В очікуванні першого туру: стратегії, пафос та гумор - «Мир» » «Новости Дня»
Foster
Опубликовано: 12:06, 25 марта 2019
Мир / Украина

В очікуванні першого туру: стратегії, пафос та гумор - «Мир»

Виборчі перегони майже закінчились, і вже 31 березня відбудеться перший тур президентських виборів. Хочеться вірити, що усе пройде цивілізовано, тихо та спокійно. А головне - чесно. Без фальсифікацій, використання...
В очікуванні першого туру: стратегії, пафос та гумор - «Мир»

Виборчі перегони майже закінчились, і вже 31 березня відбудеться перший тур президентських виборів. Хочеться вірити, що усе пройде цивілізовано, тихо та спокійно. А головне - чесно. Без фальсифікацій, використання адмінресурсу, провокацій та інших традиційних для нашої країни речей. На жаль, традиційних... Але ж надія вмирає останньою. Та хоч би як там було, вже можна підбивати підсумки кампанії. Однак й тут все сумно: занадто мало креативу, занадто багато чорного піару. До того ж ніякої битви ідей так і не відбулося.


Знову б'ємо рекорди: від Києва до Монтевідео


Цього року ми вже встановили рекорд за кількістю кандидатів - зареєструвалися 44 претенденти на посаду глави держави, але до фінішної прямої дійшли 39 осіб. Та це не останній рекорд. Так, бюлетень для першого туру президентських виборів, який відбудеться 31 березня 2019 року, - найбільший за розміром за час незалежності України. 80-сантиметровий аркуш паперу міститиме імена 39 кандидатів у президенти. Нагадаємо, що попередній рекорд встановлений у 2004 році - 67 сантиметрів і 24 кандидати.


«Якщо викласти всі виборчі бюлетені в один ряд, то смуга буде довжиною 24 тисячі 354 кілометри. Це відстань між Києвом і столицею Уругваю... Площа всіх замовлених бюлетенів становить майже 5 квадратних кілометрів. Це 70 футбольних полів», - підкреслила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук.


На друк бюлетенів для президентських виборів із держбюджету витратили 165 млн 587 тис. 213 гривень. Для друку буде використано загалом 434 тонни паперу вітчизняного виробництва.


Єдина концепція


Після старту кампанії дуже хотілося побачити справжню битву ідей та концепцій. Сподівалися, що зміст превалюватиме над формою. Але, на превеликий жаль, цього не сталося, та й здорової конкуренції не було... Частина кандидатів були відверто пасивними, частина явно працювали з прицілом на парламентську кампанію. Не обійшлося й без технічних кандидатів та чорних піарщиків... Тож уповні себе проявили усього декілька політиків.


Чинний президент Петро Порошенко останні місяці намагався осідлати патріотичного коня. Усі його ініціативи та палкі спічі були присвячені саме цьому. Політтехнологи вирішили зробити з гаранта такого собі батька нації. При цьому нам намагалися втокмачити в голови, що «якщо не Порошенко, то Путін». Така «приватизація» патріотичної тематики й гра на страху виглядала досить некрасиво, а подекуди просто істерично. Хотілося почути від гаранта чіткі меседжі щодо того, як Україну вивести з кризи, як нарешті подолати корупцію... Але, здається, ґрунтовної програми дій у нього просто немає. Натомість він «співає» колискові про ЄС та НАТО...


Багато очікувань було й щодо одного з лідерів перегонів - коміка Володимира Зеленського. Він увірвався до політикуму як буревій, оголосивши про свій намір балотуватися в президенти за кілька хвилин до нового 2019 року. Це було яскраво, тим більше, що всі напружено чекали, що Зеленський нарешті скаже «так» чи «ні»... Багато хто думав, що й кампанія новоспеченого політика буде цікавою й вельми креативною. Але не вистачило запалу й досвіду. Зе-кандидат зосередився на онлайні та грі слів, а не на живому спілкуванні із виборцями та конструктиві. Дійсно, Володимиру Зеленському бракує політичного досвіду, неозброєним оком видно, як він плаває у більшості стратегічних для України питань. Ось одна цитата, яка наочно це демонструє: «Що стосується Супрун. Ви знаєте, я не глибоко в цьому питанні, але я розумію одне: якщо в нашій країні з усіх реформ ця одна з небагатьох, яка тримається, то треба за таких людей триматися», - заявив Зеленський під час зустрічі з представниками бізнес-спільноти. Ми живемо у вільній демократичній державі, і кожна людина має право підтримувати того, кого вважає за потрібне. Але людина, яка балотується в президенти, повинна аргументувати свою позицію... І не тільки з питання медреформи, а й з багатьох інших надважливих тем... Втім, із гумором у Зеленського як завжди добре. У цьому він точно попереду!


«Перший непрохідний» кандидат Анатолій Гриценко зміг зачарувати Дмитра Добродомова, Андрія Садового та Дмитра Гнапа, які знялися на його користь. Гриценко багато виступав по ТВ, розказав про можливі кадрові призначення, відзначався досить жорсткою і безкомпромісною риторикою. Та чогось особливого не показав. Іскри не виникає...


Натомість дуже потужну кампанію провела лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Ще з літа 2018 року вона ініціювала декілька тематичних форумів в рамках «Нового курсу України», які стосувалися різних аспектів нашого життя: «Новий економічний курс», «Нова стратегія миру та безпеки», «Нова соціальна доктрина» та інші... Тож Тимошенко у цій кампанії вирізняє підготовленість. Разом із експертами вона опрацювала колосальний масив інформації для того, щоб створити глобальну програму виходу України з кризи. При цьому програму не писали спеціально під вибори. Робота над «Новим курсом» закипіла ще кілька років тому. Велику увагу Тимошенко приділяє зміні методів управління державою. На думку лідера «Батьківщини», зламати кланово-олігархічну систему можна завдяки новій Конституції, яку треба проголосувати на всеукраїнському референдумі. У новому Основному Законі мають бути чітко прописані правила політичного життя, запобіжники для влади і нова виборча система. Саме так, на думку Тимошенко, можна побудувати успішну Україну. Такою глобальною роботою точно не може похизуватися жоден із претендентів на посаду президента.


«Сітки» й клони


Нинішня кампанія була бруднющою настільки, що стає гидко. Згадайте-но лише «сітки» провладного кандидата, про які так багато писали в ЗМІ. Згадайте, як скуповували голоси за рахунок програми «Турбота». Про це кілька тижнів тому в ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV детально розповідав міністр МВС Арсен Аваков. Так, агітатори провладного кандидата збирали списки охочих проголосувати за їх боса, потім несли їх до соцзабезу чи райради і говорили, що цим людям треба заплатити по тисячі гривень за рахунок державної програми «Турбота». За словами очільника МВС, така схема була задіяна по всій країні. Та нині триває слідство.


Звісно, під час кампанії було безліч вкидань у ЗМІ, провокацій, чорного піару, що є вже традиційним для нашої політичної культури... От тільки чи не вперше саме на президентських виборах була використана технологія «клон».


Так, кілька місяців тому з фракції «Народний фронт» виключили народного депутата Юрія Тимошенка. Офіційне формулювання було пов'язане з порушенням фракційної дисципліни. Неформально «фронтовики» зізнавалися, що виключили колегу зі своїх лав за те, що він має намір балотуватися у президенти. Здавалось би, що тут такого? Насправді ж усе дуже серйозно: Юрій Володимирович Тимошенко є однофамільцем Юлії Володимирівни Тимошенко. До того ж ініціали в них ідентичні. Тож клон народився...


До останнього часу Юрій Тимошенко сидів тихесенько, й навіть у коментарях ЗМІ говорив, що у нього немає грошей на агітацію... І тут почали з'являтися цікаві білборди з лозунгами «Залишити ринкову ціну на газ», «Провести загальну мобілізацію на захист Батьківщини», виконані в кольорах Юлії Тимошенко й підписані «Ю. В. Тимошенко»... Для чого ці ігри? Відповідь дуже проста: збити з пантелику виборців лідера «Батьківщини».


І ось ще одна цікава деталь: до Верховного суду був поданий позов щодо того, щоб зобов'язати Центральну виборчу комісію додати в бюлетені порядкові номери кандидатів. Це допомогло б уникнути плутанини та розставити крапки над «і». Втім Верховний суд не задовольнив позов. І це навіть не дивує...


Дійсно, чи не найбільше бруду протягом кампанії виливали саме на лідера «Батьківщини». Так, минулого тижня Печерський районний суд м. Києва задовольнив позов Юлії Тимошенко до керівника фракції президента у парламенті та визнав, що Артур Герасимов розповсюджує недостовірну інформацію про лідера «Батьківщини». Про це повідомив народний депутат Сергій Власенко. Позов стосувався висловлювань керівника фракції БПП про те, що Юлія Тимошенко нібито розпродувала майно українських Збройних сил і що начебто уряд Тимошенко затягнув Україну у борги, за які має розплачуватися чинна влада.


«На жаль, під час президентських виборів від провладних політиків звучить дедалі більше нісенітниці та брехні. Команда Порошенка не нехтує жодним способом облити брудом нашого кандидата Юлію Тимошенко. Президент це робить цинічно: вустами технічних кандидатів розповсюджує брехню через підконтрольні йому телевізійні канали», - заявив Сергій Власенко.


Тож останній тиждень виборчої кампанії точно буде запеклим. Та чекати залишилось недовго. Найголовніше - не піддаватися на провокації та нізащо не продавати свої голоси. Адже нині ми обираємо шлях, яким будемо йти наступні п'ять років.


Вікторія МАРСОВА


"Вечірні Вісті"


...

Виборчі перегони майже закінчились, і вже 31 березня відбудеться перший тур президентських виборів. Хочеться вірити, що усе пройде цивілізовано, тихо та спокійно. А головне - чесно. Без фальсифікацій, використання адмінресурсу, провокацій та інших традиційних для нашої країни речей. На жаль, традиційних. Але ж надія вмирає останньою. Та хоч би як там було, вже можна підбивати підсумки кампанії. Однак й тут все сумно: занадто мало креативу, занадто багато чорного піару. До того ж ніякої битви ідей так і не відбулося. Знову б'ємо рекорди: від Києва до Монтевідео Цього року ми вже встановили рекорд за кількістю кандидатів - зареєструвалися 44 претенденти на посаду глави держави, але до фінішної прямої дійшли 39 осіб. Та це не останній рекорд. Так, бюлетень для першого туру президентських виборів, який відбудеться 31 березня 2019 року, - найбільший за розміром за час незалежності України. 80-сантиметровий аркуш паперу міститиме імена 39 кандидатів у президенти. Нагадаємо, що попередній рекорд встановлений у 2004 році - 67 сантиметрів і 24 кандидати. «Якщо викласти всі виборчі бюлетені в один ряд, то смуга буде довжиною 24 тисячі 354 кілометри. Це відстань між Києвом і столицею Уругваю. Площа всіх замовлених бюлетенів становить майже 5 квадратних кілометрів. Це 70 футбольних полів», - підкреслила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук. На друк бюлетенів для президентських виборів із держбюджету витратили 165 млн 587 тис. 213 гривень. Для друку буде використано загалом 434 тонни паперу вітчизняного виробництва. Єдина концепція Після старту кампанії дуже хотілося побачити справжню битву ідей та концепцій. Сподівалися, що зміст превалюватиме над формою. Але, на превеликий жаль, цього не сталося, та й здорової конкуренції не було. Частина кандидатів були відверто пасивними, частина явно працювали з прицілом на парламентську кампанію. Не обійшлося й без технічних кандидатів та чорних піарщиків. Тож уповні себе проявили усього декілька політиків. Чинний президент Петро Порошенко останні місяці намагався осідлати патріотичного коня. Усі його ініціативи та палкі спічі були присвячені саме цьому. Політтехнологи вирішили зробити з гаранта такого собі батька нації. При цьому нам намагалися втокмачити в голови, що «якщо не Порошенко, то Путін». Така «приватизація» патріотичної тематики й гра на страху виглядала досить некрасиво, а подекуди просто істерично. Хотілося почути від гаранта чіткі меседжі щодо того, як Україну вивести з кризи, як нарешті подолати корупцію. Але, здається, ґрунтовної програми дій у нього просто немає. Натомість він «співає» колискові про ЄС та НАТО. Багато очікувань було й щодо одного з лідерів перегонів - коміка Володимира Зеленського. Він увірвався до політикуму як буревій, оголосивши про свій намір балотуватися в президенти за кілька хвилин до нового 2019 року. Це було яскраво, тим більше, що всі напружено чекали, що Зеленський нарешті скаже «так» чи «ні». Багато хто думав, що й кампанія новоспеченого політика буде цікавою й вельми креативною. Але не вистачило запалу й досвіду. Зе-кандидат зосередився на онлайні та грі слів, а не на живому спілкуванні із виборцями та конструктиві. Дійсно, Володимиру Зеленському бракує політичного досвіду, неозброєним оком видно, як він плаває у більшості стратегічних для України питань. Ось одна цитата, яка наочно це демонструє: «Що стосується Супрун. Ви знаєте, я не глибоко в цьому питанні, але я розумію одне: якщо в нашій країні з усіх реформ ця одна з небагатьох, яка тримається, то треба за таких людей триматися», - заявив Зеленський під час зустрічі з представниками бізнес-спільноти. Ми живемо у вільній демократичній державі, і кожна людина має право підтримувати того, кого вважає за потрібне. Але людина, яка балотується в президенти, повинна аргументувати свою позицію. І не тільки з питання медреформи, а й з багатьох інших надважливих тем. Втім, із гумором у Зеленського як завжди добре. У цьому він точно попереду! «Перший непрохідний» кандидат Анатолій Гриценко зміг зачарувати Дмитра Добродомова, Андрія Садового та Дмитра Гнапа, які знялися на його користь. Гриценко багато виступав по ТВ, розказав про можливі кадрові призначення, відзначався досить жорсткою і безкомпромісною риторикою. Та чогось особливого не показав. Іскри не виникає. Натомість дуже потужну кампанію провела лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Ще з літа 2018 року вона ініціювала декілька тематичних форумів в рамках «Нового курсу України», які стосувалися різних аспектів нашого життя: «Новий економічний курс», «Нова стратегія миру та безпеки», «Нова соціальна доктрина» та інші. Тож Тимошенко у цій кампанії вирізняє підготовленість. Разом із експертами вона опрацювала колосальний масив інформації для того, щоб створити глобальну програму виходу України з кризи. При цьому програму не писали спеціально під вибори. Робота над «Новим курсом» закипіла ще кілька років тому. Велику увагу Тимошенко приділяє зміні методів управління державою. На думку лідера «Батьківщини», зламати кланово-олігархічну систему можна завдяки новій Конституції, яку треба проголосувати на всеукраїнському референдумі. У новому Основному Законі мають бути чітко прописані правила політичного життя, запобіжники для влади і нова виборча система. Саме так, на думку Тимошенко, можна побудувати успішну Україну. Такою глобальною роботою точно не може похизуватися жоден із претендентів на посаду президента. «Сітки» й клони Нинішня кампанія була бруднющою настільки, що стає гидко. Згадайте-но лише «сітки» провладного кандидата, про які так багато писали в ЗМІ. Згадайте, як скуповували голоси за рахунок програми «Турбота». Про це кілька тижнів тому в ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV детально розповідав міністр МВС Арсен Аваков. Так, агітатори провладного кандидата збирали списки охочих проголосувати за їх боса, потім несли їх до соцзабезу чи райради і говорили, що цим людям треба заплатити по тисячі гривень за рахунок державної програми «Турбота». За словами очільника МВС, така схема була задіяна по всій країні. Та нині триває слідство. Звісно, під час кампанії було безліч вкидань у ЗМІ, провокацій, чорного піару, що є вже традиційним для нашої політичної культури. От тільки чи не вперше саме на президентських виборах була використана технологія «клон». Так, кілька місяців тому з фракції «Народний фронт» виключили народного депутата Юрія Тимошенка. Офіційне формулювання було пов'язане з порушенням фракційної дисципліни. Неформально «фронтовики» зізнавалися, що виключили колегу зі своїх лав за те, що він має намір балотуватися у президенти. Здавалось би, що тут такого? Насправді ж усе дуже серйозно: Юрій Володимирович Тимошенко є однофамільцем Юлії Володимирівни Тимошенко. До того ж ініціали в них ідентичні. Тож клон народився. До останнього часу Юрій Тимошенко сидів тихесенько, й навіть у коментарях ЗМІ говорив, що у нього немає грошей на агітацію. І тут почали з'являтися цікаві білборди з лозунгами «Залишити ринкову ціну на газ», «Провести загальну мобілізацію на захист Батьківщини», виконані в кольорах Юлії Тимошенко й підписані «Ю. В. Тимошенко». Для чого ці ігри? Відповідь дуже проста: збити з пантелику виборців лідера «Батьківщини». І ось ще одна цікава деталь: до Верховного суду був поданий позов щодо того, щоб зобов'язати Центральну виборчу комісію додати в бюлетені порядкові номери кандидатів. Це допомогло б уникнути плутанини та розставити крапки над «і». Втім Верховний суд не задовольнив позов. І це навіть не дивує. Дійсно, чи не найбільше бруду протягом кампанії виливали саме на лідера «Батьківщини». Так, минулого тижня Печерський районний суд м. Києва задовольнив позов Юлії Тимошенко до керівника фракції президента у парламенті та визнав, що Артур Герасимов розповсюджує недостовірну інформацію про лідера «Батьківщини». Про це повідомив народний депутат Сергій Власенко. Позов стосувався висловлювань керівника фракції БПП про те, що Юлія Тимошенко нібито розпродувала майно українських Збройних сил і що начебто уряд Тимошенко затягнув Україну у борги, за які має розплачуватися чинна влада. «На жаль, під час президентських виборів від провладних політиків звучить дедалі більше нісенітниці та брехні. Команда Порошенка не нехтує жодним способом облити брудом нашого кандидата Юлію Тимошенко. Президент це робить цинічно: вустами технічних кандидатів розповсюджує брехню через підконтрольні йому телевізійні канали», - заявив Сергій Власенко. Тож останній тиждень виборчої кампанії точно буде запеклим. Та чекати залишилось недовго. Найголовніше - не піддаватися на провокації та нізащо не продавати свої голоси. Адже нині ми обираємо шлях, яким будемо йти наступні п'ять років. Вікторія МАРСОВА "Вечірні Вісті" .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика