Запуск "Північного потоку - 2" має два серйозні наслідки для України - «Спорт» » «Новости Дня»
Калерия
Опубликовано: 00:00, 31 июля 2021
Украина / Спорт

Запуск "Північного потоку - 2" має два серйозні наслідки для України - «Спорт»

Завершення та запуск Північного Потоку 2 має для нас щонайменше два серйозні наслідки: - втрату близько $2 млрд доходів від транзиту на рік, починаючи з 2024 року; - зростання загрози агресії...
Запуск "Північного потоку - 2" має два серйозні наслідки для України - «Спорт»
Запуск "Північного потоку - 2" має два серйозні наслідки для України - «Спорт»

Завершення та запуск Північного Потоку 2 має для нас щонайменше два серйозні наслідки:


- втрату близько $2 млрд доходів від транзиту на рік, починаючи з 2024 року;


- зростання загрози агресії з боку РФ, як гібридної (наприклад, намагань дестабілізувати ситуацію в тій же енергетичній сфері), так і прямої військової, пише у Facebook колишній в.о. міністра економіки, керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта, інформує UAINFO.org.


З цих двох наслідків найважливішим є саме другий. Внаслідок непроведення реформ та створення "економіки перерозподілу" замість розвитку, ми вже втрачаємо щороку не два, а сотні мільярдів доларів нествореного ВВП. Щоб в цьому переконатися, достатньо просто порівняти наш ВВП на душу населення із польськім, які в 1990 були майже однакові, а зараз відрізняються більш ніж вчетверо на користь поляків. 


За рахунок проведення реформ та створення зручного інвестиційного клімату ми теж можемо досягти такого результату. І тоді втрата $2 млрд транзитних доходів (які є просто черговою формою сировинної ренти) не виглядатиме як щось критичне - хоч це й безумовно неприємно.


Зростання безпекових загроз, на жаль, неможливо компенсувати - до них можна тільки адаптуватися й бути готовими. Очевидно, що нам потрібно пришвидшувати реформи в секторі безпеки та оборони - в першу чергу, реформи Збройних Сил та СБУ, які рухаються доволі повільно. 


Втім, одними тільки реформами армію не розбудуєш: потрібно чесно сказати, що її фінансування треба збільшити, навіть порівняно з нинішнім відносно високим рівнем. Військова безпека є очевидним топ-пріоритетом зараз - значить, треба перерозподіляти гроші на армію з інших напрямків. Це було б правильною та логічною відповіддю на зростання військової загрози. 


Павло КУХТА


...

Завершення та запуск Північного Потоку 2 має для нас щонайменше два серйозні наслідки: - втрату близько $2 млрд доходів від транзиту на рік, починаючи з 2024 року; - зростання загрози агресії з боку РФ, як гібридної (наприклад, намагань дестабілізувати ситуацію в тій же енергетичній сфері), так і прямої військової, пише у Facebook колишній в.о. міністра економіки, керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта, інформує UAINFO.org. З цих двох наслідків найважливішим є саме другий. Внаслідок непроведення реформ та створення "економіки перерозподілу" замість розвитку, ми вже втрачаємо щороку не два, а сотні мільярдів доларів нествореного ВВП. Щоб в цьому переконатися, достатньо просто порівняти наш ВВП на душу населення із польськім, які в 1990 були майже однакові, а зараз відрізняються більш ніж вчетверо на користь поляків. За рахунок проведення реформ та створення зручного інвестиційного клімату ми теж можемо досягти такого результату. І тоді втрата $2 млрд транзитних доходів (які є просто черговою формою сировинної ренти) не виглядатиме як щось критичне - хоч це й безумовно неприємно. Зростання безпекових загроз, на жаль, неможливо компенсувати - до них можна тільки адаптуватися й бути готовими. Очевидно, що нам потрібно пришвидшувати реформи в секторі безпеки та оборони - в першу чергу, реформи Збройних Сил та СБУ, які рухаються доволі повільно. Втім, одними тільки реформами армію не розбудуєш: потрібно чесно сказати, що її фінансування треба збільшити, навіть порівняно з нинішнім відносно високим рівнем. Військова безпека є очевидним топ-пріоритетом зараз - значить, треба перерозподіляти гроші на армію з інших напрямків. Це було б правильною та логічною відповіддю на зростання військової загрози. Павло КУХТА .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика