандемія COVID-19 вказала на довготривалу загрозу з боку вірусу, який постійно мутує. Швидкість, з якою була розроблена вакцина, - це результат штучного інтелекту, аналізу великих даних і накопичених досліджень. Всі ці чинники дозволили біологам просуватися вперед в безпрецедентному темпі. Нове завдання буде важким, але досяжним - створити універсальну вакцину, щоб підготуватися до майбутніх пандемій.


Вірогідність сценарію: низька.


Трансатлантичні відносини будуть оновлені заради співпраці у сфері технологій і стримування Китаю


Єврокомісія вже формулює ідеї для "технологічного альянсу" і більшої співпраці з США проти Китаю. Хоча реальний вигляд такого союзу буде залежати від країн-учасниць ЄС. В Європі на підйомі переконання, що регіон повинен встановити "стратегічну автономію". А багато країн-учасниць зі Східної й Центральної Європи хочуть, щоб у ЄС були тісніші економічні зв'язки з Китаєм. Хоча деякі з них вже залежать від китайського ринку як головного напрямку для свого експорту.


Брюссель зацікавлений у посиленні співпраці з Пекіном і Москвою там, де це можливо. Хоча досі це не дало особливих результатів. ЄС не відмовився від ідеї обкладати податками технологічних гігантів США, бажаючи стримати їхнє домінування на ринку.


Разом з тим, у Байдена будуть можливості відбудувати трансатлантичні відносини для кращої координації в політиці щодо технологій й Китаю. Оскільки його адміністрація не відштовхує союзників в ЄС, закликаючи їх приєднатися до нової Холодної війни проти Китаю й Росії. Технологічний альянс США з ЄС, якщо він з'явиться, буде вимагати поступок від обох сторін.


Вірогідність сценарію: вище середнього.


Перевод – УНИАН


...

Потрясіння не закінчиться, але у людства все ж буде шанс стабілізувати світ, відродивши правила і створивши універсальну вакцину від COVID-19. У 2021 році з'явиться можливість наближення миру в Україні. Є велика спокуса сказати, що після такого 2020 року гірше вже бути не може. І в 2021-му лишається лише рухатися вгору. Але наступного року все одно будуть неочікувані потрясіння і чимало ризиків. Аналітичний центр Atlantic Council перелічив які в 2021 році у людства будуть 10 великих можливостей, вказуючи вірогідність того, що вони справді будуть втілені. Світова організація торгівлі перероджується СОТ зіштовхнулася з невизначеним майбутнім, оскільки глобальні правила торгівлі й системи вирішення суперечок перебувають під загрозою. За відсутності сильного інституційного лідерства і нового консенсусу, підкріпленого співпрацею США і ЄС, СОТ могла б розпастися, роздробивши глобальну торгівлю і сприяючи ще більшому протекціонізму. Торгівля б залежала від регіональних домовленостей, розміру відповідних економік і милості влади. Разом з довготривалою пандемією COVID-19 це сповільнило б економічне зростання і не виключено, що в такому разі взагалі почалася б рецесія. Відродження глобальної торгівлі, заснованої на правилах, було б важливим досягненням. Але для цього в 2021 році потрібно зробити три важливі кроки. Для початку, обрати нового генерального директора СОТ. Також потрібно обрати суддів для механізму вирішення суперечок в організації, який перестав працювати з вини президента Дональда Трампа. А потім ці два кроки повинні відбутися в контексті великої інституційної реформи, яку повинна провести коаліція союзників (США, ЄС, Японія, Австралія, Нова Зеландія й Південна Корея). Партнери-однодумці можуть досягти консенсусу щодо спільних позицій й дати відсіч хижацьким промисловим політикам Китаю. Вірогідність такого сценарію: висока. Багатостороння політика буде оновлена до умов 21-го століття Під час передвиборчої кампанії Джо Байден пообіцяв відродити американську політику багатосторонності. Легким першим кроком для нового президента США в цьому напрямку буде повернути свою країну у всі міжнародні організації й договори, з яких Трамп її вивів. Зокрема, США повинні повернутися в ВООЗ, Раду з прав людини ООН і Паризький кліматичний договір. Але також є можливість оновити американське лідерство у реформованій системі ООН. Для початку, відсутність США в глобальній організації в часи Трампа створила вакуум, який заповнив Китай. Більш важливо те, що пожвавлення американської участі в роботі ООН, яка б мобілізувала Європу й інші лояльні до багатосторонності сили, може оновити організацію для 21-го століття. Майже немає таких міжнародних угод, які встановлювали правила й стандарти для космосу, автономного озброєння і нових форм біотехнологій подвійного використання й геоінженерії. Замість того, щоб чекати, коли у цих сферах станеться неминуча катастрофа, адміністрація Байдена може випередити потенційні кризи й допомогти створити умови, за яких нові технології стануть загальним благом. Вірогідність сценарію: висока. США і Росія можуть збудувати нові відносини на основі спільних інтересів Володимир Путін в поганому становищі. COVID-19 виснажує Росію, а сусіди країни переживають потрясіння. У Білорусі Олександр Лукашенко в облозі протестів. У Молдови тепер лояльний до ЄС президент. А війна в Нагірному Карабасі закінчилася розгортанням так званих "російських миротворців" на постійній основі. Вдома ціна нафти на рівні 40-50 доларів підриває економіку Росії. В результаті Путін хоче більш стабільних відносин зі США і Європою. Відбудова цих відносин може включати створення архітектури взаємного стримування. Почати можна з переговорів про продовження дії угоди про скорочення ядерних арсеналів, а також про угоди про ракети й основи ядерної стабільності, яка б включала Китай. Може також відбутися певний прогрес у досягненні миру в Україні. Відносини США з Росією можуть стабілізуватися і стати холодними й суто діловими. І це дасть Москві деякі можливості за межами залежності від Китаю. Вірогідність сценарію: вище середнього. Нове примирення між сунітськими арабськими країнами й Ізраїлем розшириться й поглибиться Останнім часом Ізраїль й низка сунітських арабських країн уклали угоди про нормалізацію відносин. І це, напевне, єдиний позитивний результат, який Трамп залишить Байдену. Ер-Ріяд, схоже, відклав зближення з Ізраїлем після організованої за сприяння США і не такої вже й таємної зустрічі крон-принца Мохаммеда бін Салмана з прем'єр-міністром Беньяміном Нетаньяху. Саудівська Аравія, швидше за все, розглядає нові відносини з Ізраїлем як карту перезапуску відносин з новою адміністрацією у Вашингтоні. Оскільки вона пам'ятає про те, що Байден не схвально дивиться на порушення прав людини в королівстві й на війну в Ємені. Наступним кроком для Вашингтона буде посприяти появі регіональної угоди про вільну торгівлю й інвестування, яка б охоплювала сунітські арабські країни й Ізраїль. Байдену можливо доведеться боротися з тиском Саудівської Аравії, яка вимагає від США більш жорстких дій проти Ірану. Зокрема, королівство вимагає, щоб США не поверталися до ядерної угоди, з якої Трамп вивів свою країну. Вірогідність сценарію: висока. США очолять розширене Транстихоокеанське партнерство Адміністрації Джорджа Буша-молодшого й Барака Обами запустили Транстихоокеанське партнерство як стовп стратегії США з встановлення правил торгівлі 21-го століття у найбільш динамічному економічному регіоні світу. Логіка полягала в тому, щоб через встановлення високих стандартів для правил у сфері працевлаштування, екології й електронної торгівлі для 40% економіки світу США і їхні партнери можуть змусити Китай виконувати ці правила. Але Трамп вивів свою країну з Транстихоокеанського партнерства. Японія продовжила роботу разом з іншими 11 країнами-учасницями й запустила скорочену версію проекту. Токіо створив таку структуру організації, щоб США могли повернутися. Тим часом, інша азіатсько-тихоокеанська угода про Регіональне всеосяжне партнерство включає й Китай. Вона понизила стандарти. Робота над нею завершилася в листопаді. Повернення США в Транстихоокеанське партнерство дозволить відвоювати у Пекіна регіональний економічний простір, який вони раніше покинули. Це посприяє відновленню довіри до Вашингтона й посилить американське лідерство в створенні економічних правил. Вірогідність сценарію: вище низького. З'являються нові міжнародні структури для електронного управління Дані й алгоритми - рушій економіки 21-го століття. Але інтернет почав розпадатися на три окремі цифрові режими: режим Євросоюзу, США і Китаю. Це відбувається на тлі тенденції щодо встановлення "інтернет-суверенітету". Уникнення балканізації інтернету буде ключовим викликом для адміністрації Байдена. Хороші новини в тому, що США займають хорошу позицію, щоб очолити зусилля зі створення глобальних стандартів для вільного потоку даних й інфраструктури 5G. Трансатлантичне партнерство включало перші зусилля зі створення глобальних стандартів для нестримної електронної торгівлі. Ці правила буде посилені Угодою між США, Мексикою і Канадою (USMCA) і Американо-японським договором про цифрову торгівлю за вересень 2019 року. Байден може збудувати коаліцію зі США, ЄС, Японії, Австралії й інших країн, щоб переконати СОТ схвалити вільний міжнародний потік даних без мит і правил локалізації даних для електронної торгівлі. Вірогідність сценарію: вище низького. Штучний інтелект породить нові форми співпраці, а не лише протистояння Китай, США, Євросоюз й інші сторони незалежно один від одного ухвалили етику й принципи розвитку штучного інтелекту. Але всі сторони дійшли консенсусу, що потрібні спільні стандарти й норми. Зокрема, процес розвитку штучного інтелекту повинен бути технічно безпечним. Повинна бути демонстрація відповідальності й прозорості в оцінці помилок. Приватність й хороше управління даними повинні бути гарантовані. А результат повинен служити суспільству й довкіллю. Виклик полягає в тому, щоб зробити такі стандарти законом, який буде виконуватись. Великі технологічні компанії вже зробили деякі додатки на основі технології штучного інтелекту. Наприклад, так працюють системи розпізнавання обличь. Всі уряди зацікавлені в тому, щоб уникнути потенційних катастроф. Тож чи не варто їм зробити наступний крок і встановити універсальні для всіх межі революції штучного інтелекту? Такі заходи можуть вказати напрямок національним й міжнародним інститутам у розробці правил для скорочення негативного впливу новітніх технологій, при цьому максимізуючи їхню користь. Вірогідність сценарію: низька. "Манхетенський проект" для батарей досягне великого прориву Найбільша перешкода для пришвидшення переходу до економіки пост-паливної ери - це засоби зберігання енергії. Кращі й дешевші батареї можуть скоротити ціни й підвищити можливості, зробивши електричні автомобілі дешевшими й більш привабливими. Сонячна й вітрова енергія працюють лише тоді, коли сонце світить, а вітер дме. Тому зберігання енергії - це ключ до масштабування відновлюваних джерел енергії. Байдену варто об'єднати приватний сектор, Конгрес і губернаторів, національні лабораторії й академічні кола, щоб під керівництвом Білого дому й Департаменту енергетики створити нову державно-приватну національну комісію з хорошим фінансуванням, яка пришвидшись досягнення прориву в розробці нових батарей. Вірогідність сценарію: вище середнього. Універсальна вакцина від коронавірусу буде створена Пандемія COVID-19 вказала на довготривалу загрозу з боку вірусу, який постійно мутує. Швидкість, з якою була розроблена вакцина, - це результат штучного інтелекту, аналізу великих даних і накопичених досліджень. Всі ці чинники дозволили біологам просуватися вперед в безпрецедентному темпі. Нове завдання буде важким, але досяжним - створити універсальну вакцину, щоб підготуватися до майбутніх пандемій. Вірогідність сценарію: низька. Трансатлантичні відносини будуть оновлені заради співпраці у сфері технологій і стримування Китаю Єврокомісія вже формулює ідеї для

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика