Ціна на ліки має бути однаковою в усіх аптеках, - Олег Клімов - «Общество» » «Новости Дня»
Dutton
Опубликовано: 12:22, 05 марта 2019
Общество / Украина

Ціна на ліки має бути однаковою в усіх аптеках, - Олег Клімов - «Общество»

Страшно дивитись на те, що аптеки перетворились майже на ювелірні крамниці, де пацієнт не може собі дозволити купити необхідні препарати. Адже пояснити соціальну мотивацію цін на ліки - неможливо. Про це...
Ціна на ліки має бути однаковою в усіх аптеках, - Олег Клімов - «Общество»

Страшно дивитись на те, що аптеки перетворились майже на ювелірні крамниці, де пацієнт не може собі дозволити купити необхідні препарати. Адже пояснити соціальну мотивацію цін на ліки - неможливо.


Про це в кулуарах Національного медичного форуму «Якісна та доступна медицина», ініційованого Юлією Тимошенко, повідомив голова правління Всеукраїнської фармацевтичної палати Олег Клімов.


В той час як в інших країнах аптеки є закладами охорони здоров'я, первинною ланкою надання медичної допомоги, місцем відповідального застосування ліків, у нас це знівельовано, віддано на поталу бізнесу. Станом на 1 січня 2019 року із 22 тисяч аптек лише 3200 беруть участь у програмі «Доступні ліки», а решта продають те, що їм вигідно. Проблема полягає у тому, що держава відсторонилась від контролю за реалізацією лікарських засобів, хоча в усьому світі це - жорстко регульований бізнес. Тому потрібно ухвалити низку вкрай важливих змін до законодавства, щоб змінити ситуацію у фармацевтичній галузі, в тому числі задля демонополізації ринку та створення єдиних умов для бізнесу. Завод-виробник повинен писати роздрібну ціну на упаковці, ціна на ліки має бути однаковою в усіх аптеках. Крім того, потрібно заборонити маркетингові угоди, які наче гідра з'їдають здоров'я українців. Адже загальновідомо, що маркетинг складає 30-40% вартості ліків. Дуже важливо ухвалити закон про фармацевтичну діяльність, який чітко прописує, хто та за яких умов може вести фармбізнес, і, головне, регулює відповідальність за надання неякісних послуг. Потрібно замість тривіальної націнки на ліки, які фінансуються держпрограмами, впровадити оплату фармацевтичної послуги. Крім того, слід замінити саму систему закупівлі ліків за кошт місцевих бюджетів через систему «Прозорро», заборонивши придбання лікарських засобів у роздрібних упаковках, що дозволить зекономити до 50% коштів. Також потрібно ввести жорстку відповідальність за продаж ліків без рецепту лікаря, включаючи анулювання ліцензії. Всеукраїнська фармацевтична палата наполегливо намагалась достукатись до можновладців, але нас ніхто не чує. Ми вже розробили законопроект про фармацевтичне самоврядування, який повністю має нівелювати корупційну складову у цій галузі. Але три роки на всіх щаблях влади чиниться шалений спротив цій ініціативі. І якщо така політика триватиме й надалі, то моє покоління доживе до того, що вмиратимуть не в державі, а на території.



Вечірні Вісті


...

Страшно дивитись на те, що аптеки перетворились майже на ювелірні крамниці, де пацієнт не може собі дозволити купити необхідні препарати. Адже пояснити соціальну мотивацію цін на ліки - неможливо. Про це в кулуарах Національного медичного форуму «Якісна та доступна медицина», ініційованого Юлією Тимошенко, повідомив голова правління Всеукраїнської фармацевтичної палати Олег Клімов. В той час як в інших країнах аптеки є закладами охорони здоров'я, первинною ланкою надання медичної допомоги, місцем відповідального застосування ліків, у нас це знівельовано, віддано на поталу бізнесу. Станом на 1 січня 2019 року із 22 тисяч аптек лише 3200 беруть участь у програмі «Доступні ліки», а решта продають те, що їм вигідно. Проблема полягає у тому, що держава відсторонилась від контролю за реалізацією лікарських засобів, хоча в усьому світі це - жорстко регульований бізнес. Тому потрібно ухвалити низку вкрай важливих змін до законодавства, щоб змінити ситуацію у фармацевтичній галузі, в тому числі задля демонополізації ринку та створення єдиних умов для бізнесу. Завод-виробник повинен писати роздрібну ціну на упаковці, ціна на ліки має бути однаковою в усіх аптеках. Крім того, потрібно заборонити маркетингові угоди, які наче гідра з'їдають здоров'я українців. Адже загальновідомо, що маркетинг складає 30-40% вартості ліків. Дуже важливо ухвалити закон про фармацевтичну діяльність, який чітко прописує, хто та за яких умов може вести фармбізнес, і, головне, регулює відповідальність за надання неякісних послуг. Потрібно замість тривіальної націнки на ліки, які фінансуються держпрограмами, впровадити оплату фармацевтичної послуги. Крім того, слід замінити саму систему закупівлі ліків за кошт місцевих бюджетів через систему «Прозорро», заборонивши придбання лікарських засобів у роздрібних упаковках, що дозволить зекономити до 50% коштів. Також потрібно ввести жорстку відповідальність за продаж ліків без рецепту лікаря, включаючи анулювання ліцензії. Всеукраїнська фармацевтична палата наполегливо намагалась достукатись до можновладців, але нас ніхто не чує. Ми вже розробили законопроект про фармацевтичне самоврядування, який повністю має нівелювати корупційну складову у цій галузі. Але три роки на всіх щаблях влади чиниться шалений спротив цій ініціативі. І якщо така політика триватиме й надалі, то моє покоління доживе до того, що вмиратимуть не в державі, а на території. Вечірні Вісті .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика