Валерій Дубіль: МОЗ хоче зробити антибіотики недоступними - «Автоновости» » «Новости Дня»
Стелла
Опубликовано: 15:50, 25 марта 2019
Украина / Авто

Валерій Дубіль: МОЗ хоче зробити антибіотики недоступними - «Автоновости»

З другого кварталу 2020 року антибіотики стануть недоступними для українців. Їх не можна буде придбати в аптеці, а ціна на них підніметься в рази. До цього призведуть непродумані дії МОЗу. ...
Валерій Дубіль: МОЗ хоче зробити антибіотики недоступними - «Автоновости»

З другого кварталу 2020 року антибіотики стануть недоступними для українців. Їх не можна буде придбати в аптеці, а ціна на них підніметься в рази. До цього призведуть непродумані дії МОЗу.


Розроблений Кабміном національний план боротьби з антибіотикорезистентністю допоможе не так побороти некоректне застосування антибіотиків і розвиток через нього стійкості бактерій до антибіотиків, як збільшить навантаження на сімейного лікаря, черги до нього, і зменшить їхній асортимент. Адже вводяться додаткові контрольні процедури для купівлі антибіотика за рецептом - на всьому шляху: від потрапляння до лікаря, до отримання в аптеці.


Сьогодні не вистачає 6-7 тисяч сімейних лікарів, у лікарнях і так черги. А тепер, щоб отримати лікування антибіотиком, потрібно відстояти декілька черг - до лікаря, на аналізи, знову до лікаря за рецептом, а потім ще й знайти аптеку, де його відпустять за цим рецептом.


Ринок антибіотиків невигідний фармбізнесу, бо дуже конкурентний. Коли введуть додатковий контроль, перевірки, потрібно буде витрачати час на документообіг, операцію з погашення рецепту, закупити і обслуговувати програму забезпечення за зверненням електронного рецепта. Це все або оплатить пацієнт, тоді ціни зростуть, або аптека відмовиться від їхнього продажу, він стане невигідним. Чому? Згадайте хоча б програму «Доступні ліки», за якою реально отримати ліки можна лише у 3 тисячах аптек із понад 20-ти тисяч.


В Європі з неправильним призначенням і самолікуванням борються зовсім в інший спосіб. Ми з експертами проаналізували досвід інших країн. Там держава забезпечує людей безкоштовними антибіотиками. І не важливо, заборонено їх продавати без рецепту чи ні, люди їх не купують за власні кошти. Бо навіщо витрачати власні кошти, коли держава забезпечує? В Україні з нашими «реформаторами» на такий крок годі й чекати - у медицини передбачено тільки одне джерело фінансування - держбюджет. А тому грошей на цей вид лікування навряд чи вистачить.


Вирішити питання зможе тільки загальнообов'язкове державне страхування. У галузі з'являться кошти, і можна буде забезпечити повну або часткову компенсацію основних ліків. Фармакотерапія нарешті стане доступною для всіх категорій пацієнтів, незалежно від їхнього соціального статусу. Впевнений, в найближчий час ми зможемо стартувати введення загальнообов'язкового державного страхування, адже ми вже маємо напрацювання. Залишилось дочекатися зміни влади.


Валерій Дубіль, народний депутат фракції «Батьківщина», KиевVласть


...

З другого кварталу 2020 року антибіотики стануть недоступними для українців. Їх не можна буде придбати в аптеці, а ціна на них підніметься в рази. До цього призведуть непродумані дії МОЗу. Розроблений Кабміном національний план боротьби з антибіотикорезистентністю допоможе не так побороти некоректне застосування антибіотиків і розвиток через нього стійкості бактерій до антибіотиків, як збільшить навантаження на сімейного лікаря, черги до нього, і зменшить їхній асортимент. Адже вводяться додаткові контрольні процедури для купівлі антибіотика за рецептом - на всьому шляху: від потрапляння до лікаря, до отримання в аптеці. Сьогодні не вистачає 6-7 тисяч сімейних лікарів, у лікарнях і так черги. А тепер, щоб отримати лікування антибіотиком, потрібно відстояти декілька черг - до лікаря, на аналізи, знову до лікаря за рецептом, а потім ще й знайти аптеку, де його відпустять за цим рецептом. Ринок антибіотиків невигідний фармбізнесу, бо дуже конкурентний. Коли введуть додатковий контроль, перевірки, потрібно буде витрачати час на документообіг, операцію з погашення рецепту, закупити і обслуговувати програму забезпечення за зверненням електронного рецепта. Це все або оплатить пацієнт, тоді ціни зростуть, або аптека відмовиться від їхнього продажу, він стане невигідним. Чому? Згадайте хоча б програму «Доступні ліки», за якою реально отримати ліки можна лише у 3 тисячах аптек із понад 20-ти тисяч. В Європі з неправильним призначенням і самолікуванням борються зовсім в інший спосіб. Ми з експертами проаналізували досвід інших країн. Там держава забезпечує людей безкоштовними антибіотиками. І не важливо, заборонено їх продавати без рецепту чи ні, люди їх не купують за власні кошти. Бо навіщо витрачати власні кошти, коли держава забезпечує? В Україні з нашими «реформаторами» на такий крок годі й чекати - у медицини передбачено тільки одне джерело фінансування - держбюджет. А тому грошей на цей вид лікування навряд чи вистачить. Вирішити питання зможе тільки загальнообов'язкове державне страхування. У галузі з'являться кошти, і можна буде забезпечити повну або часткову компенсацію основних ліків. Фармакотерапія нарешті стане доступною для всіх категорій пацієнтів, незалежно від їхнього соціального статусу. Впевнений, в найближчий час ми зможемо стартувати введення загальнообов'язкового державного страхування, адже ми вже маємо напрацювання. Залишилось дочекатися зміни влади. Валерій Дубіль, народний депутат фракції «Батьківщина», KиевVласть .

Следующая похожая новость...
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Обсудить (0)

      
Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика Яндекс.Метрика