Директивою «ПП-2» не припинити, то хоч пригальмувати - «Политика» » «Новости Дня»
Млада
Опубликовано: 09:20, 24 апреля 2019
Политика / Украина

Директивою «ПП-2» не припинити, то хоч пригальмувати - «Политика»

Рада Євросоюзу ухвалила оновлену «газову» директиву, яка поширює правила Третього енергопакету не тільки на сухопутні, а й на морські газопроводи в межах територіальних вод ЄС. Зміни стосуватимуться й «Північного...
Директивою «ПП-2» не припинити, то хоч пригальмувати - «Политика»
Директивою «ПП-2» не припинити, то хоч пригальмувати - «Политика»

Рада Євросоюзу ухвалила оновлену «газову» директиву, яка поширює правила Третього енергопакету не тільки на сухопутні, а й на морські газопроводи в межах територіальних вод ЄС. Зміни стосуватимуться й «Північного потоку - 2», який загрожує Україні втратою статусу транзитної держави.


Оновлення передбачають, що дія газової директиви поширюється на секції газопроводів третіх країн, де труба підключається до системи Євросоюзу. Відповідати за дотримання норм Третього енергопакету має «приймаюча сторона». Стосовно «Північного потоку - 2» - це Німеччина, яка є головним лобістом «газпромівського» проекту.


Зміни до директиви передбачають, що транспортуванням газу не може займатися компанія, яка видобуває й продає ресурс. Тобто «Газпрому» доведеться створювати окремого оператора, незалежність якого перевірятиме Федеральне агентство з мереж (Німеччина). Але Єврокомісія контролюватиме дотримання правил сертифікації. З урахуванням того, що ФРН є першою скрипкою ЄС, не виключено, що вона тиснутиме на євроінституції задля продавлювання того чи іншого рішення. До речі, німецький регулятор також буде встановлювати конкурентні тарифи на транспортування газу.


Також змінами до директиви передбачений доступ третіх компаній до «Північного потоку - 2». Це означає, що частина потужностей «газпромівського» проекту має бути порожньою в очікуванні інших операторів, яких не може бути апріорі через те, що газопровід напряму йде з Росії в Німеччину. Максимум зиску з цього, що «ПП-2» не запрацює на повну. Ще газопровід повинен буде працювати прозоро, в тому числі в питанні безпеки поставок.


Оновлення газової директиви означає, що Європа погодилася на будівництво «Північного потоку - 2», але нові умови загальмують запуск газопроводу на декілька років. Що, в принципі, дасть можливість нашій країні укласти новий транзитний контракт. Правда, невідомо, на яких умовах ми будемо транзитувати газ із РФ до ЄС ще декілька років, поки «ПП-2» не запустять остаточно.


Вечірні Вісті


...

Рада Євросоюзу ухвалила оновлену «газову» директиву, яка поширює правила Третього енергопакету не тільки на сухопутні, а й на морські газопроводи в межах територіальних вод ЄС. Зміни стосуватимуться й «Північного потоку - 2», який загрожує Україні втратою статусу транзитної держави. Оновлення передбачають, що дія газової директиви поширюється на секції газопроводів третіх країн, де труба підключається до системи Євросоюзу. Відповідати за дотримання норм Третього енергопакету має «приймаюча сторона». Стосовно «Північного потоку - 2» - це Німеччина, яка є головним лобістом «газпромівського» проекту. Зміни до директиви передбачають, що транспортуванням газу не може займатися компанія, яка видобуває й продає ресурс. Тобто «Газпрому» доведеться створювати окремого оператора, незалежність якого перевірятиме Федеральне агентство з мереж (Німеччина). Але Єврокомісія контролюватиме дотримання правил сертифікації. З урахуванням того, що ФРН є першою скрипкою ЄС, не виключено, що вона тиснутиме на євроінституції задля продавлювання того чи іншого рішення. До речі, німецький регулятор також буде встановлювати конкурентні тарифи на транспортування газу. Також змінами до директиви передбачений доступ третіх компаній до «Північного потоку - 2». Це означає, що частина потужностей «газпромівського» проекту має бути порожньою в очікуванні інших операторів, яких не може бути апріорі через те, що газопровід напряму йде з Росії в Німеччину. Максимум зиску з цього, що «ПП-2» не запрацює на повну. Ще газопровід повинен буде працювати прозоро, в тому числі в питанні безпеки поставок. Оновлення газової директиви означає, що Європа погодилася на будівництво «Північного потоку - 2», але нові умови загальмують запуск газопроводу на декілька років. Що, в принципі, дасть можливість нашій країні укласти новий транзитний контракт. Правда, невідомо, на яких умовах ми будемо транзитувати газ із РФ до ЄС ще декілька років, поки «ПП-2» не запустять остаточно. Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика