Сергій Биков: Мера хочуть перетворити на британську королеву - «Автоновости» » «Новости Дня»
Тарас
Опубликовано: 16:18, 21 октября 2019
Украина / Авто

Сергій Биков: Мера хочуть перетворити на британську королеву - «Автоновости»

Політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергій Биков в коментарі «ВВ» зазначив, що законопроект про столицю авторства нардепа Олександра Ткаченка та групи депутатів від «Слуги народу» треба відкликати: ...
Сергій Биков: Мера хочуть перетворити на британську королеву - «Автоновости»
Сергій Биков: Мера хочуть перетворити на британську королеву - «Автоновости»

Політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергій Биков в коментарі «ВВ» зазначив, що законопроект про столицю авторства нардепа Олександра Ткаченка та групи депутатів від «Слуги народу» треба відкликати:


«В цілому обидва законопроекти про столицю, які були подані від фракції «Слуга народу», не відповідають європейській практиці місцевого самоврядування. Більш того, варіант авторства Олександра Ткаченка, за який власне і голосуватимуть у другому читанні, в принципі ліквідує самоуправління в Києві.


Примітно те, що документ закріплює розподіл влади в столиці. Але, судячи з тексту законопроекту, управляти містом буде все ж не обраний мер, а глава КМДА, якого призначатимуть в Офісі президента. А міський голова стане фактично секретарем Київради без владних повноважень. Це така собі спроба перетворити мера на британську королеву. Хоча у неї повноважень значно більше...


Але «слугам народу» треба пригадати, що є рішення Конституційного суду від 2003 року, яке прямо стверджує, що главою КМДА є тільки обраний киянами мер. Іншої трактовки бути не може! Та на практиці ми ж розуміємо, що розподіл функцій та двовладдя дозволяє провладній політичній силі незалежно від результатів виборів призначати свою людину управляти містом.


Також законопроект відновлює районні ради з районними виконкомами, які взагалі називають ратушами. Хоча ратуша - орган місцевого самоврядування, тобто мерія.


Ще в законі зовсім не прописана діяльність ЦНАПів. Залишаться вони чи їх замінять ті ж ратуші?


Автор документа Олександр Ткаченко говорив, що магістрат має бути колегіальним органом, та в тексті законопроекту це не вказано... Тож хотіли зробили як краще, а зробили ще гірше.


Та нагадаю, що головний принцип законотворчості, який мають виконувати всі політики (як і лікарі), - не нашкодь. А ми якраз це і спостерігаємо. Цей законопроект треба відкликати та виписати коректний закон про столицю, який дійсно дуже потрібний. Але це треба робити відповідально та скрупульозно.


Що стосується місцевих виборів... У першому законопроекті від «Слуги народу», поданому до ВР, було зазначено, що дострокові вибори мають відбутися 8 грудня 2019 року. Цей законопроект профільний комітет відхилив. Втім, навіть якби цього не сталося, то провести волевиявлення в грудні не встигли б. Більш того, зараз перевибори проводити в принципі недоречно. Чергові місцеві вибори згідно букви закону пройдуть наприкінці жовтня 2020 року. Тож краще дочекатися цього строку, а не проводити волевиявлення двічі - зараз і через рік.


Також вважаю, що і в інших містах дочасний рестарт не відбудеться (влада якось натякала на Одесу, Дніпро та Харків). Тож найімовірніше «слуги народу» завершать реформу децентралізації , а після цього вже і буде перезапуск вже місцевого самоуправління по всій країні одночасно», - завершив експерт.



«Вечірні Вісті»



...

Політичний консультант, голова аналітичного центру ІНПОЛІТ Сергій Биков в коментарі «ВВ» зазначив, що законопроект про столицю авторства нардепа Олександра Ткаченка та групи депутатів від «Слуги народу» треба відкликати: «В цілому обидва законопроекти про столицю, які були подані від фракції «Слуга народу», не відповідають європейській практиці місцевого самоврядування. Більш того, варіант авторства Олександра Ткаченка, за який власне і голосуватимуть у другому читанні, в принципі ліквідує самоуправління в Києві. Примітно те, що документ закріплює розподіл влади в столиці. Але, судячи з тексту законопроекту, управляти містом буде все ж не обраний мер, а глава КМДА, якого призначатимуть в Офісі президента. А міський голова стане фактично секретарем Київради без владних повноважень. Це така собі спроба перетворити мера на британську королеву. Хоча у неї повноважень значно більше. Але «слугам народу» треба пригадати, що є рішення Конституційного суду від 2003 року, яке прямо стверджує, що главою КМДА є тільки обраний киянами мер. Іншої трактовки бути не може! Та на практиці ми ж розуміємо, що розподіл функцій та двовладдя дозволяє провладній політичній силі незалежно від результатів виборів призначати свою людину управляти містом. Також законопроект відновлює районні ради з районними виконкомами, які взагалі називають ратушами. Хоча ратуша - орган місцевого самоврядування, тобто мерія. Ще в законі зовсім не прописана діяльність ЦНАПів. Залишаться вони чи їх замінять ті ж ратуші? Автор документа Олександр Ткаченко говорив, що магістрат має бути колегіальним органом, та в тексті законопроекту це не вказано. Тож хотіли зробили як краще, а зробили ще гірше. Та нагадаю, що головний принцип законотворчості, який мають виконувати всі політики (як і лікарі), - не нашкодь. А ми якраз це і спостерігаємо. Цей законопроект треба відкликати та виписати коректний закон про столицю, який дійсно дуже потрібний. Але це треба робити відповідально та скрупульозно. Що стосується місцевих виборів. У першому законопроекті від «Слуги народу», поданому до ВР, було зазначено, що дострокові вибори мають відбутися 8 грудня 2019 року. Цей законопроект профільний комітет відхилив. Втім, навіть якби цього не сталося, то провести волевиявлення в грудні не встигли б. Більш того, зараз перевибори проводити в принципі недоречно. Чергові місцеві вибори згідно букви закону пройдуть наприкінці жовтня 2020 року. Тож краще дочекатися цього строку, а не проводити волевиявлення двічі - зараз і через рік. Також вважаю, що і в інших містах дочасний рестарт не відбудеться (влада якось натякала на Одесу, Дніпро та Харків). Тож найімовірніше «слуги народу» завершать реформу децентралізації , а після цього вже і буде перезапуск вже місцевого самоуправління по всій країні одночасно», - завершив експерт. «Вечірні Вісті» .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика