Велика битва ідей - «Мир» » «Новости Дня»
Wright
Опубликовано: 12:22, 19 февраля 2019
Мир / Украина

Велика битва ідей - «Мир»

Що б не показувала соціологія, та що б не підказувала власна інтуїція, перш за все треба читати програми кандидатів у президенти. Адже потрібно чітко розуміти, що реально може запропонувати країні та її громадянам...
Велика битва ідей - «Мир»

Що б не показувала соціологія, та що б не підказувала власна інтуїція, перш за все треба читати програми кандидатів у президенти. Адже потрібно чітко розуміти, що реально може запропонувати країні та її громадянам той чи інший претендент на посаду глави держави. Ми вирішили ознайомитися (переказати повністю надто важко) та проаналізувати програми трьох лідерів перегонів. Насправді виявилося дуже пізнавально та цікаво.


«Новий курс» - змістовно і всеосяжно


Юлія Тимошенко - фактично єдиний політик, чия програма писалась не суто під вибори. Насправді в червні минулого року Тимошенко презентувала «Новий курс України» - шлях перезавантаження та розвитку країни, й за півроку провела декілька великих тематичних форумів.


Сотні експертів, правознавців, соціологів, конституціоналістів, економістів, представників громадянського суспільства працювали над «Новим курсом» протягом кількох останніх років. До цього національного плану включено п'ять напрямів змін: «Нова стратегія миру та безпеки», «Нова народна Конституція», «Нова економічна стратегія», «Нова соціальна доктрина» та «Нова молодіжна політика».


У передвиборчій програмі Тимошенко викладені основні тези та пропозиції із цієї глобальної праці.


Велику увагу лідер «Батьківщини» приділяє питанням миру та безпеки. Вона говорить про сильну дипломатію та апелює до Будапештського меморандуму.


«Ми проведемо повну модернізацію Збройних сил України за стандартами НАТО та наростимо нашу військову потужність до рівня, що гарантує безпеку країні і кожній родині», - зазначено в програмі.


Та сильної армії не може бути без надійного забезпечення воїна. Також мова йде про реінтеграцію і відбудову звільнених від окупації територій та стягнення компенсації з Росії.


Розповідає Тимошенко й про нову народну Конституцію, яка, на її думку, допоможе зламати кланово-олігархічну систему. Так от, буде знята недоторканність з усіх високопосадовців та суддів. Також буде зменшено кількість парламентарів з 450 до 350. Громадяни отримають беззаперечне право змінювати центральну та місцеву владу в будь-який момент через референдум за народною ініціативою. Призначення у всі контролюючі органи відбуватимуться незалежно від влади... До речі, проект нового Основного Закону має бути презентований Тимошенко та групою експертів ще до виборів.


На відміну від багатьох своїх конкурентів лідер «Батьківщини» виклала досить ґрунтовну економічну стратегію, яка передбачає відновлення фінансової стабільності, створення нової енергетичної політики, реформування аграрного сектору та земельних відносин, впровадження оптимальної податкової системи (зокрема передбачена ліквідація 37 корупціогенних квазіподатків).


Велику увагу кандидат привертає до соціальних питань. Таких як, наприклад, необхідність впровадження європейської зарплати. Головна мета - за п'ять років досягти середнього рівня оплати праці як у сусідній Польщі.


Далі мова йде про справедливі пенсії, доступну медицину, справедливі тарифи, якісну та доступну освіту, українську культуру та духовність. Політик надає чіткі пропозиції, як у тій чи іншій галузі можна змінити ситуацію.


Також Тимошенко опікується молодіжною політикою. Тут головна мета - створити максимально комфортні умови для молодих людей у себе на батьківщині, щоб зупинити потік еміграції.


Загалом програма Юлії Тимошенко досить змістовна та всеосяжна. Й звісно, що головний плюс програми в тому, що вона має під собою дуже міцний фундамент. Тобто за тезами є реальні розробки.



«Держава для Людини» - народовладдя для початку


Досить цікаво читати передвиборчу програму новачка у політиці Володимира Зеленського. Так кандидат одразу зауважує, що йде тільки на один термін, щоб змінити систему. Головна теза програми - «Держава для Людини, а не Людина для держави».


Розповідає претендент на посаду президента про перший ініційований ним законопроект - «Про народовладдя», згідно з яким українці зможуть формувати задачі для влади через референдуми та інші форми прямої демократії.


Окрім того, Зеленський говорить про те, що мають бути прийняті й інші законодавчі акти: «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів», «Про імпічмент президента України», «Про відкликання народного депутата України».


Також Зеленський зауважує, що вибори до парламенту та місцевих рад мають відбуватись за відкритими списками. А за «кнопкодавство» можна буде автоматом втратити мандат. До того ж судова гілка влади має стати владою, а не прислужницею влади.


Щодо питань миру... Зеленський знову-таки згадує про Будапештський меморандум, говорить, якою має бути наша армія, та відзначає, що рух у НАТО - запорука нашої безпеки.


«Першочергові завдання розвитку економіки: детінізація економіки, свобода конкуренції, розвиток внутрішнього виробництва, довгострокове недороге кредитування», - сказано в програмі.


Кандидат зголошується стати гарантом кожному великому інвестору, який прийде в Україну. Також Володимир Зеленський виступає за формування прозорого ринку землі.


Із цікавого: новоспечений політик вважає, що необхідно впровадити економічний паспорт українця.


«Кожна дитина матиме право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природних благ (надр, землі тощо). Після досягнення повноліття дитина отримає ці накопичення як власний стартовий капітал» - ось така пропозиція.


Переймається Зеленський і проблемою корупції, говорячи про те, що з нею треба не боротися, а перемагати її. «Підозрюваний у корупції не вийде під заставу. Засуджений за корупцію отримає конфіскацію майна і довічну заборону обіймати державні посади», - зазначено у передвиборчій програмі.


Говорить кандидат і про соціалку, зокрема, якісну освіту, нову пенсійну систему, перехід до страхової медицини. А ось ще цікаве: Зеленський обіцяє, що держава забезпечить усіх мешканців доступом до швидкого Інтернету, сприятиме розвитку цифрової грамотності населення незалежно від віку.


Дуже глибокою цю програму назвати не можна. Втім, вона досить зрозуміло написана й містить деякі неординарні пропозиції.



Старі пісні про головне: подолання бідності, ЄС та НАТО


Чинний президент Петро Порошенко розпочинає програму зі своєї коронної теми - вступ до ЄС та НАТО. Вчергове глава держави обіцяє, що у 2023 році Україна подасть заявку на вступ до ЄС, отримає та почне виконувати План дій щодо членства в НАТО (щось таке ми читали у його ж програмі в 2014 році, тільки терміни були іншими).


Та наступні рядки дивують. Так Порошенко зауважує, що завдяки членству в ЄС і НАТО забезпечимо: високі стандарти життя людей; верховенство права і рівні правила для всіх; допомогу в розвитку економіки всієї держави і регіонів; доступ до найбільшого світового ринку; безпеку і захист держави, бо основний принцип НАТО - це «один за всіх, всі за одного». І тут з'являється безліч запитань. Та найголовніші: високих стандартів життя, верховенства права та рівності у нас не буде без ЄС та НАТО? Тобто усього цього не буде ще багато років?


Окрім того, гарант говорить про те, що упродовж п'яти років Україна має стати лідером аграрного сектору в Європі; одним із п'яти нових глобальних лідерів ІТ-сектору; регіональним лідером індустріального розвитку; транспортним хабом Східної Європи; однією з десяти найбільш відвідуваних країн Європи під гаслом «Модна країна, яку відкриває світ».


Також президент похвалився досягненнями: «За п'ять років ми зробили те, що не робилося роками й десятиліттями. Ми заклали міцний фундамент для розвитку держави - основу для української історії успіху», - зазначено в документі.


Серйозно?


«Тим часом запровадження декларування доходів і статків чиновників усіх рівнів, притягнення до відповідальності корупціонерів, виведення з тіні державних закупівель і ліквідація корупційних схем вже дозволили спрямувати до бюджету сотні мільярдів гривень», - сказано в програмі.


Ну і нарешті: «Подолання бідності - основне завдання, від реалізації якого залежить виконання нашої візії України як великої держави щасливих людей».


Говорить гарант і про гідні зарплати та пенсії, а також збільшення допомоги при народженні дитини, завершення медреформи, підтримку української мови, свободу слова та права журналістів.


Безсумнівно, ця програма викликає безліч емоцій. Але, на жаль, негативних. Здається, що сам президент і український народ живуть у паралельних реальностях: в одній майже казково, у іншій - жахливо. Насправді програму можна було назвати: сумбурні старі пісні про головне. Якби усе це обіцяв кандидат-новачок, а не чинний президент, який був при владі п'ять років, то можна було б зрозуміти. А так... Сумно.


Яна ДЖУНГАРОВА


"Вечірні Вісті"


...

Що б не показувала соціологія, та що б не підказувала власна інтуїція, перш за все треба читати програми кандидатів у президенти. Адже потрібно чітко розуміти, що реально може запропонувати країні та її громадянам той чи інший претендент на посаду глави держави. Ми вирішили ознайомитися (переказати повністю надто важко) та проаналізувати програми трьох лідерів перегонів. Насправді виявилося дуже пізнавально та цікаво. «Новий курс» - змістовно і всеосяжно Юлія Тимошенко - фактично єдиний політик, чия програма писалась не суто під вибори. Насправді в червні минулого року Тимошенко презентувала «Новий курс України» - шлях перезавантаження та розвитку країни, й за півроку провела декілька великих тематичних форумів. Сотні експертів, правознавців, соціологів, конституціоналістів, економістів, представників громадянського суспільства працювали над «Новим курсом» протягом кількох останніх років. До цього національного плану включено п'ять напрямів змін: «Нова стратегія миру та безпеки», «Нова народна Конституція», «Нова економічна стратегія», «Нова соціальна доктрина» та «Нова молодіжна політика». У передвиборчій програмі Тимошенко викладені основні тези та пропозиції із цієї глобальної праці. Велику увагу лідер «Батьківщини» приділяє питанням миру та безпеки. Вона говорить про сильну дипломатію та апелює до Будапештського меморандуму. «Ми проведемо повну модернізацію Збройних сил України за стандартами НАТО та наростимо нашу військову потужність до рівня, що гарантує безпеку країні і кожній родині», - зазначено в програмі. Та сильної армії не може бути без надійного забезпечення воїна. Також мова йде про реінтеграцію і відбудову звільнених від окупації територій та стягнення компенсації з Росії. Розповідає Тимошенко й про нову народну Конституцію, яка, на її думку, допоможе зламати кланово-олігархічну систему. Так от, буде знята недоторканність з усіх високопосадовців та суддів. Також буде зменшено кількість парламентарів з 450 до 350. Громадяни отримають беззаперечне право змінювати центральну та місцеву владу в будь-який момент через референдум за народною ініціативою. Призначення у всі контролюючі органи відбуватимуться незалежно від влади. До речі, проект нового Основного Закону має бути презентований Тимошенко та групою експертів ще до виборів. На відміну від багатьох своїх конкурентів лідер «Батьківщини» виклала досить ґрунтовну економічну стратегію, яка передбачає відновлення фінансової стабільності, створення нової енергетичної політики, реформування аграрного сектору та земельних відносин, впровадження оптимальної податкової системи (зокрема передбачена ліквідація 37 корупціогенних квазіподатків). Велику увагу кандидат привертає до соціальних питань. Таких як, наприклад, необхідність впровадження європейської зарплати. Головна мета - за п'ять років досягти середнього рівня оплати праці як у сусідній Польщі. Далі мова йде про справедливі пенсії, доступну медицину, справедливі тарифи, якісну та доступну освіту, українську культуру та духовність. Політик надає чіткі пропозиції, як у тій чи іншій галузі можна змінити ситуацію. Також Тимошенко опікується молодіжною політикою. Тут головна мета - створити максимально комфортні умови для молодих людей у себе на батьківщині, щоб зупинити потік еміграції. Загалом програма Юлії Тимошенко досить змістовна та всеосяжна. Й звісно, що головний плюс програми в тому, що вона має під собою дуже міцний фундамент. Тобто за тезами є реальні розробки. «Держава для Людини» - народовладдя для початку Досить цікаво читати передвиборчу програму новачка у політиці Володимира Зеленського. Так кандидат одразу зауважує, що йде тільки на один термін, щоб змінити систему. Головна теза програми - «Держава для Людини, а не Людина для держави». Розповідає претендент на посаду президента про перший ініційований ним законопроект - «Про народовладдя», згідно з яким українці зможуть формувати задачі для влади через референдуми та інші форми прямої демократії. Окрім того, Зеленський говорить про те, що мають бути прийняті й інші законодавчі акти: «Про зняття недоторканності з президента України, народних депутатів і суддів», «Про імпічмент президента України», «Про відкликання народного депутата України». Також Зеленський зауважує, що вибори до парламенту та місцевих рад мають відбуватись за відкритими списками. А за «кнопкодавство» можна буде автоматом втратити мандат. До того ж судова гілка влади має стати владою, а не прислужницею влади. Щодо питань миру. Зеленський знову-таки згадує про Будапештський меморандум, говорить, якою має бути наша армія, та відзначає, що рух у НАТО - запорука нашої безпеки. «Першочергові завдання розвитку економіки: детінізація економіки, свобода конкуренції, розвиток внутрішнього виробництва, довгострокове недороге кредитування», - сказано в програмі. Кандидат зголошується стати гарантом кожному великому інвестору, який прийде в Україну. Також Володимир Зеленський виступає за формування прозорого ринку землі. Із цікавого: новоспечений політик вважає, що необхідно впровадити економічний паспорт українця. «Кожна дитина матиме право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природних благ (надр, землі тощо). Після досягнення повноліття дитина отримає ці накопичення як власний стартовий капітал» - ось така пропозиція. Переймається Зеленський і проблемою корупції, говорячи про те, що з нею треба не боротися, а перемагати її. «Підозрюваний у корупції не вийде під заставу. Засуджений за корупцію отримає конфіскацію майна і довічну заборону обіймати державні посади», - зазначено у передвиборчій програмі. Говорить кандидат і про соціалку, зокрема, якісну освіту, нову пенсійну систему, перехід до страхової медицини. А ось ще цікаве: Зеленський обіцяє, що держава забезпечить усіх мешканців доступом до швидкого Інтернету, сприятиме розвитку цифрової грамотності населення незалежно від віку. Дуже глибокою цю програму назвати не можна. Втім, вона досить зрозуміло написана й містить деякі неординарні пропозиції. Старі пісні про головне: подолання бідності, ЄС та НАТО Чинний президент Петро Порошенко розпочинає програму зі своєї коронної теми - вступ до ЄС та НАТО. Вчергове глава держави обіцяє, що у 2023 році Україна подасть заявку на вступ до ЄС, отримає та почне виконувати План дій щодо членства в НАТО (щось таке ми читали у його ж програмі в 2014 році, тільки терміни були іншими). Та наступні рядки дивують. Так Порошенко зауважує, що завдяки членству в ЄС і НАТО забезпечимо: високі стандарти життя людей; верховенство права і рівні правила для всіх; допомогу в розвитку економіки всієї держави і регіонів; доступ до найбільшого світового ринку; безпеку і захист держави, бо основний принцип НАТО - це «один за всіх, всі за одного». І тут з'являється безліч запитань. Та найголовніші: високих стандартів життя, верховенства права та рівності у нас не буде без ЄС та НАТО? Тобто усього цього не буде ще багато років? Окрім того, гарант говорить про те, що упродовж п'яти років Україна має стати лідером аграрного сектору в Європі; одним із п'яти нових глобальних лідерів ІТ-сектору; регіональним лідером індустріального розвитку; транспортним хабом Східної Європи; однією з десяти найбільш відвідуваних країн Європи під гаслом «Модна країна, яку відкриває світ». Також президент похвалився досягненнями: «За п'ять років ми зробили те, що не робилося роками й десятиліттями. Ми заклали міцний фундамент для розвитку держави - основу для української історії успіху», - зазначено в документі. Серйозно? «Тим часом запровадження декларування доходів і статків чиновників усіх рівнів, притягнення до відповідальності корупціонерів, виведення з тіні державних закупівель і ліквідація корупційних схем вже дозволили спрямувати до бюджету сотні мільярдів гривень», - сказано в програмі. Ну і нарешті: «Подолання бідності - основне завдання, від реалізації якого залежить виконання нашої візії України як великої держави щасливих людей». Говорить гарант і про гідні зарплати та пенсії, а також збільшення допомоги при народженні дитини, завершення медреформи, підтримку української мови, свободу слова та права журналістів. Безсумнівно, ця програма викликає безліч емоцій. Але, на жаль, негативних. Здається, що сам президент і український народ живуть у паралельних реальностях: в одній майже казково, у іншій - жахливо. Насправді програму можна було назвати: сумбурні старі пісні про головне. Якби усе це обіцяв кандидат-новачок, а не чинний президент, який був при владі п'ять років, то можна було б зрозуміти. А так. Сумно. Яна ДЖУНГАРОВА "Вечірні Вісті" .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика